2015. június 29., hétfő

Hogyan lehet EU-s pénzt lenyúlni - dobd ki a betont, ásd el a nyomokat és számold el vesz.hulladékként (- pl.)

Korábban, amikor ezt firtattam néhány itthoni projekttel kapcsolatban, az illetékesek azt mondták, nem lehet “lenyúlni” az EU-s pénzeket, mert komoly az ellenőrzés és szigorú az elszámolás.


Betonnal terhelten útban az erdő mellé - a felszedett beton veszélyes hulladék
Én továbbra is azt állítom, hogy lehet. Persze nem az egyszerű polgároknak. Nekik ez a lehetőseg nem áll fenn. Hogy könnyen lehessen lopni, ahhoz valamilyen szintű döntéshozónak kell lenni, mondjuk polgármesternek. Kell néhány közreműködő is. Az pedig mindig van.

El lehet csalni az EU-s pénzeket?


Igen. Meg is teszik. Például ahogy leírtad
100%

Nem. Tényleg nem lehet. Csak duma az egész.

0%


Azt majdnem kifelejtettem, hogy kell hozzá persze egy rakás beletörődő állampolgár, aki ezt hagyja és tétlenül nézi. Nélkülük ez nem sikerülne.

Nézzünk egy példát. Természetesen az alább leírtak kitalációk, és nem egy konkrét eseményt említek. Csak egy modell, egy minta. Szereplői is kitaláltak. Bármilyen hasonlóság is csak a véletlen műve.

Szóval, ami kell hozzá. Elsősorban az EU-s finanszírozások közt olvasgatni. Mire adnak pénzt és mennyit. Ez nyílt dolog, minden elérhető az interneten. Ha megvan a kívánt project, akkor jön az önkormányzat vezetője. Meggyőzi a képviselőket, hogy támogassák az ötletet. Épitsenek valami nagyot a településen, olyat, ami látványos és elmondható róla hogy szükséges a népnek (még ha nem, akkor is elmondható), támogatjuk a helyi vállalkozókat, stb.. Ez eddig könnyen megy. De mit építsünk?

Mondjuk óvodát, vagy bölcsődét, mert az jól hangzik, ha valamit adunk a gyerekeknek. Az EU-is kifejezetten erre ad pénzt.

Testület meggyőzve, indulhat a munka. Kell egy ember, vagy egy tanácsadó cég aki a pályáztot megirja. Ő profi aki már nem egy ilyet csinált. Én csak “táskás embernek” hivom őket. Ők a közvetítők a minisztérium és az önkormányzat között. Nem olcsón dolgoznak, de az biztos, ha ők irják a pályázatot akkor az a pénz már megvan.

http://www.blikk.hu/data/cikk/2/00/29/29/cikk_2002929/korrupcio_grafikon.jpg
Kell egy ismerős, tőkeerős vállalkozó, aki beszáll a bizniszbe. Ő adja a pénzt az elején az önrészre, a tervezésre, és a pályázat írásra. Ezt később már úgy sem firtatja senki.

Miután a pályázat elnyerődött, jöhet a megvalósítás. A vállalkozó saját pénzen megépíti ( mert érdekes módon Ő nyerte el a tendert) az óvodát, bölcsődet. Általában üzemeltetni is, fogja, mert 5 év múlva a tulajdonába fog kerülni. Nem rossz biznisz. De ha nem akar nagyon kompromittálódni, akkor nem bíbelődik vele. A pénze duplája így is visszajön.
Na de hol itt a lopás?

Amikor az Európai unió azért nem ad pénzt Magyarországnak, mert az itteni beruházások jelentősen túlszámlázottak, akkor az ilyen esetekre gondolnak. Az EU kifizet mondjuk ”35 egységet” az óvodára, bölcsődére, mert a tanácsadó cég, ember azt írta, a kormány is rábólintott, ennyi lesz. A vállalkozó megépíti saját embereivel, saját erőforrásból mondjuk 8–ért, (ez a pénz visszajön neki.) a többin lehet osztozni. Marad minden közreműködőnek, döntéshozónak, vállalkozónak, “táskás embernek”, és általa természetesen a magasabb döntéshozóknak is.
Mindenki benne van a buliban!

Aztán jöhet a ceremónia. A nagyságos polgármester úr, a gondoskodó kormánnyal karonfogva épített egy “jóléti intézményt” a településnek. A népet persze ez nem izgatja, hogy hogyan és mennyiért. Hiszen minden rendesen le van papírozva. A kompromittáló adatok pedig le vannak titkosítva.

A nép azt hiszi, hogy a vezetőik nem az Ő adóforintjaikat tapsolják el, mert a vezetők ezt sugalljak nekik. A nép elhiszi.

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT8JYuPsJ1mCuzRZx0QSMZ2WYe61uQ1aepezIeuOFzvwfaXRPBYSenkit nem érdekel, hogy a fele pénzből lehetne támogatni egy privát óvodat, bölcsödét, és ezzel minden fentartási macerat átruházni valakire. Nem az olcsóság a cél. Legyen minél több intézmény. Annál több költséget lehet elszámolni. Ha pedig majd nincs rá szükség, mert nem lesz annyi gyerek akkor majd eladjuk valakinek. Bagóért, és az sem zavaró, ha mondjuk kocsma lesz belőle.

Még egyszer kihangsúlyoznám. A fentiek nem valós eseményről szólnak. Csupán a módszert szerettem volna bemutatni. Létezik persze más, variáció is, de a lényeg ugyan az. Megépíteni (vagy meg sem építeni) valamit olcsón, elhitetni, hogy drága volt, a különbözetet pedig eltenni. Ilyen egyszerű.

Meg jó, hogy felénk ilyesmi nem történt eddig, és nem is fog.

 Örkény város blogja után szabadon
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése