2021. május 12., szerda

A saját csapdájába eshetett a Facebook Donald Trump kitiltásával - a német liberálisok ezt másként vélik

2021. május ötödike: a Facebook független tartalom-ellenőrző csoportja, az úgynevezett Ellenőrző Bizottság döntése alapján Donald Trump volt amerikai elnök még legalább fél évig biztosan nem térhet vissza a közösségi oldalakra, beleértve az Instagramot is.

https://raketa.hu/uploads/2021/05/turmp_2.jpg

https://external-vie1-1.xx.fbcdn.net/safe_image.php?d=AQFwMkGWLEys9INN&w=500&h=261&url=https%3A%2F%2Fstatic.dw.com%2Fimage%2F57432988_6.jpg&cfs=1&ext=jpg&ccb=3-5&_nc_hash=AQG3xa1VOwzaJumJ 

május 6. 
 
Vélemény: ′′ A Facebook felügyelő bizottsága helyesen cselekedett azzal, hogy Donald Trump korábbi amerikai elnököt elzárta a platformjáról," írja a DW Janosch Delckerje. Szerinte ezzel a tiltással keményebb szabályok lehetnek más politikusok számára is.

A testület határozata alaposan felkavarta az állóvizet, hiszen még egy hét sem telt el nyilvánosságra hozatala óta, de máris több szakértő hangot adott az ezzel kapcsolatos aggályainak. Szerintük az eset újabb ijesztő példa arra, hogy a Facebook teljes kontrollt akar minden és mindenki felett.

 Az előzmények

A testület indoklása szerint az exelnök kitiltásának meghosszabbítását a 2021. január hatodikai események indokolják, Trump felelőtlen viselkedése, valamint követőinek uszítása ugyanis szerepet játszott öt ember halálában, miután azok megrohamozták a washingtoni Capitoliumot. És mivel a felbujtás veszélye továbbra is fennáll, javasolják a tiltás fenntartását további hat hónapra. Noha a Facebook számára ez csak egy ajánlás, a platform már bejelentette, hogy ennek megfelelően jár el.

A döntés nem meglepő, de vitákat szít

Elaine Fahey jogprofesszor szerint az Oversight Board határozata felborzolhatja a kedélyeket az emberek között: egyrészt ott vannak Trump követői, akik a szólásszabadság megsértésére hivatkozhatnak. Másrészt a testület lépése arról árulkodik, hogy a Facebook kettős mércét alkalmaz, hiszen világszerte rengeteg politikust kizárhatnának gyűlöletkeltés és uszítás miatt. Fahey úgy látja, hogy a felügyelő bizottságnak következetes döntéseket kellene hoznia, már ha valóban komolyan veszi szerepét, és független vizsgálószervként kíván eljárni.

Zuckerberg kibújna a felelősségvállalás alól

Az Oversight Board - amit sokan az USA „Legfelsőbb Bíróságához” hasonlítanak - egy kvázi bírósági testület, amelyre a Facebook talán a legnehezebb feladatot osztotta: a tartalommoderálással kapcsolatos döntések meghozatalát. A testület jelenleg húsz tagot számlál, köztük nemzetközi emberi jogi ügyvédeket, aktivistákat, újságírókat és volt kormánytisztviselőket. A 2019-ben alapított bizottság - legalábbis a Facebook elmondása alapján - önállóan hozhat döntéseket, működését pedig a közösségi oldal százharmincmillió dollárral finanszírozza. A testület kifogásolói szerint azonban ez csupán egy eszköz Mark Zuckerbergnek, hogy kibújjon a felelősségvállalás alól, hiszen a 'piszkos munka', vagyis a döntéshozatal a bizottsági tagokra hárul.

A testület legújabb döntésével azonban visszavágott. Szerintük eleve helytelen lépés volt átadni nekik az ügyet, és a Facebook megszegte saját szabályait azzal, hogy első körben határozatlan időre függesztette fel az exelnököt ahelyett, hogy egyenesen járt volna el az ügyben. A Vox szerint ez megdöbbentő szemrehányás a Facebook működéséről. A magazin munkatársa megkérdezte Helle Thorning-Schmidtet, a testület társelnökét a 2021. május ötödikei sajtótájékoztatón, hogy szerintük mit szól majd a Facebook ahhoz, hogy visszadobták a labdát. A társelnök szerint valószínűleg nem repesnek majd az örömtől, pedig méltányolniuk kellene tettüket. A közösségi óriás nyilatkozatban reagált: "Megvizsgáljuk a testület döntését, és egyértelmű, következetes intézkedéseket hozunk."

Trump kiakadt, és esze ágában sincs meghátrálni

"Amit a Facebook, a Twitter és a Google tett, az szégyen és gyalázat országunk számára" - írta Trump nem sokkal a testület döntése után kiadott közleményében. Hozzátette: ezeknek a korrupt közösségi média-társaságoknak politikai árat kell fizetniük, hogy soha többé ne tehessék tönkre az amerikai választásokat. Az egykori elnök alighanem úgy állt a dologhoz, hogy ha kipenderítik az ajtón, majd szépen bemászik az ablakon, ugyanis idén márciusban saját kommunikációs platformot indított, bár lényegi információk erről még nem derültek ki, így például az is kérdéses, hogy a követők megoszthatják-e majd az ottani tartalmakat a Facebookon.

Rakéta.hu

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése