2020. március 16., hétfő

A járvány ellenére is engedélyezték a piacozást Gyömrőn - Ócsán is mehet a vásárlás, de a megemlékezés nem

Sokan értetlenül állnak azelőtt, hogy a gyömrői polgármester nem tartja járványügyi szempontból kockázatosnak a vasárnapi piac megtartását. Mások szerint nem kell túlreagálni a dolgot, bárki nyugodtan mehet a piacra akár lángost, vagy zöldséget vásárolni.

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/l/t1.0-9/88344388_2568763806566431_8237532057211764736_o.jpg?_nc_cat=104&_nc_sid=6e5ad9&_nc_ohc=Xs4d3Ze2gm4AX9ZPMRJ&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=6d1d6ca0875d18697cfa40588bf55b15&oe=5E92A096
Gyömrőn azért másként zajlott március 15.-e
Ócsán azonban a polgármester a vasárnapi koszorúzás helyett az otthonából jelentkezett be a Facebookra és üzent az általa meg sem tartott ünnep alkalmából sablonszerűen belinkelve.

A koronavírus-járvány miatt a Magyar Kormány rendkívüli intézkedéseket vezetett be március 12-én. A rendelet egyik előírása szerint tilos megtartani azt a rendezvényt, amelynek létszáma zárt helyen 100 főnél több, nem zárt helyen pedig 500 főnél több. E korlátozás érvényesítése a rendező, valamint a helyiség üzemeltetőjének a felelőssége.

A jelenlegi egészségügyi helyzet sokakat azonnali lépésekre késztetett. Az önkormányzatok – köztük a gyömrői is – egymás után rendelik el a bölcsődék és az óvodák bezárását.

http://hirhatar.hu/hh_logo/hh_logo.jpgEmellett lemondják a városi rendezvényeket is. Gyömrőn is törölték a március 15-i rendezvényt, emellett bezárt a könyvtár, és korlátozták a hivatali ügyfélfogadást. A helyi döntéseken most sok múlhat. Gyömrő polgármestere egyenesen azt kérte, hogy a lakosság bízza rá a saját életét:

"Ha rám bíztátok már hatszor a jövőtöket, akkor most bízzátok ez egyszer rám az ÉLETETEKET is! Tudom mikor mit teszek és miért!" - írta a Facebookon a városvezető. Gyenes Levente szavainak azzal próbált súlyt adni, hogy jelezte, neki is több családtagja él Gyömrőn.

http://www.gyomroi-hirhatar.hu/images/newspic/5912ab6487c4c55f9304ed6ef99451c9.jpg
Ezek szerint a piacot ugyanúgy nem tartja rizikófaktornak a városvezetés, mint ahogy Ócsán sem. Csupán az ünnepi rendezvényekkel van problémájuk a városvezetőknek, pedig ott nincsenek is annyian és úgy összezsúfolva az emberek, mint a piacozás alkalmával. 

Nem véletlenül egyre többen teszik szóvá, hogy miért engedélyezte az önkormányzat a piac kinyitását, ahol (Gyömrőn vasárnaponként) sok száz ember megfordul. A szűk területen összezsúfolódó tömegben gyakoriak az érintkezések, a kézfogások, és az étkezések, amely finoman szólva sem csökkenti a vírus terjedésének kockázatát.

A piaccal kapcsolatos döntés már csak azért is érdekes itt is, mert a városvezető fontosnak tartotta, hogy a rendszerint keveseket vonzó március 15-i városi megemlékezést lefújják. Az ettől sokkal nagyobb tömegeket vonzó piac esetében már nem jelent kockázatot a polgármesternek.

Ezzel egyidőben városunk országgyűlési képviselője, Pánczél Károly is zárt térből közvetített videoüzenetben emlékezett meg március 15.-ről.


Gyömrő képviseletét ellátó Szűcs Lajos viszont kiment a szabadba és az emlékmű előtt állva mondta el, majd adta közre ugyancsak előre felvett ünnepi beszédét.


Ócsa polgármester ilyennel nem állt elő.  Sem az ünnepnapot megelőzően, sem az ünnep alkalmából nem adott közre ezzel kapcsolatos szónoklatot.  Bukodi Károly ezt az ünnepet már jóval korábban, az utolsó munkanap március 13.-án szó nélkül letudta. Az általa kihelyezett városi koszorú elhelyezéséről fényképet képet tett közzé. Ezzel napokkal korábban letudta az egész március 15.-ét.


Bukodi Károly március 15.-e alkalmából nem mondott beszédet. Ő inkább otthonról "válságkezelt". 


 Persze nem úgy mint a nagyok, akik azért odafigyeltek és tekintettel voltak a napra és annak méltóságára.

A Gyömrői Hírhatár szerkesztősége azt javasolja, hogy ha továbbra sem zárják be a helyi piacot, mindenki csak alapos mérlegelés után látogasson ki a tömegeket vonzó vásárlásra.
Forrás Facebook, valamint  Gyömrői Hírhatár  nyomán 
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése