2015. október 25., vasárnap

1,662 millióan tartoztak az államnak június végén - Ócsán, eddig hány ember mentesülhetett a fizetés alól

Június utolsó napján 1,662 millió adósa volt a magyar államnak - írta a Napi Gazdaság az adóhatóság munkájáról készült összeállításában, szombaton.

http://h5.nyf.hu/wp-content/uploads/2015/01/6463_31362_10751_nav_51.jpgA csoport háromnegyedét az adójukkal elmaradó magánszemélyek adták, de a múlt hónap végén a cégvilág 445 ezer szereplőjének neve is ott volt a köztartozók regiszterében. Az adatok szerint - általánosságban - az adóbevallást készítő magánszemélyek mintegy negyede tartozott az államnak; a cégvilág jóval több mint felének szintén volt adóhátraléka. A gazdasági szereplők és a polgárok együttes elmaradása kevéssel ugyan, de meghaladta a 2400 milliárd forintot.

A hatalmas összegű köztartozás egyik kategóriát azok a kintlévőségek alkothatják, amelyeknél még remélhető részben vagy egészben eredményes behajtási intézkedés. Ide sorolható az 1,2 millió magánszemély összesen 195 milliárdos hiánya.

Ezen a listán 36.124.757,- Ft köztartozás szerepel
Ócsán a valós adósságállomány nem ismert, ahogy az sem, kik és mennyivel rövidítették meg a büdzsét. 

Jelenleg a 2012-ben kiadott önkormányzati lista ismert, mely szerint az önkormányzati adóhatóság helyi adó és gépjárműadó vonatkozásában 36.124.757,- forint adóhátralékot tartott számon Ócsa város Önkormányzat Adóügyi Hivatala.

 Ebben azonban számos vállalkozás más jellegű köztartozása nem szerepelt. Azokat egy külön listán gyűjtve mutatták ki.

Itt a csatornahátralékosok milliós tartozását írják le
Aztán 2013-ban egy előterjesztést követően több milliós köztartozást töröltek, vagyis engedtek el, írtak le, vagy sumákoltak el behajthatatlanságra hivatkozással.

Ebben több jómódban-élő személy neve is előbukkant. Ismert olyan is, aki közismerten jó viszonyt ápol a városvezetéssel, és van akit még ezzel együtt  a közvagyonból támogatnak. Többek az önkormányzathoz köthető üzletekben, vállalkozásokban érintettek. Akár rendezvények, vagy más szolgáltatások kapcsán.

Ez kicsit disszonáns, Ócsán városvezetési körökben azonban ez nem számít.
 
De a gazdasági életben ténylegesen részt vevő vállalkozások ügyében is lehet keresnivalója a Nemzeti Adó és Vámhivatalnak. Az ilyen cégek ugyanis üzleteket kötnek, vannak gépeik, berendezéseik, s követeléseket támasztanak más szereplőkkel szemben. A működő cégek közül júniusban 325 ezer küzdött kisebb-nagyobb adóhátralékkal, mégpedig együttesen 240 milliárdos összegben - olvasható a Napi Gazdaságban.

Forrás ocsa.hu valamint MTI/mfor.hu
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése