2020. április 16., csütörtök

Van, ahol a helyi piacokon is korlátozzák a szépkorúak bejárását - bizonyos vásárlási szokásaink felűlírása

Mint már szóltunk róla, a polgármester(ek) helyi intézkedéseket vezethetnek be a járvány visszaszorítása, és az emberek védelme érdekében.  Több településen polgármesteri korlátozások, helyi szabályok léptek életbe a piaclátogatásokat érintően.

Emlékezetes, ahogy korábban Ócsa polgármestere megdöbbenését adott hangot a hétközbeni (szerdai) piacnyitás kapcsán. 

A vásárlásra vonatkozó kormányzati előírásokhoz hasonlóan a helyi piacokra is életkori időkorlátozásokat vezetett be több vidéki önkormányzat. A településeken védőmaszkokat osztanak, és általános fertőtlenítésbe kezdtek. 

Siófok polgármestere  azt írja a közösségi oldalán, hogy miután felhatalmazást kaptak  a piacok (vásárcsarnokok) tekintetében  arra, hogy felülvizsgálják a nyitvatartási időket, valamint a 65 év felettiek részére 9-től 12 óráig tartó bevásárlási időszakot és szükség esetén helyben módosítsanak ezeken.  A városvezető Lengyel Róbert úgy döntött, él a lehetőséggel. Így április 20-a, hétfőtől a siófoki csarnokban munkanapokon reggel 7 és délután 15 óra, szombaton pedig 7 és 13 óra között lehet árusítani.

https://www.napi.hu/fototar/fototar/202003/orig/image1584095208.jpg/780/A 65 év felettiek kizárólag 9 és 10 óra 30 perc között látogathatják a piacot a nyitvatartási időben (tehát vasárnap nem).
A polgármester a rendeletet már aláírta, a hatályba léptetéssel pedig azért vár hétfőig, hogy addigra az új rendről minden érintett értesülhessen a változásról. 

Szolnokon a Széchenyi és az Ady Endre úti piacon már érvényes az új rend: a 65 évnél idősebbek csak reggel 8 és 10 óra között vásárolhatnak. Tiszafüreden keddtől a 65 év felettiek csak 7 és 10 óra között látogathatják a vásárcsarnokot.

Fonyód polgármestere, Hidvégi József szombattól fordított az eddig bevezetett látogatási renden a város piacán. A helyi rendelkezés szerint 7-9 óra között csak a 65 év felettiek, majd 9-14 óra között a 65 év alattiak látogathatják a dél-balatoni település piacát. 

https://www.napi.hu/fototar/fototar/202003/orig/image1584005683.jpg/780/Hódmezővásárhelyen húsvétvasárnaptól kötelezővé tették a piacon a maszk viselését, a vásárlóktól azt kérik, ennek hiányában kendővel vagy sállal takarják el a szájukat és az orrukat.

Szentesen a Rákóczi Ferenc utcai piacon szombattól belépéskor kötelező a kéz- és lábfertőtlenítés, az árusoknak pedig előírták a gumikesztyű és a maszk viselését. Azoknak, akik nem rendelkeznek ilyennel, az önkormányzat biztosít védőeszközt.

Csongrádon a piac vásárlóinak szombattól kötelező a maszk viselése, amelyet szükség esetén az önkormányzat biztosít a vevőknek.

Marcaliban Sütő László polgármester engedélyt adott a piac megnyitására április 17-étől a marcali és marcali járási őstermelők, valamint a lakosság előtt kertészeti, mezőgazdasági, élelmiszeripari termékek árusítására és vásárlására. A piac péntekenként 6 és 12 óra között lesz nyitva, a 65 évesnél fiatalabbak 6 és 10, az idősebbek 10 és 12 óra között látogathatják.

Ócsa városvezetése még nem döntött a helyi piac korlátozásával kapcsolatosan. Itt a kisvárosi piacra  nem írtak elő árusításbeli, vagy látogatói korlátozást.  Ócsán a szájmaszkok használata sem kötelezvény a piacozáshoz.  Nálunk mindenki saját belátása, józan ítélőképessége alapján dönt a piaci megjelenésével kapcsolatosan.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése