2015. október 7., szerda

Ócsa máig nem emlékezik vissza - az ócsai székelyek is hallgatnak ( - másutt ez is működik)

Mint ismert, Ócsa városa sokáig egyedülálló mód hagyta figyelmen kívül a Nemzeti Összetartozás Napját. Pár éve egy ezzel kapcsolatos felvetés során a Horváth Tamás még azt is képes volt lenyilatkozni, hogy ezen az alapon minden nap emlékezhetnének valamire.

http://pannonrtv.com/web/wp-content/uploads/2014/10/arad.jpg

Persze az ócsai pincefesztivált egyszer sem hagyná el a városvezetés. Csak mindig a nemzeti tragédiák azok, amikre a helyi városvezetés a legkevesebb pénzt és figyelmet fordítja. Sokáig így volt ez Trianon kapcsán, és vagy még ma is Tavaszi hadjárat és szabadságharc utáni vértanú hálálok során.

http://www.szatmar.ro/files/tiny_mce/Czinzel2/tria.jpg
Trianonra emlékezni Ócsán is csak a testvérvárosi látogatás kapcsán került sor hivatalosan. Bukodinak nem volt képe az elszakadt országrészből érkezők előtt elsinkófálni azt,. amit előtte soha nem tartott meg polgármestersége alatt.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh-cjXigdk7L4S_l8Duj_Fe6LvAkObI9jjuhfYKuFjq6psqHtfGpYWL5m0k5aJiDqB1JpiY_V49kyegP_dkyMkQmIcCC9ioRGrH4RPuI_kqD699aIaXAGE85SJg7NI0pjWoQYteqNHrNgo/s1600/DSCF5003.JPGEkkor ugrasztotta háttércsapatát, és a lányokat. A kommunikációs Annácska és a szabadidős Klárika megtette azt, amit ezt megelőzően még soha. Plakátot, intéztek, műsort szervezetek, lekommunikálták és meghirdették a rendezvényt. Ez volt az, amikor a város első alkalommal emlékezett meg a békediktátumról. Ezt megelőzően csak civil és pártos alapon a Jobbik volt képes megemlékezést tartani. Nem is akármilyen szinten. Ma is vallom, hogy Bukodi lányos csapata elbújhat a hazafias érzelmű és lelkesen kiálló Jobbikosok mögött. A Jobbik Ócsai alapszervezete által tartott megemlékezések színvonalasabbak, mélyrehatóbbak és érzelemmel teltebbek voltak, mint a közpénzes szerveződések bármelyike.

http://www.ujpest.hu/galeria/Image/hir_kepek/5254_mecses.jpgMa sem állunk azonban jobban a nemzeti és a helyi sorsunkat illetően. Október 6.-a szintén egy olyan sorsfordulója a magyar történelmi tragédiák sorának, amit érzőszívű magyar nem hagyhat főhajtás nélkül. Nem véletlenül vannak megemlékezések országszerte és a határokon  túl ezen a napon.

Csak Ócsa kerüli mindezt. A Bukodi-Horváth alkotta duó a szokásos hozzáállás mentén hagyja el ezt a napot és hagyja ki a megemlékezést. Bukodiék valahogy nem hajlandók a tiszteletteljes megemlékezésre, a főhajtásra ekkor sem. És akkor sem, amikor egy ország, a magyar állam tisztes képviselői emlékeznek meg a Nemzet Gyásznapjáról.

http://dunaharasztima.hu/wp-content/uploads/2015/10/arad-2015.jpgOktóber 6.-án országszerte és a határon túl is megemlékezéseket tartanak az aradi vértanúk emléknapján.

Október 6.-án a Parlament előtti Kossuth téren katonai tiszteletadás mellett ünnepélyesen felvonták a nemzeti lobogót.  az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, az aradi vértanúk emléknapján kedd reggel. A kegyelet kifejezéseként Magyarország lobogója egész nap félárbocon marad a nemzeti gyásznapon.

Ilyenkor megemlékezést tartanak a Batthyány-mauzóleumnál, a megújított Batthyány-örökmécsesnél pedig bárki gyertyát gyújthat egész nap.

Ócsán azonban továbbra sincs lehetőség erre. A városi önkormányzat, a képviselők összessége, köztük presbiter, lelkész, és székelyföldről érkező tagjai sem érzik szükségét ennek az emlékezésnek. Máskülönben lenne rá alkalom, hogy kisvárosunkban is gyertyák gyújtásával életre kapjon a megemlékezés lángja.  Ez része lenne a helyi megemlékezésnek.

Budapesten a Fiumei úti temetőben, a Batthyány-mauzóleumnál emlékműsort tartanak, Simicskó István honvédelmi miniszter mond beszédet. A megemlékezés után megtekinthető lesz Batthyány Lajos és családja nyughelye. A megemlékezők déltől középiskolásokkal együtt rendhagyó történelemórán vehetnek részt a Fiumei úti sírkertben.

http://nepszava.hu/picture/63506/normal/253/00253462.jpeg

OKTÓBER 6. - Az aradi vértanúk napja 
  Az 1848/49-es esztendő mérföldkő a magyar nép történetében. Boldogság,
szenvedés, remény. 

Ha e szót hallom, MAGYAROK
Szűknek érzem zekémet,
Keblemben tenger kavarog.
S mintha trombiták köszöntenének
Mintha a régi, hősi dal csendülne fel tisztán.
De élnek a régi regék,
Élnek a hírövezte óriások.
Ó ez a sors mind ismerős
Szabad zászlóval, büszke fővel
Ősi szokás szerint
A hősök nem bírnak a nyers állati túlerővel.


Persze ha az emberekben, a képviselőkben és a városvezetésben nincs erre indíttatás, akarat, akkor hiába is óhajtjuk, nem erőltethető rájuk az, ami nem a lelkükből való.

Ez nem egy mostani meccs a blog és a Városháza közt. Azonban Bukodi Károly és Puskás Imre még egy emlék meccsre sem volt képes, pedig ők aztán minden hasonló labdajáték szervezésében jeleskedni szoktak. De mivel is példázhatna az ember, ha ők csak a foci nyelvén értenek.

Arad és a vértanúk nem lüktetik a futballos vénájukat. Talán egy október 6.a-i emlék mérkőzés a vértanúk emlékezésére eljuttatja a város oda, ahol másutt hivatali kötelességük kapcsán vannak jelen.

http://vaol.hu/data/cikk/125/3567/cikk_1253567/0.jpg

A határokon túl is megemlékeznek az aradi vértanúkra. Romániában, az aradi vesztőhelyen tartandó ünnepségen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vesz részt.
Kárpátalján Grezsa István, a Miniszterelnökség határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztosa Nagyszőlősön a Perényi-emlékműnél a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség által szervezett ünnepségen mond beszédet.

Pozsonyban a Kecskekapui evangélikus temetőben, míg a szerbiai Elemér településen Kiss Ernő honvédtábornok sírjánál emlékeznek politikusok az aradi vértanúkra.
Emellett országszerte több településen emlékeznek meg gyertyagyújtással, koszorúzással, ünnepséggel az aradi vértanúk emléknapján. Megemlékezéseket tartanak többek között Debrecenben, Nyíregyházán, Pécsen, Egerben, Gyulán, Szerencsen, Kaposváron, Keszthelyen, Szolnokon, Szegeden, Szombathelyen, Miskolcon.

http://pestisracok.hu/wp-content/uploads/2015/10/aradi-megemlekezes-4.jpg

Hazánkban minden normális és hazafias (nemzeti érzelmű) vezetésű város megemlékezik a vértanúhalált halt hőseiről, a kivégzett mártírokról. Még Szűcs Lajos is elszokott menni és képes megjelenni (lemondva akár a teniszről, a horgászatról, vagy más hobbiról, hivatásbeliségről) az ilyen alkalmakkor. Ócsa Város Polgármesteri Hivatala azonban nem képes ilyesmire.
Egyszerűen elképesztő az, amit a mai városvezetés képvisel Ócsán.

Ócsán senki nem emlékezik hivatalosan az Aradi vértanúkra. 
A polgármester és a városi önkormányzat nem tartja mindezt méltónak egy gyertyagyújtásra. 
Remélem jövőre, vagy a választásokat megelőzően, ahogy Trinaon is bekerült Ócsán a megemlékezések sorába, úgy majd egyszer október 6.-án is lesz hivatalos emlékezés.

Október 6-át 2001-ben nyilvánították a magyar nemzet gyásznapjává.

*

Szeginé Szalontai Tünde:  - Magyar polgárnak illetve magyarnak lenni olykor két különböző dolog. Magyar polgár lehet más identitású. De a magyar a lelke legmélyén is magyar az az identitása. Ahogy a 13 Aradi vértanú is. Bárhogy is ragozzák. A szív és a lélek a lényeg. Ha nincs szem hozzá el nem magyarázhatod.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése