2020. március 25., szerda

Be kell, s be lehet- e zárni a piacot - mi értelme a csiki-csukinak ( - engedélyezni, vagy tiltani a jó megoldás)

Tudod -e megülni és irányítani a lovat, vagy csak rajta vagy és visz valahova?

Teljes a fejetlenség.  A vírus megfertőzte az embereket. Az egyik szimpatikus vezetőről kiderül, hogy alkalmatlan, a másikról lehull a lepel, míg egy harmadik jó példát mutat és vezetői képességekről tesz tanulságot.

Ócsán a polgármester a saját közlése által megjelentek szerint hallomásból értesült a piac nyitvatartásáról.  Értetlenségének adott hangot abban a szösszenetben, amiben ezt tudatta velünk, itt élőkkel.  

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhtilsoKA34HXWP8iToXQ6-JlVsR59d1JnYeRBC-hIxW0rMFUmPDrvMhYf_QL1J9m3q-21MX4VRdUfvRSWe5asMv1GkrrSX6uGX13GbzyF6-0nlLitlKc-9EpqSYJdoZf4auQJ_D_2tzUk/s640/Bk.+piac.png

Meg is indult az oda-vissza cécó, hogy akkor most mi van? 

A polgármester a vírusban látja a kiváltó okokat.  A másik az emberi hozzáállásban. A józanabbik pedig elgondolkodik.

Amúgy vannak helyek, ahol a piac normálisan működik, és nem okoz gondot a városnak, a polgármesternek és az oda járóknak sem.  Sőt egyes helyeken ez nem hogy hátrány, hanem előny is hiszen a lakossági ellátást segíti elő.


A jó piac tágas, átjárja a szabad levegő és megfelelő infrastruktúrával rendelkezik.

A piac, nem egy zárt üzlet, ahol a bevásárló kocsik az utcán állnak korrodáltan esőverte sárosan, vagy ki tudja mivel szennyezetten.  A piacon nem kell a mosatlan kosarat, vagy a koszos bevásárlókocsit megfogva tologatni, mert itt az emberek a megszokottak szerint az áruk tasakjába téve, vagy a sajátjukba téve viszik tova a portékát.   A piacon lehet egy méteres kihagyással a csirkés, a húsos előtt állni, úgy hogy nem lógsz ki az üzletből. Ez nem az a bolt, ahol a pult előtt a másik sarkát taposva áll a felvágottas előtt, vagy éppen a húspultnál tolják a éppen a seggedbe a kocsit.   

A piacon a bringát tolják keresztbe-kasul, ami kellő hordtávolságot biztosít ahhoz, hogy ne férkőzz a paraszt nyomába. 

Persze van jó és rossz piac is.  Ahogy vannak normális idők és rosszabbak is.

Most ebben a vírusos időben bizony jobban oda lehetne figyelni és hatni a piaci kereskedelemre.  

Nem fellehetetlenül a bezárás a jó döntés járványra hivatkozással, mert ezen az alapon a buszközlekedést, a zárt bolti kereskedést is be lehetne záratni, elvégre ott mégis csak kisebb légtérben többen tartózkodunk egyszerre, mint a piaci közegben.  A tömegverekedési eszközök kapaszkodóit is látványosan mossák alkalom adtán, amikor már vagy százan, ha nem többen összetapogatták. A marketek bevásárlókocsijait is fertőtlenítik egyszer valaha. Elméletileg, mert ezt még soha nem látta a közönség. 

Szóval mégis csak nagyobb veszély ránk nézve a bolti kereskedelem, mint a piacozás, már ha okosan teszik mindezt.  

Mert vírus ide, járvány oda, az alapvető ellátásnak zajlania kell.  Akkor, amikor a kormány egyes esetekben szigorítást, másokban pedig könnyítést vezet be, akkor bizony érdemes átgondolni, hogy mit miként teszünk és cselekszünk meg.

A kiskereskedelmi értékesítésen belül a házhoz szállítást  szorgalmazzák most, hogy ne keljen sokat boltba járni, sorba állni. Ugyancsak a bankkártyás fizetést ajánlják ennek érdekében, mert a pénz fogdosása legalább annyira lehet fertőző, mint az a bizonyos bevásárlókocsi, amivel senki nem foglalkozik.   

Szóval a piacon nincs az utóbbi, de van és működik a készpénz. Vagyis ebben egyik sem jobb a másiknál.  A piacon azonban olyan friss csirke, termelői zöldség és friss kenyér, húsféle és mi egyéb is elérhető, amivel a kereskedelmi áruházláncok nem szolgálnak.  

A piac akkor rossz ebben az időben, ha ott mások is megjelennek, mint az alapellátást biztosító és szolgáló árusok.  Mert míg krumplira, hagymára, baromfira, tojásra, kenyérre most is szükség van, addig a ruhásra, a papucsosra, a kisgépes árusra és a szőnyeges kajabálásra nincs szükség.  Ha valaki emiatt menne ki, az el se induljon, mert a jó vezetés ezt ilyenkor nem támogatja, a piacvezetőség pedig nem fogadja be, nem engedélyezi.  


Ez és ennyi lenne valójában az észszerű  megszorítás, nem pedig a fekete és a fehér szinonimájának a kétoldalúsága, Vagyis nem az a jó döntés, hogy nyitva hagyom a piacot és ezzel hagyok mindent a maga útján, ellenkező esetben pedig bezárom és mindent kitiltok, felszámolok és megszüntetek vele. Nem.

A helyes út középen rejlik. Márpedig ott van a kutya elásva, ami adott esetben nem más, mint az, hogy az élelmiszer ellátást igen is kell biztosítani, a termelőket kell engedni, de azokat az árusokat, akik nem ezt szolgálják, nem szabad hagyni most ott érvényesülni.  A mostani piac a szükségesről, a napi betevő falat biztosításáról, nem pedig a gagyik kiárusításáról kell, hogy szóljon.

A hatóságoknak, az önkormányzatnak, a piacvezetőknek ezt kéne tudni és figyelembe venni, nem pedig az igent, vagy csak a nemet hangoztatva engedni nyitva lenni, vagy zárva tartatni a piacot.

Szombatra ebben kéne egyességre jutni akár Ócsán is. 

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése