2015. június 5., péntek

Természetellenes pusztítás egy túlzásokkal teli beruházás okán - fakívágások árnyékában a környezetvédelem

1972-ben június 5-én nyílt meg Stockholmban „Ember és bioszféra” címmel az ENSZ környezetvédelmi világkonferenciája. A Nyilatkozat az irányelvekről című okmányban szerepel: „Az embernek alapvetően joga van a szabadsághoz, egyenlőséghez és a megfelelő életfeltételekhez olyan minőségű környezetben, amely emberhez méltó és egészséges életre ad lehetőséget.”
A konferencia ezt a napot határozatában nemzetközi KÖRNYEZETVÉDELMI VILÁGNAP-pá nyilvánította.

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xft1/v/t1.0-9/11350466_1149095278441360_1587489496026906983_n.jpg?oh=755afa1dbc5a0065183070452d1563d4&oe=55FAE2C0
Képi illusztráció a Levegő Munkacsoport oldaláról

Ma van a Környezetvédelmi Világnap, ünnepelni azonban semmi okunk! Hajdan volt erős környezetvédelmi Intézményrendszerünk romokban, természeti környezetünk védelme pedig a gazdasági érdekek mögé sorolva a futottak még kategóriába került.

Az Ócsa vasútállomással szemben természetes zajvédőként álló gyönyörű vasút menti fáinak irtása, a környezet ilyesfajta károsítása mostanság zajlik városunkban, és önkormányzati támogatás mellett az állami valamint Eu-s pénzügyi konstrukcióban az ilyen beruházásban zajló károkozással szemben az egyéni lakosok nem sokat tehetnek. 

Ócsai fényképfelvétel a helyi fakivágásokról - ki láthatja, s van-e kivágási engedély, ha az nincs kint a honlapon

Higgyétek el, csak az erős civil társadalomban van jövő. A civil kontroll az egyetlen, mely képes megfékezni a hozzá nem értők hadát. 

Legyél a civil közösség azon hasznos tagja, aki szól, tesz valamit a környezet védelme érdekében. Járulj hozzá Ócsa környezet- és tájvédelméhez egy fotóval, egy felszólamlással és mondd el véleményed a környék fáinak kivágásáról, a szemét illegális elhelyezéséről és mindenről, ami bántja a szemed, vagy rombolja a környezeted!

Helyi civil fotója a Facebookról a kivágások kezdetekor - ki és miként járult hozzá, ki engedélyezte mindezt

A blog megpróbálta megkeresni a fakivágásról szóló határozatot a város honlapján – sikertelenül, ezért most azokat hivatalos úton, az illetékes kormányzati szervtől kéri be, ha már ez a dolog az itteni környezetvédőket láthatóan nem érdekli.

Kezdeményezzük, hogy jöjjön létre egy helyi szervezet az ócsai „zöld stratégia”, megalkotására, melynek során nem csak a bekövetkezett károk enyhítését tűzzék célul, és egyben szavatolják a jövőre nézve, hogy városunk természeti kincsei, a zöld természet kiemelt védelmet kapjanak. 
Legyünk tudatos környezetvédők és állítsuk meg a károkozást.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése