2015. június 23., kedd

Egy újabb lehetőség, amire nem pályáztunk - biztos csúnyák és rendezetlenek vagyunk ( - nem virágváros)

Idén 209 település nevezett a „virágos versenybe” - Ócsa nincs köztük.
Az év kiemelt témája: a településen a templom vagy vallási épület kertjének gondozottsága.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhpXUx9qZ_zpSCMWpVVsNVbGZwoiAj_cfIRuLG0y-Eg7xJB7tD2iznL-isH7CNjE5wW48Vf0ZS8dvxJXWmyaxK0JyjV6l-ikHHj6XN6tKCobTPkvjc_zTftNUViZlfsqpY649M0tXlyBAQ/s640/SSA40968.JPG
Ilyen volt 2011-ben, amikor díjazták - háttérben a műemlék templom
Kisvárosunk hiába büszkélkedhetne a premontrei prépostsági templommal a város szívében, ha annak városi környezete kiépítetlen és rendezetlen. Az egykori kolostori épülethez vezető út és a köztes terület elhanyagolt.  Az önkormányzattal szemben a bevásárolt romos TSZ-Iroda csúfítja a látványt, majd a mellette lecsupaszított terület satnya kövezése sem illeszkedik az előtte kialakított díszburkolatú járdához. Ez, a főúton majd' végig (pontosabban pár száz méteren) vezető járdaburkolat a Templomtól-templomig fantázia nevű projekt keretében valósult meg több millióért pár éve, de a nevében foglalt valós szerepét nem tölti be. A Városháza előtt váratlanul megszakad és az, Árpád-kort idéző, egykori premontrei kolostorig már nem vezet el. Így és ilyen közterületi látvánnyal nem előkelő helyként megjelenni. A közleltárt tovább rontja az örökségvédelem alatt álló, de reformátusok kezelésében lévő Ady Endre utcai épület omladozó látványa. Az éppen kidőlni készülő falakat a városi lakosság pénzéből az önkormányzat támasztotta ki. Az állapotok itt évek óta nem javultak. Az idő vonulatával csak a városi látkép, a külcsín romlik. Ebből bizony így nem lesz virágos közterület, vagy rendezett templom-tér.  Ha mindez a látvány marad, akkor sajna nem jön ki jól ebből a város. Az elhanyagolt környezet, a pusztuló épületek és a rendezetlen utak nem vonzzák az értékesre, a szépre vágyó látogatót. Ezzel a külsővel nemhogy pályázni, de lassan megjelenni is szégyen lesz.  Más települések sokkalta rendezettebbek.  Érdemes körbenézni.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjYbiYFQZdI7NhMaaXSxr8ntXEgj9Vu2PIs4o3ES-DlX3HqteUdikuZbkYpBX6dcpp2-yVrROwx-KnezcZeJT6Wo7_ib_8hydfQNAPFUdCC1EHGfldkMgDFKnBnsoux9lOC2c75qRxcoHk/s640/SSA40146.JPG
Egy évvel később újabb pár millióért ennyire futotta - a felszentelt Kettős-keresztet ekkora már elvitették (- virág sehol)
http://static.panoramio.com/photos/large/81873436.jpg
Így is kinézhetne a templomhoz vezető út - Szűts András képe
Összesen 209 település nevezett idén a Virágos Magyarországért versenyre – közölte a Magyar Turizmus Zrt. A szervezők és a projektgazda Magyar Turizmus Zrt. örömtelinek tartja, hogy a jelentkezők között nagy arányban jelentek meg olyan települések, amelyek még nem vettek részt a versenyben, és a jelentkezők Magyarország teljes területét lefedik.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzEmCLLJ3nSi79IfhuMhihUaTevdh4tFg-bBE1k5FXqXgMUlLJbCY-wMGqHIzYLT2BOFjHaJiEd4bCGKPq5iGXiSvif2eqf0ScRmS52G50zeIvE7IVc0b96erC-KGhNluISDeVP9c6vbc/s1600/SSA40025.JPG
Közvetlenül a templom környezetében ezzel nem pályázhatunk








A két évtizedes múltra visszatekintő Virágos Magyarországért Környezetszépítő Verseny Szervező Bizottsága az idei év márciusában hirdette meg a 2015. évi Virágos Magyarországért versenyt, amelyre jelentkezés ezúttal is ingyenes volt. A verseny célja a kulturált és vonzó országkép kialakítása, a fenntartható fejlődés szempontjainak következetes alkalmazása, a településen élők összefogásának ösztönzése, az életminőség javítása, a környezettudatos gondolkodás és szemlélet erősítése, a természeti és az építészeti örökség megőrzése és gyarapítása.

http://static.panoramio.com/photos/large/81873422.jpg
Sopronban ilyen a "templomkert" - micsoda különbség
A tavalyi év folyamán elkezdett reformtörekvések szellemében a versenyben a szervezők a minőségre helyezik a hangsúlyt. A megmérettetés települési lélekszám szerinti kategóriákban zajlik majd: külön versenyeznek Budapest kerületei, a 2000 fő alatti és feletti falvak és az 50 ezer fő alatti és feletti városok.

Az idei év kiemelt témája: a településen a templom vagy vallási épület kertjének gondozottsága (kiemelten figyelve a közelgő jubileumi emlékévekre: 2015-ben a katolikus hitélet újjászervezésének 300. évfordulója és 2016-ban a Szent Márton emlékév).

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjQwIEFVHTks8oAa2ge6oHWiJrLbF2TPW1WVZfLihK5gp1xMVNoA7uLnyS9uY8sPwHuDs2MfHm5V6md8oN3DDxztevjkDLWUXOUeGmcEtEowTqKXn8Uso2Gz5eF51ngp8aD8wCmSgkoRMw/s1600/SSA40018.JPG
A városi fő út és a műemlék templom közt ez sem ideális




A versenyre jelentkezett települések bírálatát június közepétől augusztus végéig kertész, tájépítész és turisztikai szakemberekből álló zsűri végzi. A zsűri azt ígéri, fokozott figyelemmel lesz a bírálat során a település gondozottsága, tisztasága és virágos összképe mellett a település zöldfelületi programjára, fejlődésére, valamint a közösségi részvételre és a nevelési-oktatási intézmények környezettudatos programjára és eredményeire is.

Fontos szempont a bírálat során a korszerű hulladékgazdálkodás és megújuló energia felhasználás, illetve a település turisztikai jelentősége és felkészültsége, látogató- és vendégbarát szemlélete, valamint az önkormányzat erőfeszítése, fenntartói szerepe és stratégiai gondolkodása.

http://metrodom.hu/upload/pictures/1398177303_974_04._beke_ter_templomkert.jpg
Budapest, XIII. ker. Béke tér - tetszetősebb
A verseny fődíja hazánk képviselete a 2016. évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében (Entente Florale Europe) két település számára.

A Virágos Magyarországért kiírója a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Turizmus Zrt., a Földművelésügyi Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Belügyminisztérium, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága, a Virágzó Magyar Kertkultúráért Alapítvány, Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Önkormányzati Főkertészek Szövetsége, a Város- és Faluvédők Szövetsége, a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége, a Magyar Tájépítészek Szövetsége és a Balatoni Szövetség.

A verseny díjkiosztó ünnepségét 2015. őszén, Budapesten rendezik meg.

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.- Magyar Polgármester Online
 *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése