2015. június 14., vasárnap

Nyári napközis étkeztetés - mindenki kapott gyermekétkeztetési támogatást aki kért - Ócsa hol marad

A hárommilliárd forintos költségvetési keretösszegből 1486 önkormányzat részesült. 
Ócsa azonban mintha idén sem pályázott volna. Nem elgondolkodtató ez?

A szomszédos szülő valahogy másként fogalmazva válaszolt. Ő a felháborító kifejezést használta.
Én nem tudom, hogy mely önkormányzatokban ki a felelős azért, hogy méltón gondoskodjanak az felnövekvő és segítséget igénylő emberekről. Köztük a gyerekekről, mind a nyári elhelyezés, mind pedig az étkeztetést illetően. Egyes helyeken van erre egy szociális bizottság, egy ügyintéző, vagy egy polgármester, aki kezdeményezi, vagy intézi az effajta ügyeket.

Ócsán azonban azt tapasztalni, hogy ez valahogy nem akar összejönni. Valamilyen ok folytán a helyi vezetés rendre kihagyja ezt a lehetőséget és nem kér, nem indul a nyári  gyermekétkezési lehetőségből.
 
Pedig valamennyi jelentkező, vagyis 1486 települési önkormányzat kap abból a hárommilliárd forintos költségvetési keretösszegből, amelyet az EMMI által meghirdetett, az ingyenes nyári gyermekétkeztetést segítő pályázatra különítettek el  – mondta Czibere Károly.

Ócsa nincs köztük.



Czibere Károly hangsúlyozta, az idei pályázaton részt vevő önkormányzatok száma mintegy 17 százalékkal volt magasabb a tavalyinál és 27 százalékkal a 2013. évinél. A leghátrányosabb helyzetű települések önerő biztosítása nélkül pályázhattak támogatásra, az érintett önkormányzatok mintegy 80 százaléka élt is a lehetőséggel.

Az idén a legtöbb pénzt, csaknem 28 millió forintot Hajdúhadház kapja, ebből az összegből 1445 gyereknek 63 580 adag ételt tudnak biztosítani (440 forint/nap/fő). A támogatási összeg nagysága az adott településen élő rászorulók számától, illetve attól függ, hogy hol hány napon keresztül kapnak a nyáron ingyenesen ebédet a gyerekek.

A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár korábban azt közölte, hogy idén a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek ingyenes nyári étkeztetésének támogatására 3 milliárd forint költségvetési forrás áll rendelkezésre. Így 141 ezer rászoruló gyermek részesülhet ingyenes étkezésben a nyári szünidő alatt. A felhívás április 30-án jelent meg, a pályázatok leadási határideje május 7. volt.

A nyertes települési önkormányzatoknak a nyári szünidő alatt legalább 43, legfeljebb 53 napon keresztül kell biztosítaniuk a rászoruló gyermekeknek a napi egyszeri egészséges, friss alapanyagokból készített meleg ebédet.

A Pest megyei Gyál Város Önkormányzata 100 gyerekre és 4300 adagra kalkulálva kapott 1892000 forint összegű támogatást. 
Fót városa 85 gyerekre 3655 adag és 1608200 Ft-ban részesült. Ecser nagyközség 23 gyerekre közel ezer adag és 435160 forintban részesül. Pilis 9 gyerekre igényelt és kapott 477 adagra vetítve 209880 forintot. De kért Páty, Pécel, Nagykőrös, Monor, Isaszeg, Hernád, Délegyháza, Tököl, Taksony, Vecsés, Vác, Üllő, Gödöllő, Dunakeszi és Dabas is. 
 
Mindenhol megvan az igény, a  rászoruló és megvan hozzá a szándék és az akarat. Ócsán azonban mintha ez hiányozna. Na, nem a rászoruló, mert az van, hanem a szándék, hogy mindezt állami támogatásból megoldja az önkormányzat. Ócsa ugyanis ismét nincs az erre jelentkezők, a pályázók jegyzékében. Mintha itt ez senkit nem foglalkoztatna, az érintetteket, a rászorulókat nem érdekelné. 
Talán ezért nem szerepel más nálunk jobb módú, gazdagabb települések sorában a mi Ócsánk.  

Az összesített eredmény itt megtekinthető.

Ócsa láthatóan nem kér a támogatásból. 
Ócsán úgy tűnik még ingyen sem kell a nyári étkeztetés.
Mintha nem létezne rá igény. Hogy van ez?

Csak példaként említve, el nem tudom képzelni, hogy egy focival kapcsolatos pályázatot kihagyna a polgármesterünk.  Akkor miért pont a nyári gyermekétkeztetési ellátás igénylése marad el?  Tudja erre valaki a választ?

Forrás: MTI / EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése