2020. április 10., péntek

A polgármester bármikor bezárathatja, vagy korlátozhatja a helyi piac működését

A kapott kormányfelhatalmazás alapján a helyi önkormányzat vezetése dönthet a járványügyi vészhelyzetben egyes helyi korlátozások szigorításáról, vagy tilalmak bevezetéséről. 

Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András élt a kormány által adott szigorítási lehetőségekkel: 10 méteres távolságban egymástól lehet csak az utcán tartózkodni, kötelező maszkot hordani, közterületről pedig kitiltják a gyerekeket.

"A pénteki napon 14:00 órától április 13-án (hétfőn) 24:00 óráig a közterület használatára vonatkozó – az állami szabályokhoz képest további – szigorításokat rendeltem el, és – a kedd utáni időszakra is tekintettel – ajánlásokat fogalmaztam meg" - írja.


Mindezek által Ócsán a helyi piac működést is leszabályozhatja a polgármester, ami lehet akár olyan korlátozás, mely időben, vagy olyan, ami árusokban azaz termékek árusításában, forgalmazásában szabályozná le a piac működést.

A járvány megfékezése és a találkozási pontok csökkentése érdekében polgármesteri felhatalmazással akár azt is elérheti az önkormányzat, hogy a piaci árusítás keretében csak az ellátást biztosító élelmiszerek forgalmazást engedélyezi a járványos időszakban.  

Ez azzal járna, hogy a tej-, tejtermékek mellett, a húsáruk, a zöldségek és gyümölcsök, valamint a sütőipari termékek árusítása továbbra is zavartalanul megvalósulhatna, de az egyéb nem létszükségleti célokat szolgáló termékek, köztük a szövetárú, a gépek és egyéb handlé árusok portékai nem kerülhetnének kiárusítása és forgalmazásara a meghatározott járványos időszakban.

Minderre lassan fel kell készülnie a lakosságnak, mert a járvány városunkat is érinti és a karanténban érintettek száma is arra utal, hogy ennek bevezetése elkerülhetetlenné fog válni. 

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése