2020. március 24., kedd

Hamis prófécia - kétes vállalkozásba kezdett a polgármester ( - Ócsán álarcosbálba öltöztethetik a hívőket)

Népszerűségnövelő aktivitást mutat Ócsa polgármestere a járványidőszakban.  Úgy jelentkezik és terjeszti a vírusos híranyagot, ahogy azt az információra éhes emberek egymás után habzsolják.

Ócsa vezető tisztségviselője soha nem volt példamutató a felelősség és annak vállalása kapcsán. Talán a mostani esetben sem különösebben felelősségteljes, amikor kétes eredménnyel kecsegtető közösségi foglalkoztatásba kezdett.

Ez a játék nem más, mint egy feldobott kő, ami azt a hiánypótlást célozza meg, amit más városvezető egyszerűen megvalósít.  Ez pedig nem más, mint a vezetése alatt álló település lakosságának, az itt élőknek a megbecsülése és a róluk való gondoskodás.

Ugyebár ez sokféleképpen jelenhet meg a hétköznapi életben.   Ilyesfajta odafigyelés a hőségriadó esetén biztosított ásványvíz osztás, a párakapuk létesítése, vagy a légkondicionált helyek biztosítása.  Télvíz idején pedig a munkába járás elősegítése a közutak és járdák időbeni síkosságmentesítése, melegedők biztosítása, vagy éppenséggel a hajléktalanok ellátása. 

Mindez nem jellemző arra az Ócsára, ahol a télvíz idején a polgárőség Boros Tibor szégyenletes vezetése alatt még a hajléktalanok MÁV váróból való kizavarásáról szóltak az akkori beszámolók.

Ilyen előzmények során nincs is mit csodálkozni azon, hogy míg más települések vezetői maguk által kezdeményezetten szereznek be szájvédő előtéteket, maszkokat a helyik virussal szembeni védekezését elősegítve, addig Ócsa polgármestere erre nem képes áldozni.


Bukodi Károlynak az sem jut eszébe, hogy a leállított focimeccsek, az elmaradt rangadók által fel nem használt, de a városi költségvetésben már megítélt futballra szánt összegekből (milliókról van szó) visszavegyen,. átcsoportosítson a járványos időszak okán és azt a védekezési célzattal a lakosságra fordítsa.  Vagyis egyszerűen a költségvetési pénzből most ne az amúgy se játszható focit támogassa, hanem részint a lakosság védekezését.  Ebből az átcsoportosított összegből, legyen az akár csak egy-két millió forint, de máris lehetne venni utcai fertőtlenítőszereket, védőfelszerelést és a lakosságnak osztható maszkokat is.

Ócsa polgármestere azonban nem ezt teszi, hanem másokat próbál kihasználni és olcsójános módjára felhasználni arra, hogy látszatintézkedést produkáljon.  

Igen látszatintézkedésről beszélhetünk a szájmaszkok varrására történő felszólítással.  Azért, látszat az egész, mert az otthoni körülmények között házilag varratott különböző szedett-vedett anyagokból készülő tesztfiliák nem egy minősített és bemért funkcióval bíró szájtakarók.  Ezek valójában közel sem megbízhatóak és jók a vírusvédelemmel szemben. 

https://ma7.sk/sites/www.ma7.sk/files/styles/normal_8_large/public/2020-03/gyer.jpg?h=4063f6a7A hiba abban van, hogy az, aki használja, az látszólagos biztonságot érez, ami valójában nem biztosított a számára.  Sokan ugyanis nem tudják, hogy a szájtakaró maszkok nagy része csupán a környezetet óvja a kiköhögéstől, vagy a hordozó általi tüsszentés cseppfertőzésétől. Attól, amit közvetlenül a szája előtt felfog.  Csakis ettől, mert a nem teljes takarás, a hiányos zárás bizony sok mindent ki és be enged.  Ezek az eszközök vajmi kevés védelmet biztosítónak.

A baj a tévhitben és a hamis biztonságérzet keltésében van. A viselője ugyanis könnyen hiheti azt, hogy ez megvédi őt, vagy a vele szemben állót.  Ez azonban nem valós.  Ezek a szájfedők, valójában csak bizonyos porszűrőként, alacsony védelmet jelentenek mind a környzet, mind pedig a felhasználó számára.  Az eszköz használatával a legnagyobb gond a megtévesztés. Az a téves biztonságérzet, ami valójában nem biztosított ezek által.  A megtévedt, vagy megtéveszettt használó és vele szembenálló védettnek érezheti magát, miközben ez nem százas.  Ezért nem helyes a hazai textilek varrását és hazsnálatát szorgalmazni.
 
Ennél az alapvető orvosi szájmaszk korlátozottan is több biztonságot jelenthet, mint egy időn túli bármilyen textilia.  Mindezek az eszközök alkalmasságukban és alklamzásukban is korlátozottak.

https://mvstore.hu/image/cache/catalog/blog/2020/milyen-maszkot-ne-vegyek-a-koronavirus-ellen-600x600.jpgA Pécsi Tudományegyetem virológusai által kezelt oldalon a szakemberek azt látják, a koronavírus kapcsán nagy a félreértés a sebészi és az FFP3 maszk, azaz a félálarc kapcsán:. Az oldalukról idézve, íme a leglényegesebb különbségek:

A sebészi maszk:
-nem szűr teljesen, az apró cseppeket nem szűri meg,
-nem teljesen zárt, nem simul az arcra, így ezeken a helyeken be tudjuk szívni, lélegezni a vírus tartalmú cseppeket,
-ennek megfelelően nem véd a vírus ellen,
-azok használják, akik betegek, hogy a hirtelen jött köhögési rohamokkal vagy tüsszentéssel ne terjesszék a vírust,
-ha minden egészséges ember sebészi maszkban jár az utcán, az hatalmas pánikot is kelthet,
-nagyon fontos: ha kifogynak a készletek, mert egészséges emberek hordják (feleslegesen), nem marad annak, aki tényleg beteg,
-és ami legfontosabb: kicsit vonatkoztassunk el a járványtól, ilyen maszkokat használnak a műtőkben, fogászati kezeléseken, stb……. ezeknek az orvosoknak is szükségük van a maszkokra, a mindennap munkájukhoz (függetlenül a vírustól)!

 Az FFP1, az FFP2 és az FFP3 védelmi osztályok a teljes szivárgástól és a részecskék méretétől függően – 0,6 μm-es méretig – légzésvédelmet biztosítanak a különböző szennyezőanyag-koncentrációkkal szemben. A teljes szivárgást a szűrőjáratok, valamint az arcon és az orrnál lévő tömítetlenség okozza, melyet az ember anatómiai jellemzőinek figyelembe vételével kifejlesztett uvex légzésvédő álarcok a lehető legalacsonyabbra csökkentenek. Az innovatív szűrőtechnológiának köszönhetően a légzési ellenállás alacsony marad, és a szűrőbe szorult részecskék a légzést a légzésvédő álarc többszöri felhasználása esetén sem akadályozzák. 

https://mvstore.hu/image/catalog/blog/2020/pormaszk-vedelem.jpgA valódi védelemre képes szájelőtétek, vagy maszkok minősítéssel rendelkeznek.  Ezek közül a leggyengébb minősítésű az FFP 1 azonosítóval bíró eszköz.  Ezt követi egy ennél biztonságosabb és jobb szűrőképességgel bíró, az FFP 2, ami mostanában alapvetőnek tekinthető.  Ennél azonban az FFP 3 a jobb és biztonságosabb, ami már igazából alkalmas a védelemre akár a koronavírussal szemben is.
említett számok csak és kizárólag akkor érvényesek, ha a maszkot tökéletesen illesztjük az arcunkra, nem mozdítjuk el! Más esetekben a védelem értéke drasztikusan csökken.

Olvass tovább: https://mvstore.hu/blog/milyen-maszkot-ne-vegyek-a-koronavirus-ellen
Copyright © MVSTORE.HU
A fentebb említett számok csak és kizárólag akkor érvényesek, ha a maszkot tökéletesen illesztjük az arcunkra, nem mozdítjuk el! Más esetekben a védelem értéke drasztikusan csökken.

Olvass tovább: https://mvstore.hu/blog/milyen-maszkot-ne-vegyek-a-koronavirus-ellen
Copyright © MVSTORE.HU
említett számok csak és kizárólag akkor érvényesek, ha a maszkot tökéletesen illesztjük az arcunkra, nem mozdítjuk el! Más esetekben a védelem értéke drasztikusan csökken.

Olvass tovább: https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:ldYDZS6HnAwJ:https://mvstore.hu/blog/milyen-maszkot-ne-vegyek-a-koronavirus-ellen+&cd=2&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&client=firefox-b-d
Copyright © MVSTORE.HU
említett számok csak és kizárólag akkor érvényesek, ha a maszkot tökéletesen illesztjük az arcunkra, nem mozdítjuk el! Más esetekben a védelem értéke drasztikusan csökken.

Olvass tovább: https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:ldYDZS6HnAwJ:https://mvstore.hu/blog/milyen-maszkot-ne-vegyek-a-koronavirus-ellen+&cd=2&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&client=firefox-b-d
Copyright © MVSTORE.HU
említett számok csak és kizárólag akkor érvényesek, ha a maszkot tökéletesen illesztjük az arcunkra, nem mozdítjuk el! Más esetekben a védelem értéke drasztikusan csökken.

Olvass tovább: https://mvstore.hu/blog/milyen-maszkot-ne-vegyek-a-koronavirus-ellen
Copyright © MVSTORE.HU

Jelenleg egész Európában a legnagyobb hiány az FFP2-es maszkokból van.

https://polomania.hu/images/designs/tn3/bgcolor/41ab76e27ada0bb2cb06bca03f761d40.jpgÓcsán azonban a Polgármesteri Hivatal nem kezdeményezi a védőmaszkok beszerzését úgy, mint más önkormányzatok esetében ezt a polgármester kezdeményezésére megteszik.

Egyes vidéki önkormányzatok önerőből rendelnek maszkokat.

Zalaegerszeg polgármestere bejelentette, hogy március 23-án a képviselő-testület úgy döntött, 60 ezer darab orvosi szájmaszkot rendelnek a város összes lakójának. A bevásárlás 27 millió forintos pénzügyi fedezete az idei zalaegerszegi fesztiválokra, rendezvényekre és városrészi programokra szánt 50 millió forintból kialakított járványügyi védekezési keret lesz.

Egy korábbi megrendelés alapján, pénteken érkezik 7200 darab maszk, ezeket az önkormányzati intézményrendszerben dolgozók között osztják szét. 

Zentán fertőtlenítőszert osztanak a lakosság részére. Önkéntesekből álló csapat osztja szét, viszi házról házra a családoknak kiadott 5 literes fertőtlenítőket. Ott mindezzel járulnak hozzá a lakosság védelméhez.

 https://hetnap.rs/files/2020/2020m%C3%A1rcius/fertotlenito4.jpg

Szekszárdon arról döntöttek, hogy mintegy 700 rászoruló embernek juttatnak tartós élelmiszert és fertőtlenítőszereket. 

Szécsényben a következő napokban minden lakos szájmaszkot kap, erről a Nógrád megyei város polgármestere adott tájékoztatást. 

Budapest XI. kerülete a napokban rendelt 50 ezer szájmaszkot a helyben élők megóvása céljából. 

Kecskeméten városi veszélyalapot hozott létre az önkormányzat a bajbajutottak megsegítésére.

De fontos lépést tett a lakosság felé a vészterhes időkben Galánta városa is. A mátyusföldi település lakosai ingyen szájmaszkokat kapnak a jövő hét elején.

https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/CWvktkpTURBXy82NGIzYThiNDZiM2VmNTkxZjI4MTBkNTQzZTg4MjJiZC5qcGeRlQLNA6UAwsM

Ócsa polgármestere az embereken spórol inkább és önkéntes varrónőket keres arra, hogy kunyerált anyagból arcvédőket szabasson a lakosságra. Mindez persze neki semmibe nem kerül, és nem fáj, mivel ezzel így olyan közpénzt takarít meg, amit az általa dirigált sportegyesület által felszabadíthat.  Vagyis ami közpénz a sportnál marad, azt ő képes onnan felszabadítani és a saját elképzelése szerint felhasználni. Ez semmi esetre sem a járvány- vagy a vírusvédelmet szolgálja.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése