2020. április 14., kedd

„Lesz még szőlő, lesz még lágy kenyér”

Sajnos úgy fest, hogy az elhúzódó járványhelyzet miatt elkerülhetetlen lesz a gazdasági visszaesés, a recesszió. Amint megszűnik azonban a veszély, a termelés bizonyos szegmenseinek leállítása miatt kialakult kínálati sokkot viszonylag gyorsan ki lehet majd heverni, amikor újraindul a termelés. Viszont akkor kell majd megpróbálni kivédeni a második „csapást”, a keresleti sokkot.

https://hetnap.com/files/other/2020.04.07.09.14.47_5e8c286703034_szolo_hn.jpg

Az esetleges csődökkel és állások megszűnésével megcsappan a fogyasztói kereslet. Az ehhez hasonló helyzetekben a múltban ezenkívül megfigyelhető volt, hogy akinek volt egy kis pénze, az is meggondolta, mibe fekteti. Nem a luxuscikkek felfutása várható. A megváltozott fogyasztói magatartást nagyon nehéz lesz megtörni. Gondoljunk csak a ’90-es évekre, amikor sokan megszokták, hogy hogyan kell takarékoskodni, bekészíteni, és még a mai napig is élnek bizonyos berögződések.

Szerencsés körülménynek mondható, hogy a GDP éves növekedése az előző negyedéves adatok szerint 4-6 százalék között alakult, a munkanélküliség évtizedes minimumra csökkent, a foglalkoztatottság tényleges bővülést mutatott, miközben a költségvetési hiányt sikerült minimalizálni, illetve általában szufficitről beszéltek. Az export és a belső fogyasztás is folyamatosan emelkedett, akárcsak a minimálbér és az átlagkereset. Ez nominálisan még mindig jelentősen elmarad a Nyugat-Európában jegyzett szinttől, de átlagon felül növekedett, és vásárlóerő-paritáson „mérve” nem is volt olyan „őrült” különbség, mint ahogy azt a puszta számok alapján gondoltuk volna.

Nem lesz azonban fájdalommentes, ez egészen biztos. A viszonylagosan jobb helyzetből visszazuhanni a régibe mindig nehezebben elviselhető kollektíven és az egyén számára is. Sajnos még koránt sincs vége a járványnak, így fogalmunk sincs arról, hogy mekkora károkat fog okozni világszerte a vírus. Így azt sem tudhatjuk, milyen mértékű visszaesést okoz országunk gazdasága számára. 

Ha Németország és más európai országok is fel tudtak állni a II. világháborús, előtte soha nem látott rombolás után, akkor most is van remény. A sok esetben tapasztalható pánikkeltés, a rosszindulatú álhírek gyártása sajnos több ember gondolkodását fertőzheti meg, mint maga a járvány. Csak józan gondolkodás, a közösségi összetartozás és az identitástudat adhat hatékony immunitást. Sok függ ugyan a kormányzati válságkezeléstől, de a fejekben is át kell majd hangolódni. Egyfajta új esélyt, új kezdetet is hozhat magával a helyzet.

Egyre kevésbé tudjuk elképzelni, mi járhatott az emberek fejében száz évvel ezelőtt, amikor szintén válságos időket éltünk.

Az abban az időben dúló spanyolnáthának becslések szerint kétszer annyi áldozata volt, mint a háborúnak. Pedig alig van olyan család ezen a tájon, akinek ne lett volna valakije a csatákban elesettek között. Az akkori társadalmi útkeresés pedig az olyan eszmék térhódítását hozta, mint a kommunizmus vagy a fasizmus.

Vajon mekkora terhet bír el egy-egy közösség? Mennyire lehet hatékonyan megvédeni a gazdaságot? Elég erős-e a kormányzat ahhoz, hogy kezelni tudja a válságot, és vajon jó döntések születnek-e? A pandémia most az egyébként is meglevő recessziós nyomással, a világkereskedelem széles körű erodálásával és most még az erőteljes olajáreséssel párosulva gazdasági zűrzavarrá terebélyesedhet. Odáig fajulhat mindez, hogy jelentősen felértékelődnek a helyi termékek, a helyi ellátási láncok, mindent, amit magunk vagyunk képesek előállítani, megcsinálni. Talán még nem felejtettünk el mindent.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése