2020. április 18., szombat

Mire jók a rendeletek - mennyire tartják tiszteletben és miként ellenőrzik mindezt Ócsán ( - betart a nép)

Mindet jogszabály annyit ér, amennyit betartanak, vagy betartatnak belőle. 
Különösen fontos és érdekes ez a jelen járványos vészhelyzet idején.

Ócsán sincs ez másként.  Tegnap tette közzé a polgármester kormányfelhatalmazás alapján az e hétvégére vonatkozó külön szabályozásait, ami természetesen összhangban van az amúgy érvényben levő előírásokkal. A mostani csak amolyan apró finomításokkal foganatosított szigorítás.


Mindezek ellenére azt tapasztaltuk, hogy a helyi piacon még 7 órakor a vásárlók fele nem tartja be az előírásokat és azt senki sem ellenőrzi, vagy kéri számon.   Több 65 év feletti vásárló állt jó helyi szokás szerint keresztbe fordított kerékpárral a kiszolgáló pultok előtt.  Éppen az éléskamra feltöltésének érdekében, vagy  a vasárnapi ebéd alapanyagainak beszerzése céljából vásárlásukkal igyekezték áthágni a polgármesteri elképzelést. És legyünk őszintén ez sikerült is azoknak, aki szartak az egészre.  A piacon senki nem szól a maszkot nem viselőkre, vagy a korhatáros szabályozást be nem tartókra.  A piacot üzemeltetőnek ez úgy tűnik nem áll érdekében, ezért egyfajta néma ellenállóként fogadta az idősebb korosztály vásárlási rohamát.

Az árusok becsületére legyen mondva ők inkább igyekeztek a szabályozás betartására, mert közülük mondhatni mindenki láttunk szájvédőt, ha nem is éppen a megfelelő helyen, de legalább a fülükre akasztva a nyakukba lógott.   Így volt ez egészen 7 óra 20 percig, amikor mondhatni nagy erőkkel és legalább 3 gépkocsival 6-7 fős létszámban megjelent a "közeg".  A teljes ócsai közterület-felügyelői állomány, és vagy 3-4 polgárőr csoportosan lépett elő a "főbejáratnál".  Ezt követően kezdték csak felvenni a pozíciójukat úgy, hogy először hárman, majd ketten az első bejáratnál képeztek őrposztot, ahol már szólni kezdtek a piacról távozó és érkező szabálytalankodóknak.  Többeknek sikerült maszkot is biztosítani általuk. Ez, ha nem is sterilt, de legalább valami szájvédelmet és előírás szerinti környezeti látványt kezdett felvenni.  A maradék "csapaterő" közterületesek és polgárőr elindult a piaci soron, ahol szembetalálkozott számos szabálytalankodóval. Ezek hol elmentek mellettük, hol pedig szóba elegytek velük.  Igazából nagyon nem szereztek érvényt a polgármesteri szándéknak, mert a kijáró idősebbek többsége élelmesen fürgébb volt a hatósági embereknél.  A későn érkező közterületeseink és polgárőreink többnyire csak az eddig elkövetett szabálysértések beálltát tudták megtapasztalni mihaszna mód, hiszen a városvezetés szándéka éppen ennek kivédése, azaz elkerülése lett volna.  Persze nem tudni, hogy miért csak fél 8 előtt érkeztek ki az egyenruhások, amikor köztudott, hogy a piac sokkal korábban ébred.  Nem hinnénk, hogy a szolgálatosok elaludtak volna. Azt sem feltételezi senki, hogy egymást bevárva elkávézták volna az időt. Lehet, hogy a reggeli csoporteligazítás húzódott csak el. Azt pedig feltételezni sem merjük, hogy ők is csak amolyan kényszerből jártak el és ugyanúgy nem kívántak ezzel most sem foglalkozni, mint más látható napi szabályszegéssel a város területén.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhRwdoSQASFJFKRXyWRLLcQWpEZMVTcxahQ32VdDjdxvAqKMkHS9dKfy7I8imdfaySvdJeMlYCQngHZ6CtRWg8WS_m9RTLgurkfoN805EoC4Dreg17IlH-zhgmEPPuaEIi23CWpPOJz9eE/s1600/polg%25C3%25A1r%25C5%2591rs%25C3%25A9g.jpg
Mert ahogy most a pici bevásárlás során nem értek el  hatékonyságot járvány terjesztésének megakadályozása céljából kihirdetett polgármesteri szabályozás érvényesítése érdekében, - legalábbis fél 8-ig, - úgy a közterületi parkolások és a megállókban történő dohányzások, a közterületi tisztaság terén sem.  

Ócsán ahogy elmennek a rendszám nélkül lerakott autók, a nehézgépjárművek, vagy a forgalmi nélküli vontatmányok közterületi tárolása mellett hosszú hónapok, sőt évek során, ugyanúgy a dohányosok buszmegállóban, vagy a vasútállomás környéki közterületi dohányzását, csíkelszórását sem tudták megzabolázni.   

Mindez nem csak az itt élők nemtörődömséget, hanem a velük azonosuló "szintén zenész" feladatellátók  munkásságát illetve hatékonyságát and hatástalanságát is visszaigazolja. 

Az ócsai ember ugyanis szeret betartani.  Na, nem éppen a jogszabályi környezetet, vagy a polgármesteri rendelkezéseket, hanem éppen annak ellenállva a hivatali szándékkal ellentétesen lép fel és tart be másoknak.

Így volt ez a korábbi húsvét adta hosszú hétvégén is. Jól illusztrálja a helyzetet, hogy a közösségi együttélés helyi rendeleti szabályozása ellenére is képesek voltak össznépi biztatással, amolyan kisebb egységi ellenállással úgy betartani a másiknak, hogy többen is arra biztatták az egyiküket, hogy nyugodtan álljon neki flexelni  a feltámadási ünnep alkalmával.


Többen nem csak biztatták, hanem egyenesen lelkesítették is a szabályszegőt. Sőt még a budai várnegyedben lakó helyi polgárőrség köreiben ismert OPSZ-tag lánya is Budapestről adott tanácsokat a vétekhez.


Jól érzékelteti a mindezt a közösségi oldalak bejegyzései, ahogy a reptéri tűzoltó (gépkocsivezető) és a helyi önkéntesek parancsnoki posztjába emelt alak milyen trágár arroganciával képes köcsögözni és b@szakodni.


Ugyanez a trágár és a polgárőrséget is sértő, mondhatni lejárató kormánypárt-ellenes ocsmányság olvasható ki az OPSZ címzetes tagjának napi bejegyzéseiből is.

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/93426694_1503584939816068_2276830097107320832_n.jpg?_nc_cat=101&_nc_sid=1480c5&_nc_ohc=zsb0g7pk6m0AX8iV86V&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=34ecdc0ff843e2f852e3884518b16bbf&oe=5EBE8AA7

Ezek után nem is érti a normális helyi ember, hogy a polgármester korlátozó elképzelései, a vírusellenes fellépése, vagy a már korábban elfogadott és általánosan jegyzett önkormányzati határozatok, rendeletek miként nyernek érvényesítést az ilyen és hasonszőrű közt-feladatot ellátó egyének sorai közt? 

Hiába 10, 20, vagy 100 jó szándékú és tisztességes polgárőr, vagy becsületes közterületes, ahogy tűzoltó is lehet, ha mindezek közül akár egy is képes az egész állomány leminősítésére csupán a személyes megnyilvánulásai, közösségi publikációi nyomán.
Lássuk be, a mostani hétvégére vonatkozó polgármesteri intézkedés annyit ért, amennyit a hozzá rendelt közfeladatot ellátó személyek betartatni szándékoztak.  Ha mindezt komolyan veszik, akkor időben és megfelelő hatékonysággal lépnek fel, nem pedig akkor, amikor már a korlátozásra kényszeríteni szándékozottak nagyja bevásárolt.  Így ők sem különben annál a rossz tűzoltónál, aki csak azért gyújtogat, hogy ezzel igazolja munkája szükségességét, hogy olthasson.

Szerintem felesleges a tűzet szítani, betartani, majd aztán látványos semmittevést bemutatni.   A mai piaci erődemonstráció egy ilyen látványos, de már semmi haszna pótcselekvés volt, hiszen a polgármesteri célkitűzést nem sikerült megvalósítani. Ahhoz túl későn és értelmetlenül álltak szolgálatba azok, akiktől azért ennél többet várhatna el a város(vezetés).

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése