2015. október 25., vasárnap

Tvrtko: A fo­cis­ták pén­zét adják ápo­lók­nak, nyug­dí­ja­sok­nak - "csak azért is" foci ( - perek és milliós áldozatok)

A ma­gyar köz­élet sapkás meg­mon­dó­em­bere so­kallja az egy­mil­li­ár­dot. Vu­jity Tvrtko kór­há­zakra köl­tené a lab­da­rú­gók­nak ígért pénzt.

http://static.femina.hu/hazai_sztar/vujity_tvrtko_frizbi_vallomas/belso1.jpgAmire egy egész ország várt, Vujity Tvrtko is megszólalt a labdarúgó-válogatott prémiumával kapcsolatban. 

Mint arról a is beszámolt, a keret tagjai összesen egymilliárd forintos sikerdíjat kapnak, ha Norvégia ellen kijutnak a pótselejtezőre.

A TV2 műsorvezetője közösségi oldalán jelezte, jobb helyet is el tudna képzelni a pénznek.

A sokak által csak sapkás idegennek nevezett embernek sokak szerint vélhetően nincs igaza, mert az MLSZ a kijutásért 3,6 milliárd forintot kap az UEFA-tól, és prémiumosztás valószínűleg ebből a keretből történne meg.  

Abban viszont van ráció, hogy a foci túlzásokba esett kedvtelőinek bőrére nagyon sokba van nekünk ez a szórakozás. 

Mint gondoljuk ismert, hogy Vujity Tvrtko kedvese a kosárlabdasportban érintett, és mint rajongó maga is látja azokat a visszásságokat és egyenlőtlenségeket, melyek a labdajátékok egyes műfajai közt tapasztalható. Sejthető, hogy Vujity Tvrtko sincs oda a mindenáron fociért. Azért a jelenségért, mely most a politikai közélet egyik irányadó jelensége. 

És lássuk be, ebben van némi realitása az embernek.  Nem csak az országos stadionépítési láz, vagy az MLSZ különböző pályaépítési programja, hanem a minden mást háttérbe szorító jelensége az, ami közéletet borzolja. 

Régi szocialista példa, hogy mennyi lélegeztető gép jönne ki egy egy ilyen-olyan beruházásból. Különösen igaz ez a focira, hiszen a sportklubok nemigazán önfenntartóak. És ezzel nagyon óvatosan fogalmaztunk. Vagyis a magyar foci egy olyan lélegeztető gépen van, amibe az állam, és azon által az adófizetők sokasága nyomja a szuflát. Így van ez országos szinten és a helyben is. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiLjBjMJzJ8uDUD1nLMBYf_cI2_HTCr1FMaHoVOyagX9_mML7D7ncwrw1_B5E0pzatrnEmmKD3ft6D7w5p1_iaMKPUkh3C9LwbFImlmYTL9XGxyPnFMzRllxSFTBZPEx2legQAL3HeVbC0/s1600/1306.jpgÓcsa költségvetéséből szintén milliók kerülnek a foci támogatására. 2014-ben az ócsai sportegyesület több mint kétszer annyi pénzt kapott, mint az helyi polgárőrség, és százszor többet, mint az ócsai birkózókat támogatók egyesülete a működésre.  Ez még akkor is mérhetetlenül nagy aránytalanság, ha a birkózok a nyári táborra kaptak még 100 ezer forint támogatást. Csak gondoljuk át, hogy az Ócsa Városüzemeltetési Kft éves működési keretének 1/6 részének megfelelő összeget kapja meg és vonja el Ócsa költségvetéséből Bukodi sportegyesülete. Az idei költségvetési tervezet szerint ez 6 000 000,- Ft-al terheli meg a várost. Ez legalább akkora érthetetlenség, mint  Vujity Tvrtko felháborodása. 

És akkor arról nem is beszélve, hogy a helyi fociőrület már mennyi járulékos gondot, felháborodást, pert, kiadást, és veszteséget  okozott csak az iskolai "baráti" focik kapcsán.  

https://lh5.googleusercontent.com/-1xG2yQvskGo/UjGKpE8_MgI/AAAAAAAABTA/YeGpESofERc/s1600/spak1.jpgEmlékeztetőül huzakodnánk elő a birtokháborítási per anyagi következményeivel, amit a polgármester által megbízott és szerződött személy (SJ) felelősségre vonása híján  a lakosság büdzséjéből fizetett meg a város.  És még mondja ezek után valaki, hogy nem kerül bosszantóan sok pénzbe a fociőrület. Mely milyen sport az, ami birtokháborítással, bírósági perpatvarral és megítélt összegű fizetséggel jár? Ócsán a péntekenkénti iskolai foci, a tanidőn túli "sporttevékenység" ezzel jár(t). 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEht3YI1P2Hy1n6BQHrkCqHH-yP8SZ5PDbJg0OOAdybb0lttceV01h-Hx_NfgW3KYGDBckySLCiJ0wgAX2FpQ0Sq2LrjD-zX5qZcFW-tCPZaQ6kX6GwX9NVENoNEnKo8t_vxrSj1bnBJQUM/s400/DSCF9364.JPG
És a polgármester jóvoltából az idén sem ússzuk meg per nélkül, hiszen az általa annyira szorgalmazott grundfocipálya kertek alá helyezése máris egy újabb eljárást indított. 

Pedig a TAO-pénzek, azaz a társaságiadó-kedvezményből származó támogatások felülvizsgálatát már ez év februárjában kezdeményezte a kormánynál a PM a napokban napvilágot látott visszaélések miatt. 
A futballban a TAO-pénzek cirka 65 százaléka talál gazdára, a több százmilliós összegek esetén 100 százalékban, a kisebbeknél csak 10-20-30 százalékban. A nagy- vagy állami vállalatoktól származó pénzek egy részének a helye előre le van tutizva – ezt mondta Újvári Gábor, a Mészöly Focisuli szakmai alelnöke.

http://www.fcdabas.hu/pics/skitter/tao.jpg

Most pedig a Transparency International Magyarország megjelent elemzése állítja, hogy átláthatatlanul jutottak kétszáz milliárd forint állami adótámogatáshoz a látványcsapatsportok Magyarországon. Elsősorban a focit érintően. 

És valóban, Ócsán sem átlátható a helyzet, miközben milliók folynak be, vagy el a sportra. 

A kormány úgy alakította ki a céges sporttámogatási rendszert, hogy a politikusoknak kedves sportegyesületek ellenőrizhetetlenül juthassanak az állam adóbevételeit csökkentő pénzekhez, ráadásul mindezt szabályosan tehetik - mondta Mucsi Gyula, a TI sportkorrupciós kockázatokról szóló jelentésnek szerzője. Az adótámogatásra aspiráló kluboknak sportfejlesztési programot kell kidolgozniuk, ezt a sportági szakszövetségeknek kell jóváhagynia. Nem lehet tudni viszont, hogy a támogatásokat milyen sportszakmai programok alapján kapták meg.

A szövetség dönti el, melyik csapat kaphat állami adóbevételt, mekkora összegben - csakhogy a döntési folyamat teljességgel átláthatatlan. Mindeközben a látványcsapat-sportágak szövetségi vezetőinek politikai kapcsolatai teljesen nyilvánvalóak, hisz ezen szervezeteket nem egy esetben kormánypárti országgyűlési képviselő vezeti.
A kormány nem bízza a véletlenre az átláthatóságot sem: a sporttörvény idén januári módosítása után elegendő "összesített adattartalom szolgáltatásával" tájékoztatást adni a támogatásokról.

A kormány sem tagadja, hogy a stadionok építésre zömében közpénzt költenek. A korrupció ezen esetekben is nyilvánvaló - szögezi le a jelentés, és adja hírül a napi.hu

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/t31.0-8/11229842_948839408504760_6022736388347332238_o.jpg
Pánczél Károly a térség országgyűlési képviselője szintén foci rajongó és csapattag

Alighanem a politikai és egyéb kapcsolatokkal magyarázhatóak a látszólag értelmetlen beruházások. Bukodi Károly például párttag, polgármester, az ócsai egyesület elnöke, és az MLSZ Pest Megyei Társadalmi Elnökségének tagja 2011. őszétől. Mi ez az egész, ha nem az a láncolat, amiről beszélnek?!

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xlt1/t31.0-8/11953520_1912184052341067_5253432401962740516_o.jpg
Bukodi Károly Hernádi Lajos (OBO BETTERMANN Hungary Kft)  ügyvezetővel és az iskolavezetéssel félkörben

Ócsán az iskolai műfüves grundpálya is valahogy így vagy ennek a kritizált (MLSZ) TAO programjának keretében létesült az OBO BETTERMANN Hungary Kf részbeni támogatásával, valamint városi önrészből több millióért, miközben azt már az építési fázisában is számos bírálat, és panasz övezte. Több esetben rendőri intézkedést, egy esetben pedig ismét birtokvédelmet kérve.
Az ügy jelenleg is folyamatban van, miközben már pályára is lépett a társaság.


Persze, hogy ellenérzéseket és irritációt vált ki ezek után az emberek többségéből a foci előtérbe kerülése és a pályaépítések sora, amikor jobb helye is lehetne annak sok milliónak amit "csak azért is" erre költenek más, értelmesebb és nemesebb célok helyett.

*

1 megjegyzés: