2021. május 28., péntek

Vidékről indult, de már a fővárosban is megjelent: rejtélyes kór bénítja le a kutyákat - figyeljünk az állatokra

 Az állatvédőrséghez folyamatosan érkeztek a bejelentések az egyik megyéből, ahol több mint 100 kutya volt képtelen felállni egyik napról a másikra. A probléma már túljutott a megyehatáron, máshol, köztük Budapesten is megjelent - írja a Blikk.

https://20.kerulet.ittlakunk.hu/files/ittlakunk/styles/img-style-457/public/upload/article/22/kutyus_37.jpg?itok=pNfFrP-M

A kórkép úgy néz ki, hogy a kutya először csak sántítani kezd, majd egyre nehezebben ül le, végül nem képes felállni. Ezt követi a teljes hátsó rész bénulása – részletezte Schreiter Katalin, az Országos Állatvédőrség munkatársa. Ha ilyen tüneteket észlel bárki is a kutyájánál, azonnal vigye állatorvoshoz!

Egyelőre a szakemberek és állatorvosok előtt is rejtély, mi okozhatja a jelenséget, de egyes vélemények szerint köze lehet a nyers hússal való táplálásnak. A gazdik annyit tehetnek, hogy fagyasztással vagy főzéssel hőkezelik az állatoknak szánt ételeket. 

Az egyik kutyánál, akit évek óta nyers hússal etettek, az derült ki, hogy toxoplasma nevű baktérium volt a csirkehúsban, de egy másik állatorvos szerint nem biztos, hogy ez okozta a bénulást, az ugyanis a kutyák, macskák bélrendszerében tanyázó élősködő. A szakember szerint mindenesetre nyers hússal való etetésnél fokozottan figyelni kell arra, hogy a hús megbízható forrásból származzon és minőségi legyen.

Ha hússal etetünk, azt frissen, jól átmosva, megfelelően porciózva kell a kutyának adni, a maradékot pedig le kell fagyasztani. A következő alkalommal felolvasztást követően meglangyosítva kell az állatnak odaadni. Nyersen egyedül disznóhússal nem tanácsos etetni a kutyákat, ám kapjanak bármi mást, a higiénia nagyon fontos. A rothadó húsban megtelepedhet a botulizmust okozó baktérium, amely előidézhet bénulást. A szintén bénulással járó, úgynevezett APN idegrendszeri betegséget is okozhatják kórokozók, valamint bizonyos baktériumok külső sérülésen keresztül juthatnak az állat szervezetébe, hasonló kórképet okozva – magyarázta a szakember.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése