2015. október 18., vasárnap

Turisztikai kudarc az egész - statisztikai felmérés és képtelen képesség ( - Ócsa realitása)

 Összegzést készített a harmadik negyedévről a Szállás.hu. Azt írják, a legnépszerűbb települések rangsorában nem történt változás 2014-hez képest: Siófok, Budapest, illetve Hajdúszoboszló volt a leggyakoribb célpont a vendégek körében. A megyék közül a nyári szezont Somogy zárta a legjobban, a dobogón volt még Pest és Veszprém megye is. A legtöbb nyaraló Budapestről, Debrecenből, valamint Szegedről utazott. Ócsát szinte nem látni a rangsorban.
 
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYX46145ULceGbL71_wt0ZNCKs-MXra_mVIOX5EVPnnyZsBmycmv3-itZoUvRcEgp1wCPVIwCgC7RMwQ0cnqXwKI35eKkoiQZc1DuONcYjva4rgHIhx925YaUinApZosQCul5T845MqrI/s1152/SSA40966.JPG
Ezt is eltüntette a felszentelt helyéről a városvezetés - valószínűleg a reformátusokat zavarta a jelkép

Tourinform kirendeltség - csak a turisták hiányoznak

Kedves kisvárosunk még nem elég vonzó ahhoz, hogy nagyobb léptékben, több napra órára idehozza, vagy lekösse a turistákat. Hiszen más városoknak van szép főterük, fürdőjük, wellnesszük, vagy skanzenjük, mi pedig nem sok mindent tudunk felmutatni és nyújtani. A Premontrei kolostor önmagában nem elég ahhoz, hogy a várost és környékét bejárja az ide érkező. Amikor meg itt is, és a Tájházban is zárt ajtókat talál, akkor az egésztől elmegy a kedve. Persze, ahol az év legnagyobb turisztikai attrakciója az ódivatú, dohos szagú, unalmas vigassággal  a birkák fesztiváljával a paraszti hangulatot idéző,  lekapcsolt nyergesvontatón álló üdvözléssel és integetéssel tarkított csődület, akkor ettől mit is várhatna az ember. És ezen a fesztiválok köré felépített „kép” nem segít Ócsán. 

Ócsai látványosság a gimnáziumi buszmegálló - az érkezők itt kénytelenek le- és felszállni (- a rendezésére 5 év sem volt elég)

Ócsa bizony lepukkadt rossz látványt nyújt az ide érkezőknek. Kerékpárút sem a városon belül, sem az körül nem található. Az egykori kolostor környéki terület is egyre zsugorodik, ahogy a régi paraszti- és műemlék házak is egyre fogynak. A református egyház sem tesz meg mindent az állagmegóvás és a vendégcsalogatás érdekében.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzEmCLLJ3nSi79IfhuMhihUaTevdh4tFg-bBE1k5FXqXgMUlLJbCY-wMGqHIzYLT2BOFjHaJiEd4bCGKPq5iGXiSvif2eqf0ScRmS52G50zeIvE7IVc0b96erC-KGhNluISDeVP9c6vbc/s1600/SSA40025.JPG
Református kezelésben, önkormányzati támasztékkal évek óta magára hagyottan áll ez a műemléki épület - gondatlanságból

A templom külső megvilágítását is a városi önkormányzat fizeti az egyház helyett. A reformátusok templomi bevételeiből azonban a város nem részesül.  Számos odaszervezett programot is az önkormányzat nonprofit cége bonyolítja.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjQwIEFVHTks8oAa2ge6oHWiJrLbF2TPW1WVZfLihK5gp1xMVNoA7uLnyS9uY8sPwHuDs2MfHm5V6md8oN3DDxztevjkDLWUXOUeGmcEtEowTqKXn8Uso2Gz5eF51ngp8aD8wCmSgkoRMw/s1600/SSA40018.JPG
25-27 millióért vásárolta meg az önkormányzat ezt az ingatlant - azóta is kihasználatlanul a városképet rontja ( - hanyagság)

Az önkormányzat sem különb ez ügyben. Maga is hagyja akár összedőlésig lerogyni a tulajdonolt épületeit. A járdaépítést is abbahagyta a Bajcsyn a Városházával átellenben és még a református szentélyig sem ér el. Az esős napokon vagy az úttesten kell közlekedni, vagy az út menti sárban ennek nyomán.  Csupán a fesztiválok idejére töltődik fel valamelyest a terület.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgVVsB4m-JNDHXOrwNhBvkFwUuf0Ckw_bOibf34LHiskERRV6Kz-CVln1f3JZHb_VHQPgIAgf8dcPfBXIRtPdU19gqKaNDyHhpRu-WkeATEm8uZCGJaxtOXJg2DqVOq5yTX0P8mp80_DBg/s1600/2012.jun.3+006.JPG
Részegek és hugyosok gyülekezet lepi el az egykori piac rendezetlen környékét - ez a városi búcsú külső képe ( - parasztság)

Na, persze, értjük mi, hogy az ünnepi forgatagot és a zajos rendezvények sikerét , de ezt az idén is elmosta az eső. A szállást nélkülöző rendezvények nem kötik le a távolból érkezőket. Az igazi turista általában nem előző nap találja ki, hogy hova menjen az ember, hanem hetekkel a kiruccanás előtt. És rendszerint ott akar időt eltölteni, ahol egyébként is van valami látnivaló, remény az aktív kikapcsolódásra. Szóval hiába volna mit végezni Ócsa programszervezőinek és a városi arculattervezőknek, ha már a régi, valamire való főépítészt is menesztették.  

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtp1/t31.0-8/11194441_359030680960451_441757489431371033_o.jpg
Juhfesztivál - csak a pénz és a haverok ( - money talk)

A legnagyobb helyi érték

Esetleg az a hármas követelmény, ami az idézett kimutatás szerint a legfontosabb a magyar turista számára, nevezetesen:
1. legyen kedves a vendéglátó,
2. azt kapja a pénzéért, amit ígértek és
3. legyen tiszta a környezet, a szálláshely, - ha eleve se keres itt szállást, mert nincs három napra való program. 

És ha most valaki azt mondja, hogy a 10 hazai legjobb közül négy város a Balaton mellett van, Szegeden meg ott a Tisza, Eger pedig önmagában véve is hangulatos, és mindezzel nehéz versenyeznie egy lapos, természeti különlegességek híján lévő Ócsának akkor higgadjon le mindenki:
a követező negyedév prognózisában sem szerepel a reformátusok birtokolta kolostorára büszke Árpád-kori városka. 

A Bolyai Gimnázium emeli a nívót

Pedig az év hátralévő részében olyan településeket és szállásokat keresnek az emberek, ahol van neves esemény, esetleg (termál)fürdő és ahhoz kapcsolódó wellness-szolgáltatás. Ócsán nem működik gyógyvizű fürdő, nincs wellness és nem vesszük fel a verseny a szomszéd településeivel sem. A vasútállomás rendezetlen és csúnya arculatot mutat. A Falu Tamás utca nem egy vonzó sugárút. Pedig az is lehetne, aminek enyhe ívű kanyarulatában a Bolyai Gimnázium homlokzata villanna fel. Ezután a Katolikus templom tornya vehetné át a látképet, mely már a város főutcáján keresztül vinné a városlátogatót a központba, majd az Öreg-, vagy Ó-faluba vonzva azt. A baj viszont az, hogy itt is egyre kevesebb az öreg, korhű falusi vályogház. Az értékóvás nem a város erőssége.


Ma már ez a ház sincs meg - a ma idelátogatót csak az üres telek fogadja ( - nem a megmentés volt a cél)

De mit várhatunk el egy olyan vezetéstől, ami öt évnyi polgármesteri uralom során sem volt képes rendezni és szépíteni a városi környezetet.  Minden pénz az adósság, a foci és a szolgálati autó visz el.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg9imGeX9q_38LzSDwg5tGr7z4Y2yERQkcxpOWfendHxf-3hgqgLi0FYdzZKoT4qtK3Gd5Up5lQYlob6NM9q8UrhGTucVtv0niZaORZcOA_kVZywfP2zw3YTNEAxx7yJ8Vd3eY4xHVspjg/s1600/IMG_0651+Panorama_LOW_CUT.jpg
Innen ennyi a látványosság

 Ócsa pedig csak álmodozik a tétlenség és a lelkiismeretlenség övezte kettősségben. 

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése