2013. december 24., kedd

Titkolt városi ajándék karácsonyra Ócsának - ami a tájékoztatásokból és az óvoda-átadási beszédekből kimaradt

Jövőre hétmilliárd forinttal több juthat gyermekétkeztetésre, olvasható a feltörekvő Pánczél Károly megosztásán.
 
A gyermekétkeztetésre fordítható támogatás mintegy hét milliárd forinttal emelkedhet jövőre, ez több mint 13 százalékos növekedés - közölte Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára szombaton budapesti sajtótájékoztatóján.

Idén több mint 33 százalékkal nőtt az ingyenes és kedvezményes gyermekétkeztetésre fordítható támogatás egy főre eső összege - tette hozzá Soltész Miklós.

Közölte, az ingyenes és kedvezményes étkeztetésre 2010-ben 28,7 milliárd forint jutott, 2014-ben ez az összeg 51,5 milliárdra nő.

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/s403x403/553929_585793274809377_2136093183_n.jpg
Gyerekekre hivatkozni, vagy takaródzni ... - hát mit is mondjak
Az államtitkár beszámolt arról is, hogy a bölcsődei, óvodai ellátásban részesülő vagy iskolában tanuló gyermekek közül a múlt évben 347 ezren ingyenes, 202 ezren 50 százalékos kedvezményes étkeztetéshez jutottak, tehát az intézményekben étkező gyermekek több mint fele kapott támogatást.
 
A sajtótájékoztatón közreadott tájékoztató szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium még az idén 4 milliárd forint többletforrást biztosít ilyen célra.

Írtak arról is, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít azokra a hátrányos helyzetű gyermekekre, akik a nyári szünidőben nem juthatnak meleg ételekhez. A szünidőben 2,4 milliárd forintos forrásból 111 ezer gyermek juthat ebédhez hét héten keresztül.

Ócsán már ismert a nyári étkeztetés rendszere, hiszen írtunk róla.  

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/q75/s720x720/1463693_1496737800552363_1817275749_n.jpg
Bukdoi Károly átvág - az avatáskor
Arról azonban idő és elfoglaltság hiányában még nem beszéltünk, hogy a most átadott Óvoda felújított konyháját "maszekba" akarja adni a két főmufti. 

Ebbéli előterjesztést olvashatnak az érdeklődök, ha rákattintanak az önkormányzat honlapjára.  

Ott megtalálható Bukodi Károly előterjesztése mely az  "Elvi döntés az intézményi és szociális közétkeztetés vállalkozói formában történő működtetéséről" címet kapta.

Itt látható, "felmerült annak lehetősége, hogy az önkormányzat gazdaságossági és egészséges életviteli szempontok figyelembevétele mellett a település intézményeiben és területén biztosított közétkeztetést, illetve szociális étkezést vállalkozási formában működő, szakmai múlttal rendelkező szervezeti igénybevételével oldja meg. Ez a lehetőség a jelenlegi intézményi bővítések, új intézmény kialakítása során ismételten megoldást sürgetve napirendre került."  - tálalja polgármesterünk a történetet, amihez mellékelt egy jelentkezőt is. 

"Figyelemmel a fentiekre javasolom és kérem a Képviselő-testületet, hogy elvi döntést szíveskedjen hozni a településen működő intézmények közétkeztetése és szociális étkeztetés vonatkozásában arról, hogy a feladat ellátására közbeszerzést írjon ki, illetve a munkaterv szerinti 2014. évi januári testületi ülésre a tárgybani közbeszerzés kiírására alkalmas, megfelelő szakértelemmel rendelkező kiírót keressen, hogy a kiíró személyéről a Képviselő-testület dönteni tudjon."  

Erre már jelentkezője is volt a polgármesternek a Szűcs Lajos leendő választási körzetéből érkező  TS Gasztro.  

A céget 2009-ben Takács Zsolt és Ságodi Nándor alapította.

http://tsgastro.hu/images/stories/tartalom/index.png
Dizájn és marketing - ez látható
A TS Gastro "elődje" egy albertirsai étterem volt, mely 2009-ben nyerte el az önkormányzat köz- és gyermekétkeztetésre kiírt közbeszerzését. Takács Zsolt a terület egyik szakértőjével, Ságodi Nándorral összefogva ekkor alapította meg a TS Gastro Kft.-t. A cég 2010 óta minden évben megduplázza nettó árbevételét, a már megkötött szerződések alapján 2013-ra félmilliárd forintos árbevétellel kalkulál. A vállalatnál 62-en dolgoznak.

Jelenleg az általuk étkeztetők közt találhatók  bölcsődék, óvodák, iskolák, felnőttek. Területileg pedig Albertirsa, Pilis, Cegléd, Ceglédbercel, Pusztavacs, Táborfalva, Örkény, Hernád, Tatárszentgyörgy területén, vannak jelen.

Ócsa egy új irány lenne. Amolyan belépő, vagy átlépő egy más körzetbe. Bővülés. Itt adott egy most felszerelt új konyha, persze, hogy csábító a lehetőség. Mi (illetve a polgármesterék) oda adnánk a mögöttes gyereklétszámmal együtt.  A helyi élelmezésvezető és gárda, persze ilyenkor maradhat, de az elv, a pénz és a többi mind változna.  Az önkormányzati étkeztetésből anyagi vonzatú, nyereségérdekeltségű szósz lenne. 
Jászberényben 400 dolgozó ellátását végzi a cég.

Ócsa is egy tömegcikké válna. 

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1471244_651302098249336_916549494_n.jpg
Csak ez az átépíett homlokzat több millió forintos áldozatvállalással járt. - konyha szép kilátással ( - kiárusítás)

Nem hiszem, hogy az ócsaiak abban a reményben vállalták fel az átépítés kellemetlenségeit, hogy aztán majd annak konyháját idegen kézbe adják.

Talán elgondolkodtató, és némi választ is kaphatunk most  Fodor László azon felvetésére, hogy miért is nem hozták közös nevezőre az átépített konyha és a szomszédos bölcsőde tálalóját. Feltételezem, már akkor benne volt a pakliban, hogy ezt ki akarják majd adni. 

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1484132_1496737590552384_1871865660_n.jpg
Szűcs Lajos átadja a sajátunkat
Ha azonban az óvoda konyhája és a bölcsőde tálalója közt egy zárt átadófolyosó van, akkor a két létesítményt összekötő kapcsolat folytán ez nehezebb manőver lett volna.  Ha ez az elmélet igaz, akkor itt valami nagyon nagy, eltitkolt aljasság van a háttérben.

A Hungast étkeztetése és kivonulása egyszer már mély nyomott hagyott a megyében és Ócsán is.

Nem hiszem, hogy most ismét erre az útra kéne tévelyedni,vagy szánt szándékkal vezetni a várost. 

Nem lehet véletlen, hogy a TS Gasztro behízelkedő levele sem a semmiből esett Bukodi Károly asztalára.

Nem lehet véletlen, hogy ez a cég pont ott van jelen,  Tatárszentgyörgyön, Cegléden  és abban választási körzetben szolgáltat ahol éppen Szűcs Lajos indul és dominál.  

Szűcs úr Cegléd borlovagja, Tatárszentgyörgy kedvence.


(Tatárszentgyörgyön díszpolgári és miniszteri kitüntetéseket adtak át. Az ünnepségen dr. Szűcs Lajos, Pest Megye Közgyűlésének az elnöke az díjátadót követően adott interjúban az értékek fontosságáról beszélt.)

A cég (TS Gasztro) egyik tulajdonos-üzletvezetője, Takács Zsolt szerint a közétkeztetésben dolgozó multikat csak kiemelkedő minőséggel és rugalmas, változatos kínálattal lehet megverni.
 

http://tsgastro.hu/images/stories/kicsik.JPG
Már beköszöntek
- Hány adagot főznek naponta?
- Több mint hatezer főre főzünk, és ez a szám szerencsére gyorsan növekszik. Bölcsődéknek, óvodáknak, iskoláknak és felnőtt étkezőknek szállítunk tíz településre. A közétkeztetés kényes terület, mindenki a legjobb, legegészségesebb, legváltozatosabb étrendet szeretné biztosítani a gyermekeinek. Üzletpolitikánk ezekhez az igényekhez illeszkedik.

Állítólag a mostani új ócsai konyha 500 adagos, jól felszerelt, Több millióba került.
Ha odaadják, más hasznát szolgálja.
És ki az a hülye, aki nem venne át egy garanciális berendezésekkel, tiszta falakkal, frissen szerelt berendezésekkel ellátott egységet? Másutt ezért keményen fizetni és berendezkedni kell. Még a TS Gasztronak is!

A csicsás dizájn, a behízelgő szöveg és az ebből fakadó csalóka látszat  ellenére a TS Gastro sem problémamentes.


A fővárosban és más vidéki helyeken már csak a lepusztult, felújításra szoruló helyeken adják maszekba a konyhát és az ellátást. Ez mindig sok gonddal jár.

Ráadásul a pályázaton nyertes vállalkozásnak kell az épületet rendbe berakni és a berendezéseket felszerelni a legtöbb eseteben. Itt meg minden adott. Csak bele kell ülni a készbe. Ki az aki nem jönne, nem vállalná? És ki az, aki ezt csak úgy oda adná? 

https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1458605_1496737767219033_701387558_n.jpg
Szűcsné Jutka sem a lényegről szólt
Bukodi Károly és Horváth Tamás igazán kellemes karácsonyt okozott volna, ha testület tagjai nem szállnak szembe velük legalább a tartózkodás erejével.  Három nemmel szavazó képviselőt azonban külön dicséret illeti, hiszen név szerint vállalt kinyilatkoztatásukkal megmentették a közpénzből épített konyhát és annak berendezéseit a gyermekeink számára.

A többi már az Óvodavezetésen és az élelmezésvezetőn múlik.

A kiteljesedett Óvoda átadás alkalmával amikor a közvélemény előtt tetszelegve az oda rendelt politikusok valamint Bukodi Károly polgármester és Szűcs Jánosné (Jutka) óvodavezető sem tett említést, hogy pár nap múlva a most bemutatott újjávarázsolt létesítmény egy darabkáját egy vállalkozásnak kívánják átadni.
Pánczél Károly sem maradhat persze ki ebből, hiszen Ő is ott bábáskodott és díszelgett, majd beszédet is mondott a megnyitón.   A mikrofon előtti sorban állva azonban senki nem jelezte, hogy pár nap múlva már a konyha kiárusításáról fognak a városházán tárgyalni.  Elvileg szép befejezése lett volna az évnek a konyha (személyzettel, felszereléssel) történő átadása. 

Talán nem volt véletlen a máskor oly beszédes, de most ez ügyben hallgatag "Jutka néninek" hirtelenjében adott béremelés. Úgy tűnik, máris megtette a hatását. Az óvodavezetés látható lojalitása a városvezetés felé (oda-vissza) vica versa.

Ezek az emberek, az ilyen közszereplők mélyen szégyelljék el magukat nem csak a sumákul leplezett cselekményeik, hanem a város lakóinak kijátszása és a gyerek étkeztetésének gazdasági beágyazása okán is. 

Karácsony előtt ez egy kimondottan ronda meglepetés lett volna Ócsa számára.  Szerintem lehet már gondolkodni, hogy miként kikkel lehetne felváltani a jelenlegi ebben részt vállaló vezetést.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése