2020. március 30., hétfő

Ismét egy buta híresztelést cáfoltak tudományosan - ha még emlékeznek a szájöblögetéses polgári védekezésre

A Magyar Tudományos Akadémia cáfolta a koronavírussal kapcsolatos hírkeltést, amit az ócsai szuperman is terjesztett.  

Dicső polgárőrünk, szeret a napi aktualitásokkal foglalkozni. Így a Facebookon Ő már egyszer elvileg megoldotta a Hableány kiemelését is, akkor, amikor azzal még a szakemberek is csak nehezen birkóztak meg.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg0E708ODEHj9RSXmxMfdrpuxVbzrxcIzq2Fvcg7yRo0grO-LVEwmTwma-HIWNEL32mmnhKw-dXpKBDdXH8VCU0UoHrbgx481NCx1sjJHPYDhvDlHlKaBSzpgAWcBvUDfFx8OhDfyML6uk/s1600/B.+koronav%25C3%25ADrus.png
Most a vírus idején meg egy olyan szakértői vélekedést kaphattunk tőle, aminek alapján egyszerűen elkerülhetjük a fertőzést.  Ebben azt osztotta, hogy mindenki tegyen róla, hogy a szája és a torka legyen nedves és soha ne legyen kiszáradva. Aztán legalább 15 percenként kortyoljon vizet a delikvens. 

Mindezt tegye abból a célból, hogy ha netán a vírus bejut a szervezetébe, azt lemossa ezzel és a gyomorban majd elpusztul, mert ott megöli a savtartalom.  Ha ellenben nem iszol rendszeresen, akkor a vírus bejut a légcsőbe és onnan a tüdőbe, vagyis megbetegszel.  

Aztán még hozzáteszi, hogy ezt oszt meg a családdal, baráttal és mindenki mással, akit ismersz.  

Ezen álságos tartalmak terjesztése, a téveszmék megosztása, és az emberek butítása okán az Magyar Tudományos Akadémia  az  Egészségügyi Világszervezet (WHO) kiadványa nyomán készített egy összeállítást az új koronavírus terjedésével megjelent és szétszór tévhitek illetve ezeket cáfolása végett ami a betegséggel kapcsolatban néhány alapvető kérdést is tisztáz egyben.  

Az máris leszögezhetjük, hogy az OPSZ ember nem  orákulum  nem egy mindent tudó szentély, vagy tekintély.  Tiborunk egyszerű honpolgár, aki sok mindet oszt, de keveset ad a valóságból.

A vírussal kapcsolatosan sem tudott többet nyújtani számunkra, mint a Kis hableány megmentése során tett közzétételével. Ahogy abban, úgy ebben az esetben is csak magát próbálta népszerűsíteni. Amúgy meg melléfogott. 

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott – a tudomany.hu oldalon is olvasható – összegzés szerint a WHO a tévhitek közé sorolja, hogy a hideg időjárás és a hó elpusztítja az új koronavírust és a forró fürdő megakadályozza a koronavírus-fertőzést.

https://images.rxlist.com/images/slideshow/10_tips_prevent_cold_s1_sneezing_women.jpgUgyancsak tévhit, hogy a koronavírus szúnyogcsípéssel terjed, ezt semmilyen bizonyíték vagy adat nem támasztja alá. Az új koronavírus légúti vírus, amelyet a fertőzött emberek elsősorban a köhögéskor vagy tüsszentéskor a levegőbe juttatott cseppekkel, nyálcseppekkel vagy orrváladékkal terjesztenek.

Azt is a hiedelmek közé sorolják, hogy a kézszárítók elpusztítják az új koronavírust. Mint írják, ha valaki meg akarja védeni magát, tisztítsa meg gyakran kezét alkoholos kézfertőtlenítőkkel vagy mossa alaposan meg szappannal és vízzel.

A WHO felhívja arra is a figyelmet, hogy nem szabad UV-lámpát használni a kéz vagy más bőrfelületek fertőtlenítésére, ugyanis az ultraibolya-sugárzás bőrirritációt okozhat. Emellett az egész test alkohollal és a klórral való permetezése sem jó módszer a koronavírus-fertőzés elkerülésére, ez ugyanis nem öli meg azokat a vírusokat, amelyek már bejutottak a szervezetébe, viszont roncsolja a nyálkahártyát (vagyis a szemet és a szájat) és a ruhát is könnyen tönkreteszi. Az alkohol és klór is nagyon hasznos lehet ugyanakkor más felületek fertőtlenítésére a megfelelő használati utasítás betartása mellett.

 https://media.hazipatika.com/cikkek/main/0/oblogetes_n-hd.jpg?1518691692234

A tévhitek között szerepel az is, hogy a tüdőgyulladás és az influenza elleni védőoltások védelmet nyújtanak az új koronavírus ellen. Mint rámutatnak, ez az új vírus annyira különbözik a korábbiaktól, hogy külön védőoltást kell kifejleszteni ellene.

A WHO ugyancsak a hiedelmek közé sorolja, hogy az orr sóoldatos öblítése megelőzi a koronavírus-fertőzést és a fokhagyma fogyasztása megvéd a fertőzéstől. Az orr öblítése nem akadályozza meg a légúti fertőzések kialakulását és arra sincs bizonyíték, hogy a fokhagyma – bár egészséges élelmiszer, amelynek lehet némi antimikrobiális hatása – megvédené az embereket az új koronavírustól.

https://kep.cdn.index.hu/1/0/3209/32094/320949/32094923_2461817_ef268df392e219e80a85cd4bc35be691_wm.png

Az Egészségügyi Világszervezet kiemeli: az új koronavírus minden korosztályt megfertőzhet, de az idősek és a krónikus betegségben szenvedők esetében általában súlyosabb a betegség lefolyása. A WHO azt javasolja, hogy mindenki életkortól függetlenül védekezzen a vírus ellen, különösen figyeljen a kezei tisztán tartására, igyekezzen elkerülni mások megfertőzését köhögéssel, tüsszögéssel.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése