2015. június 22., hétfő

Bővülhet az ingyenes étkeztetés köre - Ócsán egy kicsit más a helyzet ( - a városvezetés nem pályázott erre)

Komoly feladatok hárulna a települési önkormányzatokra, csak nem minden településvezető veszi ezt komolyan. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjdS76e-XBT6xonIwVXYbTYXOyOnle9yAAzhoZZDLFTN3TeiuOgeLqu-OFLskt6CNNT-re-lEq6TNFbh41rsZnp7UBatUW7hNFi5c7Oo50j_eDPCisu6mmfAFKCcYb9QuOsrkP1FlakW2k/s1600/%25C3%2593csa+v%25C3%25A1rosh%25C3%25A1za.jpgÖsszességében ezzel a mondattal lehet összegezni a gyermekek étkeztetésével kapcsolatos anomáliákat, amiket maguk a helyi önkormányzatok teremtenek azzal, hogy nem képesek egységesen és következetesen kiállni a szociális kérdések terén.

Mint évente beszámolunk róla, a kormányzat igyekszik biztosítani a nyár során a folyamatos ellátást a szociális alapú étkeztetést a gyermekek körében is, hiszen a tanév végeztével, az iskola zárásával szinte azonnal kikerülnek az ellátási rendszerből.  

http://legyesbenye.hu/_kepek2015/0023%20-%20palyazatok.jpgEzeket a feladatokat  azonban az önkormányzatok hivatali rendszere sok esetben nem veszi át, a gondoskodás elmarad. Pedig a kormány évről évre biztosítja rá a keretet. Csak pályázni kell rá.

Az idén ismét valamennyi jelentkező, 1486 települési önkormányzat részesült abból a hárommilliárd forintos költségvetési keretösszegből, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) meghirdetett, az ingyenes nyári gyermekétkeztetést segítő pályázatra különítettek el. 

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xta1/v/t1.0-9/11146492_1851296641763142_815081332120386505_n.jpg?oh=10c07c22592a764950b111eb1c342567&oe=55E748DCÓcsa városvezetése azonban nem élt a lehetőséggel és nem igényelte meg ezt a támogatást. Az ember pedig azt hinné, hogy az a hely, ahova a szociálisan rászoruló emberek kiválasztott lakónegyedét megvalósította, azt részben felügyeli és ellátja azokkal az államilag biztosított lehetőségekkel, amikben más szociálisan érzékeny emberek amúgy - és mondhatni alanyi jogon - részesülnek. Mert mi másként értelmezhető a szociális alap, a rászorultság és a kormány szinte automatikus pénzügyi támogatása, a szociális étkeztetés pénzügyi keretének megítélése és biztosítása a jelentkezések figyelembevételével.

A kormány azonban nem gondolhatta, hogy pont Ócsa lesz az a hely, és ennek a városnak az önkormányzati vezetése, testülete és az itt élők képviselete lesz az, amelyik figyelmen kívül hagyja az itteni körülményeket, valamint az ide kötötteket, a helyben élőket. Pedig jó kimutatás áll mind a kormány, mind az ócsai hivatal, mind pedig az oktatási intézmények rendelkezésére a szociális alapú étkeztetésben részesülőkről. 

Mindez persze hiába, ha arra nem képes a vezetés, hogy ezeket az adatokat felhasználva költségkímélő lehetőséget és folyamatos nyári ellátást biztosítson a legérzékenyebb és legrászorulóbb rétegnek.

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTDw12o3aCT1SzTukOh52Q7hBEOy25Bgkr_Llc86Wyt4xnz8NNlA kormányzat önmagában soha nem elég ha a háttérhatalom másként gondolja. Ha pedig direktben küldik a pénzt, akkor azonnal azt mondják, hogy kötelező feladat, és meg van szabva a számukra. Ha meg így pályázat útján,  akkor pedig az állhat elő, ami Ócsán immár nem először.

Nem tudok többet mondani erről. Szégyellem magam a polgármester helyett.  

Most, amikor egy hete vége már a tanévnek, sok gyerek esetében ez azt jelenti, hogy bizonytalanná válik a napi étkezés. 

http://nepszava.hu/picture/37798/normal/150/00150672.jpegA Magyar Polgármester online-n olvasható, hogy a Gyermekétkeztetési Alapítvány elnöke szerint évről évre egyre több a szociálisan rászoruló gyerek, aki egyáltalán nem jut meleg ételhez a nyári szünetben. 

A nyári gyermekétkeztetésre a kormány 3 milliárd forintot szánt, de a tervek szerint egy újabb összegből hétvégente is biztosítaná az ételt. 
Király Gábor ezt feltétlenül szükséges intézkedésnek tartja.

Közben a kormány azt tervezi, hogy a gyerekek hétvégi étkeztetésében is szerepet vállal – tudósított az InfoRádió.

A kormány az ingyenes étkezés kiterjesztését nemcsak a hétvégékre tervezi, hanem az őszi, téli és tavaszi szünetek időtartamára is. Az erről szóló jogszabálytervezetnek január elsejéig kell elkészülnie.

 „Ami itt elég jelentősen meg fogja növelni a költségeinket, az, hogy közalkalmazottakat foglalkoztatunk a konyhán. Nem lehetetlen megoldani, csak pénz kérdése. Ha ez az adóerő-képesség alapján fog menni, akkor a 300 nagyobb város – amelynek van jelentősebb adóbevétele – fogja étkeztetni a gyermekek 60-70 százalékát. Ha ők nem kapnak pénzt, akkor érdekes lesz a hétvégi étkeztetés, de ez majd kiforrja magát” – fogalmazott Schmidt Jenő.

http://www.vg.hu/lapokkepek/cikkek/37000/37107_6_1.jpg

„Lehet ezt központi akarattal, lehet az egyes önkormányzatokra illetve településekre bízni, hogy maguk oldják meg és nyújtsák be ezért a számlát. Biztos, hogy munkahelyteremtő értéke is van, mert meglehetősen erőforrás-igényes dolog. Érdeklődéssel várom, hogy elolvashassam a törvénytervezetet” - mondta Király Gábor.

Az ócsai ember ilyenkor csak néz, és nem érti. Azt sem tudja, hogy most a Fideszt kárhoztassa, vagy a polgármestert? Csalódottságát azonban a közvélemény-kutatások rendre mutatják.

HVG, InfoRádió, Magyar Polgármester,
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése