2013. december 22., vasárnap

Advent Ócsán - és másutt ( - Szűcs Lajossal Gyálon)

 Advent első vasárnapján a kistérség szinte minden településén közösségi ünnep a gyertyagyújtás.

Tavaly a blog tette szóvá ennek elmaradását Ócsán.

Idén azonban a Jobbik helyi szervezete magáénak érezvén a hiány pótlást, maga is kezdeményezte az eseményt.

Advent a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, ami a Megváltó eljöveteléig tartó várakozás időszakát jelöli. Ettől a naptól kezdve hivatalosan is megkezdődik a karácsonyi csodavárás ideje, és egyidejűleg az ünneppel együtt járó forgatag is kezdetét veszi.

Advent első vasárnapját mindig karácsony első napjának dátumából számoljuk ki, vagyis a december 25. előtti negyedik vasárnap kell az első gyertyát meggyújtani. Az ünnepkör pedig január 6-ig, azaz vízkeresztig tart, a karácsonyfa lebontását is erre a napra szokás időzíteni.

Adventi gyyertyagyújtás Szűcs Lajossal Gyálon - Ócsán ez még nem bevett szokás

Táborfalva
December 1-jén 15 órakor Balogh László plébániai kormányzó gyújtja  az első gyertyát a település központjában lévő koszorún. Az ünnepi műsort a Táborfalvi Közművelődési és Népzenei Együttes adja.

Örkény
December 1-jén 16 órakor a Polgármesteri Hivatal dísztermébe várták a lakosságot. Az ünnepi műsorról a Veronilla Stúdió gondoskodott.

Hernád
A község főterén december 1-jén 5 órakor gyújtják  az első gyertyát. Az ünneplőkkel Szemők Andrea református lelkész osztja meg az ünnephez kötődő gondolatait, közreműködik a térségi ökumenikus kórus.
Hernádon november 30-án a római katolikus templomban a hagyományos ünnepi hangversennyel kezdődött a várakozás időszaka.

Újhartyán
Ma 17:30-kor a Hősök terén kezdődik az adventi ünnepség. Ez után az érdeklődők megnézhetik a Faluközpont Pinceklubjában Péli László fotóművész kiállítását.

Gyál
Szűcs Lajos  a jelelnlegi 14 számú választókörzet országgyűlési képviselője ócsai lakos gyújt gyertyát a városi megemlékezésen.

http://ocsa.jobbik.hu/sites/default/files/images/S5000670.preview.JPGÓcsa
Nincs központi gyertyagyújtás.  A városban található kettőskeresztnél helyi lakosok, magányos gyertyagyújtását az idén a Jobbik helyi szervezete probálta szervezett keretek közt a közéletbe csempészni. 
A helyi vezetés, az önkormányzat kulturális bizottsága azonban visszamenőlegesen mostohán bánik bizonyos országos jelentőségű dolgokkal, eseményekkel. Ahogy Trianon mellett, úgy az adventi gyertyagyújtás mellett is szemlesütve nem vesznek tudomást. 

*



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése