2013. december 28., szombat

(M)ennyire kilátástalan a helyzet Ócsa - Alsópakony kapcsán ( - katasztrófák károsultjait költöztethetik ide)

Nagyberuházásnak indult Több száz házról volt szó. Óvoda, iskola,  (munkahely,) álláslehetőség, körforgalom, buszközlekedés,kerékpárút és önállóság. Mind, s mint szép remény.

A Bukodi Károly polgármester és Horváth Tamás alpolgármester által aláírt, az ócsai honlapon olvasható (volt) közlemény a Belügyminisztériummal 2011. augusztus 11-én kötött megállapodás részletei között említi, hogy az építkezés két ütemben folyik majd az alsópakonyi városrészben. - számolt be a nagy hírről számos média.

Az első ütemben 80 családi ház épül, a másodikban - az igényekhez igazodva - további 80-as blokkokban 420 lakóház.  Ez volt a beetetés bevezetés.


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiBhluHX9PIOXZ8YEmKTGBzao4h_U6W2lTnlHfmWFVNqZMnXMpwIaLClEDonYrXDi4nvSVkKOib1BGleWxgWyhTVUt9SuIGsqefbKVhr-iOTUbodkE-yBR55Srpa-2D8aB-z_KSZ-Co-dA/s1600/SZT-6.jpg
A tervekben itt még szerepel a körforgalom kialakítása - aztán sikerült ezt is leküzdeni ( - nem is népszerű)

Ócsa önkormányzata és a beruházást lebonyolító Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK Zrt.), valamint az Urbanitas Tervező és Tanácsadó Kft. között két településrendezési szerződést kötnek, amelyek tartalmazzák az ütemezésekkel járó fejlesztéseket is - áll a városvezetők közleményében.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjBUq__R-ot37CH68VM82kcVlJUA94pApUGms_B_ahiJsiypQppoaCIzdKI5LJBVEMiphyphenhyphen7AlS9wSFmsbQf6pAcZligCP1N0jQ5UUWn07556xwWPas4HGFuRUHNu3P1Irozey4x6tlG87I/s1600/SSA41420.JPG
Alsópakony az ígéret földje - kevés valósult meg az egészből
Az első 80 ház megépítéséhez a kormány által kijelölt beruházó vállalja a szükséges infrastruktúra kialakítását (közművek, utak), Alsópakony és Ócsa-vasútállomás között kerékpárút létesítését, valamint egy két kilométer hosszúságú út és egy buszforduló építését Alsópakony településrészen. Segíti továbbá - akár EU-s pályázati forrás felhasználásával - bölcsőde építését és a Baross utcai óvoda bővítését.

Az első ütemben várható gyermeklétszámot az általános iskola fogadni tudja, így az intézményt a szükségleteknek megfelelően a második ütemben bővítik - olvasható a www.ocsa.hu honlapon.

A város polgármesterének és alpolgármesterének tájékoztatása szerint a beruházás várhatóan októberben kezdődik, az első ütemben megépülő házakat a tervek szerint 2012 tavaszán adják át.

http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/90022934.jpg
Alsópakony kettőssége - a kétarcú telep ( - egy útsávnyi különbség)

"Városunk legújabb kori történelmének legnagyobb fejlesztése előtt állunk, amely nagymértékben megerősítheti szerepünket a leendő járásban, sőt a megyében", utat nyitva új vállalkozásoknak, munkahelyteremtő beruházásoknak - írják Ócsa vezetői, kérve a lakosságot, hogy támogatásukkal segítsék a nemzeti ügyek kormánya és Ócsa önkormányzatának munkáját.


Aztán egyre lejjebb adták. A beharangozott ütemezés nem valósult meg. A határidőket nem tartották, a projekt egyre tolódott és soványodott. Az autonómfalu elképzelést átírták. A házak energiatakarékos mivoltát feladták. A gázt a telepre be sem vezették. Az egészet Ócsa köldökzsinórjára kötötték. A régi majorban élő pakonyiaknak a kivezetett hálózati vizet már nem biztosították.  A mentőötlet ekkora már csupán egy csonka váz lett.  A tervezett tömeges beköltözés nem valósult meg. A házakat ismételten - immáron könnyített feltételek mellett - hirdették, de így sem sikerült a telepet feltölteni.


"Alsópakonyon ma is élnek emberek, úgy 150-en, és soha senki nem emelt szót amiatt, hogy ott nincs gyógyszertár, és csak napjában háromszor megy oda a helyi busz" - nyilatkozza Bukodi Károly.  "Ha a telepre beköltözik nyolcvan család, a helyi járatot sűrítenünk kell a vasútállomásra vagy a Volán-buszokra hangolva." - mondata  a Heti Válasznak áprilisban a polgármester.

A kormányzati telep azonban nem lett megfelelőn integrálva, az elszigeteltség adott, így a szegregáció létrejött. Az külső telepen elkülönítve élők minden szempontból Ócsához kötöttek. Helyben szinte semmi lehetőség vásárlásra, villany-, víz- feltöltőkártya vételezésre. Az önellátás nem tudni, miként jöhet létre ott, ahol erre alig van remény. Legutoljára fáskamrát és fát biztosítottak a továbblétre. A fűtéshez villany szükségeltetik, mert keringtetőszivattyú nélkül egyetlen szobát sem lehet befűteni. A villany a feltöltőkártya függvényében korlátozott.  Nem egy vágyálom az élet ott a prérin. Most is őrség vigyázza a helyet. Sok az üres ház. És a gyerek. Orvos, iskola, posta a távolban. A közlekedés sem egyszerű a széljárta lakóhelyen, ahol a sötétedést követően minden mozgás idegen. A telepen élőket személy szerint és autó alapján is felismerik már az őrök.

http://galeria.nlcafe.hu/files/427/065/000/65427/65427_523173_1000x700.jpg
Reggelente három, napközben már csak két kisbusz jön, ezen kívül marad a bicikli és a szívességkérés azoktól, akiknek van kocsijuk.  Ma csak kisbusz jön, mert nem kell iskolásokat, óvodásokat szállítani. Volán busz egyelőre nincs, talán ha a többi házba is beköltöznek. A szállítást az ócsai önkormányzat különjárata biztosítja, az út 180 forint oda-vissza.
Kies a táj.
Nem véletlen, hogy immár többszöri próbálkozásra sem voltak képesek a felépült 80 lakóház megtöltésére a mentésre gondolók. Ócsa infrastruktúrája alig változott. A kormányzati program a városmagban élőknek nem hozott látható előrelépést, az ígért fellendülést elmaradt.  Nem jöttek befektetők, nem létesült ipari park és nem létesült tömegével új munkahely sem Ócsát illetően. Szerepünk semmilyen mértékben nem erősödött meg a járásban, sőt a megyében sem. Ócsa  láthatólag alig változott. A új településrészt nem köti össze kerékpárút, a külterületi rész rendszeres buszjáratát az önkormányzat biztosítja, a Volán továbbra sem indít több járatot, mint korábban. Alsópakony településrészen egyetlen új bolt nem létesült. A vázolt, majd megvalósult kormányzati elképzelés  nem hozta el várva várt történelmi fejlesztést Ócsa polgárságának. Az elgondolás, az ígéret és a tényleges állapot között jelentős különbség mutatkozott.  Nem véletlen, hogy az ígért Kánaán helyett egy benépesítésre képtelen torzó lett, mely amúgy is jellemző Ócsára.  Az üres házak védelme milliókba kerül a költségvetésnek.

A sikertelenség kézzelfogható, a hiányosság jól érzékelhető. Ez nem olyan mint egy valós lakópark. A különbség jól látható. Az ebbéli beismerést a jövőévi választások sem fogják kihozni a vezetésből.

http://magyarnarancs.hu/data/cikk/8/48/48/cikk_84848/ocsa10.jpg
Alsópakony buszmegálló - mit sem javult a közlekedés
Erre most a kormányközeli sajtó - keddi cikkében írta a Magyar Hírlap - beszámol, hogy tartalékstátusba kerülnek az ócsai (alsópakonyi) házak.

Az év végén lezárul az ócsai szociális bérlakásokra kiírt újabb pályázat is. Biztos, hogy nem sikerült a feltöltés. Az eddig felépült nyolcvanból harmincöt ingatlan továbbra is üresen áll. A korábbi pályázati feltételeket pedig úgy módosították, hogy nemcsak csődbe jutott devizahitelesek, hanem egyéb tartozások miatt kilátástalan helyzetbe került családok is jelentkezhetnek már. Mégsem szaporodott tovább a "kintre vágyok" tábora. 

A programban közreműködő Magyar Máltai Szeretetszolgálat a sajtót arról tájékoztatta, hogy a bérlő nélkül maradt házak egy nemrég benyújtott törvénymódosítás alapján a Nemzeti Eszközkezelő tartalékingatlan-állományába kerülnek, a tartalék ingatlanok hasznosítására vonatkozó szabályok pedig kiegészülnek a veszélyhelyzet következtében lakóingatlanukat elveszítő emberek átmeneti elhelyezésének biztosításával.

http://galeria.nlcafe.hu/files/427/065/000/65427/65427_523196_1000x700.jpg
Az üres házakra őrök vigyáznak. A házak környezetét az  városüzemeltetés közmunkásai tartják rendben.  Bár Ócsán is ezt tennék.
 
A kormány által elrendelt veszélyhelyzet az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség, illetve az ezek következményeinek elhárítása érdekében hirdetett rendkívüli állapot lehet. Ezzel gyakorlatilag katasztrófák károsultjait költözteti a kormány Ócsa -Alsópakonyra -szükség szerint.
Az ebbili ingatlanok hasznosítására vonatkozó részleteket kormányrendelet tartalmazza majd.

http://galeria.nlcafe.hu/files/427/065/000/65427/65427_523177_1000x700.jpg
A fatárolót az önkormányzat intézte megrendelésre. A kutya az elkél, mert nagy az üresség. A házak újak a  gáz nincs ide vezetve, mindenki gázpalackkal főz, vagy ha nincs villany, vagy fa, akkor fűt. 

Ez viszont előre vázolja a telep további sorsát, esetleges őrzését, bár ennek pénzügyi feltételeiről senki nem beszél. Az őrzésre vonatkozó szerződést Ócsa Város Önkormányzata nem hozta nyilvánosságra, a honlapján nem elérhető. A blog birtokába került városházi irat szerint a 100 %-ban önkormányzati tulajdonú Városüzemeltetési Nonprofit Kft ügyvezetője állítólag a "titokgazda", aki egy jegyzői átirat szerint Ő nem hozza nyilvánosságra az adatokat állítólag üzleti titokra hivatkozva.  A kft ügyvezetőjeként dolgozó volt polgármester asszony azzal az önkormányzattal szemben aki havi 320 ezerről, 384 ezer forintra emelte a fizetségét, nem fog szembehelyezkedni. Ezért elképzelhetetlen, hogy B.né Icsó Zsuzsanna személyes akció keretében tartaná vissza azokat az adatokat, amit törvényi kötelezettség szerint nyilvánosságra kell hoznia.

Az Avtv. 19. §-a ugyanis kimondja: az önkormányzati feladatot ellátó szerv a feladatkörébe tartozó ügyekben - így különösen az önkormányzati költségvetésre és annak végrehajtására, önkormányzati vagyon kezelésére, a közpénzek felhasználására és az erre kötött szerződésekre, a piaci szereplők, a magánszervezetek és -személyek részére különleges vagy kizárólagos jogok biztosítására vonatkozóan - köteles elősegíteni és biztosítani a közvélemény pontos és gyors tájékoztatását. Az önkormányzatnak lehetővé kell tennie, hogy a kezelésében lévő közérdekű adatot bárki megismerhesse.

Ezt azonban a város előjárói mintha sorra mulasztanák. És nem csak Alsópakony, vagy az ottani őrzés-védelem, terén. A helyi adatvédelmi felelős Kertészné Molnár Anna, önkormányzati munkája mellé az Ócsai Kisbíró szerkesztőségi feladatait kapta megbízatásként, bár erre testületi felhatalmazással nem bír. Nos Ő sem adott még tájékoztatást a mostani felvetésekre, holott ahogy mondják a városi honlapon közzé tett dolgokért is felelősséggel tartozik. A közérdekű adatok felelőse azonban nagyon lojális a vezetés titkolódzásához. Adatbőségben nem szenved a lakosság. Erről a közérdekű változásról is inkább a sajtóból, mintsem a kommunikációért felelős személytől értesülhet a lakosság.

Az esetleges katasztrófahelyzeti készenlét bizonyos előírásokat és követelményrendszert támaszthat majd a városra. Bizonyos alapfeltételeket, alapszintű berendezési tárgyakat, vizet, fűtést, áramot élelmiszert ilyen esetekben szinte azonnal kell biztosítani. Ez alapvetően egy rendelkezésre állást, azaz készletet feltételez, hiszen a lakók ilyen esetben akár órán belül is tömegesen érkezhetnek.

http://galeria.nlcafe.hu/files/427/065/000/65427/65427_523185_1000x700.jpg
Hiába adták a tárolót, ha az érkező fa elázik benne. A fészer tetejét fedni, az oldalát valami borítással kell ellátni .   (Szerződés szerint  a tárolók ára: 87.283,-Ft+ÁFA/db, azaz nyolcvanhétezer-kettőszáznyolcvanhárom forint+ÁFA/darab.)  Sok a simítani való a házkörül.


A tél csak most kezdődik. A rendkívüli helyzet az utakra is értendő. Ha netán még egy olyan téli helyzet alakul ki, vagy jön létre, mint volt akkor, amikor autópályát kellett lezárni, katonai segítséget kellett igénybe venni, akkor bizony aktiválódhat a telep.

Ilyenkor bizony nem csak Alsópakony, hanem Ócsa és környéke is mozgalmassá válik. Télen forró italt, takarót, nyáron hűsítőt, alapélelmiszert biztosítania kell. A legközelebbi település Ócsa. Az ellátást valószínűleg innen kell majd megoldani. Tehát nem mindegy, hogy ismét miben és miként lesz érintett az a városka, ahol az eddigi ígérvények sem váltak valóvá. Egy újabb teher, pedig nem szükségeltetik az itt élőknek.

http://galeria.nlcafe.hu/files/427/065/000/65427/65427_523181_1000x700.jpg
Gréti a legkisebb, vásárolásból tart hazafelé. A lakóparkkal szembeni kisbolt, - amire itt szükség van, - járótávolságon belül az egyetlen. Bár a távolság a házaktól nem túl nagy, elnézve az utat azért a helyzet télen nehezebb lesz.

Bukodi Károly és Horváth Tamás évekkel ezelőtti nyilatkozata, (felhívása) annyiban mégis csak igazzá válik, hogy a legújabbkori (hazai) történelembe valóban jól beírják magukat ezekkel a dolgokkal, és az ötletszerű ad-hoc programokkal.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése