2015. október 26., hétfő

Lehetett volna akár jó nyugdíja állami alkalmazottként - csakhogy Ócsa nem jelentkezett ( - másutt jobb lesz)

A tervek szerint a következő években Kunmadarason ezerfős, Ózdon, Kemecsén, Csengerben és Komlón pedig ötszáz fő elhelyezésére szolgáló börtön épülhet - közölte az MTI-vel szerdán a Belügyminisztérium, miután lezárult a büntetés-végrehajtás telekpályázata.

Mint korábban már hírt adtuk felőle, a BM pályázatot írt ki börtön létesítésének helyére, amire települési önkormányzatok jelentkezhettek. Az új beruházás számos önkormányzatot megmozgatott.

Több mint negyvenen jelentkeztek rá, mivel ebben többen is jó lehetőségeket láttak. A börtön nem csak a rabok zárt közösségét, hanem a környéken élőknek munkát, megélhetést is jelent. A fogvatartottak ellátására a környék gazdaságai, kisüzemei beszállításokat végezhetnek. Az őrzésre többnyire mindig helyben és a környéken toboroznak őröket.  Ez is munkát és megélhetés jelent.  Mindez kedvezőn hat a befogadó város gazdasági hátterére. Így nem is annyira meglepő az erre jelentkezők sokasága.
 
http://kozpontban.hu/wp-content/uploads/2015/09/Bel%C3%BCgyminiszt%C3%A9rium.jpgA belügyi tárca mostani közleménye emlékeztet: a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága 2015. január 26-án pályázati felhívást tett közzé "A börtön építése céljából önkormányzati tulajdonú beépítésre szánt terület térítésmentes felajánlása" címmel, amelyre a megadott határidőig negyven település jelentkezett. Az értékeléskor figyelembe vették a terület fekvését, méretét, beépíthetőségét, területi besorolását, közművekkel ellátottságát. Emellett speciális feltételek is szerepet játszottak a pályázatok elbírálásában, például a lakott területtől való távolság, a terület gyors megközelítését lehetővé tevő autópálya vagy főút közeli fekvése.

Számított a személyi állomány és családtagjaik elhelyezésének biztosíthatósága, a felajánló közreműködése, hozzájárulása az objektum kialakításához, továbbá a térség közösségi közlekedésének fejlettsége. Figyelembe vették a döntésnél azt is, hogy van-e lehetőség a fogvatartottak több mint felének intézeten kívüli vagy a börtönbe betelepülő munkáltatására.

Mindezen szempontokat alapján választották ki az öt várost, ahol a források függvényében, ütemezetten valósul meg, várhatóan 2017-től 2019-ig a börtönépítés. A lezárult pályázatról értesítették a részt vevő önkormányzatokat; a Belügyminisztérium, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és az érintett önkormányzatok szorosan együttműködve, folyamatos egyeztetés mellett kezdik meg a beruházások előkészítését.

 http://tion.hu/upload/Tiszal%C3%B6ki%20Bv_%20Int_.JPG


Összeállításunkban annak jártunk utána, milyen érvek szóltak a pályázat beadása mellett, és hogyan fogadta a lakosság a börtön ötletét.
– Januárban jelent meg a pályázat, amelyben meghatározták a feltételrendszereket. Az önkormányzat több alkalommal is tárgyalt erről a lehetőségről, természetesen kikértük a lakosság véleményét is – mondta el érdeklődésünkre Lipők Sándor, Kemecse polgármestere.
– A lakosság többsége támogatta az ötletet, hogy Kemecsén börtön épüljön, így végül az önkormányzat beadta a pályázatot. Mindebben nagy szerepet játszott az, hogy a városban igen nagy a munkanélküliség, annak ellenére, hogy évek óta igyekszünk munkahelyeket teremteni. A legnagyobb foglalkoztató a településen az önkormányzat, nincsenek nagy vállalkozásaink, cégeink. A félezer elítélt mellé közel kétszáz dolgozó kell, vagyis a foglalkoztatás nemcsak Kemecsét érinti, hanem a térséget is.

 http://cdn1.szon.hu/2015/10/borton1-e1445758277640.jpg

Ócsán hivatalosan nem merült fel a börtön építésének gondolta. Bár korábban a polgármester nagy fejlődést és lehetőségeket ígért, ezek azonban elmaradtak. A város megfeneklett, s mára már egy gödörbe süppedt, melyből csak valami hasonlatos állami segítség húzhatja ki. Ezért is facérkodtunk a börtön gondolatával. Elvégre ha 40 település lehetőséget, kilábalást látott ebben, akkor Ócsa miért nem fontos mindez?  Ócsa is lebilincselő lehetőségként tekinthetett volna a megépülő büntetés-végrehajtási intézetre. Számunkra az volt ebben a pályázati kiírásban, hogy 250 új állami munkahelyet ígértek a térségnek. Ráadásul belügyminisztériumi állásokról van szó, s tudjuk, hogy ebben az ágazatban is bevezetik az életpályamodellt. Mivel városunk is rendelkezik olyan  földterülettel, ahol ez elképzelhető lett volna a polgármesternek a képviselő-testület és a lakosság kellett  volna vinnie a kérdést. Elvégre mégis csak az meberke sorsa múlik a döntéseken. Az, hogy ezt nem tette meg a vezetés, az is egy döntés. 

Ócsa ezzel az állami lehetőséggel ismét kiemelkedhetett volna abból a mélységből, ahova az elmúlt évek során került. Egyetlen településnek sem közömbös, hogy mennyi embernek tud munkahelyet adni. Ócsa vezetése nem sok munkahelyet teremtett az elmúlt öt év során. Tehát igencsak nem lehetünk közömbösek az ilyen és a hasonló pályázati lehetőségek elhallgatása, elfuserálása, vagy kihagyása során.

A Magyar Idők által megkeresett polgármesterek elmondták: azért szeretnék, ha börtön létesülne náluk, mert jótékony hatással lenne a foglalkoztatásra, és javítana a közbiztonság helyzetén is.

A tárca közleménye arra is kitér, hogy a 2010-ben megkezdett férőhelybővítési program során eddig átadott 1600 új férőhely létesítésével már több mint tíz százalékkal csökkentette a börtönök zsúfoltságát a kormány.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése