2015. október 5., hétfő

Közérdekű felhívás ebzárlatról és legeltetési tilalomról - október végéig ebzárlat Ócsán ( - Hírdetmény)

Ócsa Város Polgármesteri Hivatalának munkatársának megerősítése szerint Ócsa, Alsónémedi, Inárcs, Felsőpakony, Bugyi téréségében ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt a Pest Megyei Kormányhivatal.

 Ezért blogunk hiánypótló kötelességének érzi tájékoztatni a város lakosságát arról, hogy a veszettség elleni védekezés keretében a vörös rókák veszettség elleni immunizálása miatt, a csalétek vakcina kiszórásának időpontjától számított 21 napig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendeltek el Ócsa város város közigazgatási területét és a nevezett szomszédos települések területét érintően, illetve azon túl a hirdetményekben meghatározott helyeken.

http://www.szentesinfo.hu/mozaik/images63/ebzarlat.jpg

2015. október 3-8. között kerül sor Magyarországon a rókák veszettség elleni orális vakcinázására. 
Az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított huszonegy napig az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el, ami érinti Ócsát. 

http://kutyabarathelyek.hu/images/images/2048x2048/117434067955f9e35c15639.jpg
A kijelölt területeken ehhez hasonló plakátokkal is találkozhatunk

Városunkat ismerve, és látva a hivatal, valamint a lakosság egyes hanyag, illetve nem törődöm viselkedését, ebben a tilalmi időszakban is számos kóbor állatot látni bel- és külterületen egyaránt. 

A város egyes kiemelt pontjain azonban nem látható a Kormányhivatal, vagy a város Hirdetményének kifüggesztése, amely által az ebzárlatról akár az utcán járva, a boltba menet, vagy munkába közlekedve szembesülne, avagy közvetlenül is értesülhetne az állampolgár. 

Ebben a tilalmi időszakban a közeterület-felügyelet munkájában sem vélni fel több mozgást, nagyobb hatékonyságot, vagy járőrözést a kóborállatok lokalizálása végett. Tapasztalatok szerint a lakossági tájékoztatásában sem igen nyújtanak többet, mint a városi hivatal.  Az önkormányzat honlapjának homlokzatán sem lelni fel az ebzárlatról közvetlen értesítést. Mindezek szerint a városi vezetés sem fordít erre több figyelmet, mint annyi másra.  

Úgy tűnik az erre illetékesek ebben sem jeleskednek, és nem veszik ki a részüket.  

http://nrw.vtvszeged.hu/imgs_news/original/16786.jpg
Pedig az ebzárlat tartama alatt - a (3)-(4) bekezdésben felsorolt ebek kivételével
a) tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek;
b) kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni;
c) a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.
(3) Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező
a) vadászebek,
b) a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei,
c) a katasztrófa-mentő ebek,
d) a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a (2) bekezdésben foglalt korlátozás alól.
 
(4) Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező pásztorebeket szabad állatok terelésére, illetve őrzésére használni, feltéve, hogy az ebzárlat nem a 8. § (5) bekezdése szerint lett elrendelve.
(5) Az ebzárlat alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára. Az állat hatósági megfigyelése az ebzárlat esetleges meghosszabbítása esetén sem tarthat kilencven napnál tovább. Amennyiben a kóborló eb vagy macska veszettség elleni oltottsága nem állapítható meg, és az állat befogása, illetve hatósági megfigyelése nem oldható meg biztonságosan, az állatot a kerületi főállatorvos határozatára járványügyi intézkedésként az állatvédelmi előírások megtartásával le kell ölni.
(6) Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.

http://kutyabarathelyek.hu/images/images/2048x2048/92410747856124d8194fde.jpg
Vakcinázás alá vont területek 2015 októberében.
A számok a vakcina szórásának dátumait mutatják, az ebzárlat kezdete megyénként a vakcina kiszórás első napja.

A rókák vakcinázását 1992 ősze óta szervezi rendszeresen az állategészségügyi hatóság, évente két alkalommal. Idén ősszel Magyarország területének közel kétharmadán, 66.884 négyzetkilométeren történik a vakcina tartalmú csalétkek kisrepülőgépes kiszórása a NÉBIH szervezésében. A csalétek az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumínium bliszterben található a vakcina. Annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétekbe rejtett oltóanyagot az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított huszonegy napig az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el. A több mint 600 millió forintos költségvetésű program 75 százalékos Európai Uniós társfinanszírozással valósul meg.

Fontos megjegyeznünk, hogy az érintett települések belterületein nem, csak a külterületeken szórnak ki immunizáló vakcinákat.
Forrás: kutyabarathelyek.hu, nebih.hu, Ócsa Város Önkormányzat
Index kép forrás: wall.alphacoders.com
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése