2020. április 6., hétfő

Iskolapélda - az emberi butaság közösségi kinyílvánítása ( - homo fish vagy home office)

Nagyon nem mindegy, hogy kitől és mit tanul az ember. Különösen igaz ez az iskolára és az ott zajló oktatásra, mivel azt veszik fel és tanulják meg a gyerekek, amit ott elsajátítanak.

A fentiekből eredendően nem sok mindet tudok ehhez hozzátenni, csupán (élet-) példákat sorolni. 
Ismert egy mondás, mely szerint nagyon nem mindegy az, miként értelmez az ember. Erre vonatkozik például a vidd ki a bilit valamint az idd ki a bilit hangzásbeli hasonlósága továbbá értelmi vonatkozása.  A kettő között nagy a különbség.

Orvosi példatárban látható, mikor az doktor kéri a tanulókat a fokozott figyelemre és kéri, hogy kövessék le, amikor az egyik ujjával belenyúl a .... (már nem is tudom, talán a boncolt hullába ...) és felemelve a kezét, megnyalja az ujját.   A tanulók ezt lekövetve mind hangosan finnyáskodva, de kényszeredetten nyalják a "szaros" ujjbegyüket.   Ekkor megszólal az orvos, és ismételten felhívja a tanoncok figyelmét az előző szavaira, miben azt kérte, hogy jól figyeljenek.  Ez esetben azonban elmagyarázza, hogy amikor a tesztanyagba nyúlt, akkor a mutatóujjával tette ezt, és amikor a vizsgálat részeként megkóstolandó megnyalta az ujjhegyét, akkor az a középső ujja volt.  
 
Mindebből azt a tanulságot vonta le az idősebb doki, hogy a tanulói nem figyeltek eléggé oda az előadásra, ami szerinte arra utal, hogy fittyet-hánynak a tudományra.  

Természetesen mi nem szeret ilyen félreértés áldozatává lenni, és nem szeretnénk olyan becserkésző előadót, vagy tanárt sem, aki hasonló mód megtévesztene bennünket.

Azonban itt van Ócsa a maga kultúrájával, oktatási intézményeivel és az adott kor közösségi csoportosulásaival a Facebook adta fertőben.  Ez az a hely, ahol mindenki megnyilvánulhat, okoskodhat, vagy éppen megsértődhet. 

Ócsa fideszes alpolgija
Akár hogy is, ez is az önkifejezés egyik modern kori eszköze. Mondhatni egyfajta önkifejezés, egy magamutogató önkitárulkozás a világ előtt.  

Sokan bele se gondolnak, hogy a leírtak, a szavai miként jellemezhetik annak közzétevőjét, megfogalmazóját, és a mögöttes személyiséget.   Ahogy szokták volt mondani, nagy az Isten állatkertje; - utalva rá, hogy sok barom is elfér és ellehet ott a sok különböző állat (faj) mellett és azzal együtt.   A nagy közösségi oldalak kotyvaléka sem más, mint egy korlátok nélküli zoo.

Lássuk hát ennek egy kiragadott példáját, ahol a tanár amolyan oktatói jelleggel kapcsolódik, és hozzászól az amúgy sem magas színvonalú párbeszédhez. 
 

Teszi mindezt annak okán, hogy az önkormányzat kerül szóba, ahol Ő nem mint pedagógus, hanem  alpolgármesterként van jelen a népi demokrácia képviseletében.  (Az, hogy mellette még tanárként is ténykedik az általánosban, csak súlyosbítja a helyzetet.)


Mint a közösségi oldalon közzétettekből kiolvasható, a tanár alpolgármester szerint: "Igen! Homo fish!!"  az, ha vasárnap felhívnak valakit az önkormányzatból.  Ezzel arra akart utalni az alpolgármester asszony, hogy otthonról is dolgoznak, és hogy ez a munka akár vasárnap is zajlik.  Még van aki hálásan meg is köszönte ezt. 


A probléma azonban az, hogy a "Homo fish" így nem értelmezhető, vagyis szóhasználatában és összetételében értelmetlen, mert a homo előtag latin eredetű, míg a fish szó-tag angol és halat jelent.  Amennyiben a homo szó-tag a tanár Enikő értelmezésében az otthonra utalás lenne, akkor az angol megfelelője szerint helyesen az angol home kifejezés a jó, a nem odaillő latin homo helyett.  Az angol hal (fish) helyett pedig az office lenne az a szó, ami együtt a Home Office kifejezést alkotja. 

https://66.media.tumblr.com/9b1ac30ada81cc396ecbf4bb31723d34/adfdee2549cf828d-ea/s500x750/e223315ecc56b7f794e18c1a89cfee5b32fcd3dd.jpg

Az otthoni munkavégzésnek számos átértelmezése ismert, de sem az otthoni hal, sem pedig a Homo sapins emberre utalásának nem felel meg. Így a tanárnő által alkotott szóösszetétel és használat teljesen értelmezhetetlen, mivel sem az emberre, sem az otthonra nem vonatkoztatható, továbbá a hal melléhelyezésével a telefonhívást, az érdeklődést és az otthoni (irodai) dologtevést (munkavégzést) sem képezi le. 

A most divatos otthoni (hivatalos) munkavégzést számos cselekvést ábrázoló képpel igyekeztek már illusztrálni.

Home office - otthoni (iroda) hivatal azaz munkavégzés egyfajta illusztrálása

Ezek közt számos átértelmezést, eltérést, elferdítést lehet kiolvasni, de őszintén megvallva halat még soha nem láttam ennek a tevékenységnek az ábrázolásaként.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése