2013. december 27., péntek

Tűzifa-támogatás 1760 önkormányzatnak - Ócsa ebből is kimaradt, de a vízdíj azért még maradt ( - víz és tűz)

A Fidesz úgy tűnik, mindent megtesz a rezsicsökkenés végrehajtása érdekében. Propagandaszinten legalábbis.

Bár a politikai vezetés, az irányadó Országgyűlésben igyekszik minden szinten elérni a rezsicsökkentést.
Az országgyűlési politikásaink pedig igyekszenek ezt helyi szintekre vinni és ott meglovagolni, valamint saját hasznukra fordítani, amolyan politikai sikert kovácsolni - helyi szinteken is.

Szűcs Lajos megyei elnök is képes volt kiállni a rezsicsökkentés érdekében aláírást gyűjteni a piacon.

Aztán Kardos Zoltán sem volt rest, utánozni, vagy pont folytatni azt a törekvést pártszinten, amit a képviselői munkában már közel sem érvényesítenek annyira ugyanezek az emberek. 
Kardos Zoltán Ócsán a Gazdasági Bizottság elnökeként számos javaslattal és szavazattal segítette a Fidesz alkotta testületi többség boldogulását. Azonban a vízdíjak csökkentése érdekében, a locsolási kedvezmény elvonása kapcsán nem emelt szót.

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/1235390_545790672142971_776101682_n.jpg
Pánczél Károly hajt
De a feltörekvő Pánczél Károly is megüli ezt a lovat amikor Facebook oldalán ezzel népszerűsíti magát és a pártja tevékenységét a rezsicsökkentés tárgyában.  

Az Ócsán egyre gyakrabban megforduló és Szűcs Lajos
oldalán felvezetett közszereplő ekként szólítja meg a szavazókat:

"Tisztelt Honfitársam!

Ezúton is szeretném meghívni a rezsicsökkentést támogató tanácskozásra.

Miután sikeresen megvédtük a januári rezsicsökkentést, most azért kell összegyűlnünk, hogy egyeztessük a további csökkentéshez szükséges lépéseinket.

Mi egyszer már közös erővel bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk megvédeni Magyarország érdekeit. Megálljt parancsoltunk a közszolgáltató cégek profitéhségének.

Idén január elsejétől tíz százalékkal csökkentettük a vezetékes földgáz, az áram, a távhő árát, július 1-jén pedig bevontuk a csökkentésbe a kéményseprés, a szemétszállítás, a víz-, a csatorna- és a szennyvízdíjat.

Elmondhatjuk, hogy Magyarország ma olyan hely, ahol a legfontosabb kérdésekben a magyar emberek szava és akarata dönt.

Mindez nem sikerülhetett volna az Ön támogatása nélkül. Mindez köszönhető annak a több mint kétmillió embernek, aki aláírásával állt ki a rezsicsökkentés mellett."

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/1234134_557326034322768_2040220750_n.jpg
Magyarország nem hagyja magát - Ócsa igen

 De mit hoz az élet valójában. 

Az ócsaiak sorsa tavaly „pecsételődött” meg: a júliusban módosított víziközmű-törvény értelmében ugyanis csak nagyobb víziközmű-szolgáltatók működhetnek Magyarországon. Így az előírt méretbeli, technológiai és tőkekövetelménynek megfelelni nem tudó kisebb cégeknek – amelyek jelentős része önkormányzati tulajdonú – egyesülniük kellett, vagy csatlakozni máshová. A törvényi változások következtében így gyakorlatilag mára feleslegessé vált a helyi vízszolgáltató is, és a Dunaharasztiban székelő DHRV  (Dunaharaszti Regionális Városüzemeltetési Kft) víz- és csatornarendszerének üzemeltetését is, gyáli vízműből kialakult Dél-Pest Megyei Viziközmű Szolgáltató (DPMV) Zrt. látja el 2012 júliusától úgy, hogy az ócsai szolgáltató összes dolgozóját, így annak korábbi ügyvezetőjét is átvette.  


Csak a díjak emelkednek, más nem változik…

"Sokszor, sok helyen hallani, hogy az ócsai lakosok háborognak a magas víz-és csatornadíjak miatt, de ez sajnos megmarad az utcai viták szintjén. 
 
Hiába a puffogás, a nemtetszés, érdemi lépést, cselekvést nem von maga után. Joggal kérdezhetjük azt is, hogy a képviselő-testületben helyet foglaló néhány képviselő, köztük polgármesteri álmokat is dédelgetők, ha már a programjukban külön kiemelték a víz-és csatornahálózat helyzetének rendezését, akkor most miért nem tesznek érdemi lépéseket? A decemberi közmeghallgatáson is rákérdeztem, miért szükséges közel 6%-kal megemelni ezeket a díjakat, miközben a környéken így is Ócsán a legmagasabbak? Nem tudok még egy települést mondani, ahol a 4,2 %-os infláció mértékét meghaladó emelést fogadott volna el  a képviselő-testület. Ráadásul, így Ócsán a víz-és csatornadíj együttesen 816 forint/m3 január 1-től. Ugyanez az ár például a szomszédos Inárcson 612 forint. Sem a közmeghallgatáson, sem máshol a testület tagjai közül, egy ember nem akadt, aki szintén hangot adott volna annak a ténynek, hogy bizony a DHRV nem a legjobb opció a városunknak." 

http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/43132469.jpg
A felhizlalt és átkeresztelkedett cég - DPMV lett
Ócsa mégis a DHRV oldalán a GYÁVIV-hez csatlakozik.

Horváth Tamás alpolgármester 2012. 03. 28.-án előadja, hogy január 1-től megjelent egy új jogszabály, mely szerint csak önkormányzatok által megbízott szervezetek üzemeltethetik a viziközműveket.

Az anyagban szerepel, hogy Gyál, Vecsés, Üllő, Maglód, Péteri, Ócsa,Dunaharaszti lesz a konzorciumban...

Horváth Tamás alpolgármester megjegyzi, hogy "az ócsai egység, a szervezeti egységen belül önálló üzemigazgatóság marad. Jövőre a vízdíjak emelésében való döntés kikerül az önkormányzat hatásköréből". 
 
Aztán a  DPMV-hez besorolt Ócsaiak vízdíját a kormányrendeletnek megfelelően kiigazította a szolgáltató, de ennek ára az lett, hogy a locsolási kedvezményt elvonta cég. Így most azért, pontosabban az után is kénytelen az emberek csatornadíjat fizetni, amiért nem veszik igénybe a szolgáltatást. A nyári időszakban ellocsolt víz nem kerül a csatornarendszerbe, azt nem kell elvezetni, feldolgozni, tisztítani. A kilocsolt vízre nem lehetne csatornahasználatot felszámolni. A DPMV mégis ezt teszi a politikusaink tudtával és jóváhagyásával. 

Elvégre számos, ha nem is minden érintett önkormányzat delegált tagot a DPMV tanácsadó testületi tagságába. Nekik véleményezési-, beleszólási joguk van a döntéshozatalba.  A sok lúd disznót győz elve alapján, ha minden delegált képviselő (tag) ezért szólna, akkor a szolgáltató nem tudná érvényesíteni az elvonást, ami nem más, mint burkolt áremelés. A fideszes tagság azonban hallgat, vagyis nem emel szót. Én még egyetlen egy közzétett jegyzőkönyvben nem találkoztam azzal, hogy például a fideszes Horváth Tamás képviselő tanácsadó testületi tag szót emelt volna ezért.  Azt viszont olvastam amikor megszavazta egy évvel korábban a vízdíjemelést.  
(Ócsa ezzel az emelt díjjal csatlakozott az egységesített szolgáltatóhoz.)

http://www.estihirlap.hu/wp-content/uploads/2012/11/napirenden-a-kozmuszolgaltatasok-288x162.jpg
A vízzel is gondok vannak
Szóval ennyit a vízdíjcsökkentés érvényesüléséről és a helyi fideszes politikusok ebbéli karrier kovácsolásáról.

Csakhogy a rezsidíj-csökkentés akciója nem ért végett. A kommunikáció tovább dübörög.
 
A rezsicsökkentés azokat is érinti, akik tűzifával fűtenek. 

Alsópakony ebben kimondottan érintett terüélete Ócsának.

Erre a területre nem vezették el a gázt. Az új építésű kormányzati házakban is csak fával lehet fűteni. Az ember azt hinné, hogy a mentőcsomag része a fatüzeléshez szükséges anyag, a tüzelő-fa biztosítása is. 

De ez nem ilyen egyszerű. 

A kormány valóban biztosítja a lehetőséget, de nem automatikusan. Erre pályázni kell.

http://akacdeszka-akackerites.hupont.hu/felhasznalok_uj/2/2/221809/kepfeltoltes/tuzifa_tar2.jpg
Másutt kormányzati segítséggel töltik fel a tárolókat
Az állam 1760 önkormányzat támogatásáról döntött. Pintér Sándor belügyminiszter rendelete szerint az önkormányzatok mintegy kétmilliárd forint értékben kapnak tűzifa-támogatást, amelyből vásárolt tűzifát a szociálisan rászorulóknak természetbeni juttatásként adhatják a téli fűtési időszakban. 

Tálai András a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára elmondta, hogy október 15-ig igényelhetik az önkormányzatok a tűzifavásárláshoz kapcsolódó kormányzati támogatást, amelynek összege idén 2 milliárd forint, duplája a tavalyinak.

Az államtitkár ismertette, hogy az 5000 lélekszám alatti települési önkormányzatok közül a társadalmi-gazdasági és infrastrukturális szempontból elmaradott, illetve az országos átlagot jelentősen meghaladó munkanélküliséggel sújtott települések kemény lombos fafajta esetében erdei köbméterenként nettó 13 ezer forint, lágy lombos fafajta esetében 7300 forint támogatást igényelhetnek. Az önkormányzatoknak előbbihez erdei köbméterenként nettó 1000, utóbbihoz 700 forint önrészt kell biztosítaniuk.

A többi 5000 fő alatti település kemény lombos fafajta esetében erdei köbméterenként nettó 12 ezer, lágy lombos fafajta esetében 6800 forint támogatást igényelhet. Itt előbbihez 2000, utóbbihoz 1200 forint önrész szükséges - fejtette ki Tállai András.

Az önkormányzatoknak rendeletben kell meghatározniuk, kik részesülhetnek tűzifa-támogatásban, s nem kérhetnek ellenszolgáltatást azoktól, akiket ebben részesítenek - mondta Tállai András, hozzátéve: tűzifát csak állami erdészeti társaságoktól lehet vásárolni, a közbeszerzési szabályok betartásával. 

http://galeria.hir24.hu/files/752/057/000/57752/57752_456028_784x523.jpg
Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke (b3), Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára (b4), Bukodi Károly polgármester (j2) és Csillag Tamás, a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. vezérigazgatója (j1)sajtótájékoztatót tart az ócsai szociális családiház-építési program építkezésén.

Ócsa azonban nem pályázott. Tűzifát a szociális rászorulóknak a saját döntése alapján osztott. A fa beszerzését önkormányzati költségvetésből és árajánlat bekéréssel oldották meg a közbeszerzés helyett.  

http://static.nol.hu/media/picture/69/15/81/000811569-5361-330.jpg
Alsópakony új-telep  (- szociális negyed)
Így az Alsópakonyban létesült kormányzati telep rászorulói sem a Tálai András által ismertetett tűzifa-támogatás alapján kaptak fát.  

Ócsa nincs benne az 1760 Belügy által támogatott önkormányzat települési listájában.

Hogy ez mennyire volt jó és gazdaságilag megfontolt elgondolás, nem tudni, de hogy Ócsa likviditási gondjait már többször felemlítette a polgármester, az dokumentumokkal igazolt. 

Ebből az egészből csak annyit marad, hogy ismét egy olyan pályázat volt, amiből Ócsa lakóssága kimaradt. Néha azért elgondolkodhatna a helyi ember azon, hogy ezt miként engedhetik meg maguknak a hivatalban azok, akiknek ez a feladatuk. 

Aztán az aláírás-gyűjtögető képviselők is válaszolhatnának arra az egyszerű kérdésre, hogy mennyivel volt jobb pályázaton kívül saját költségen fát venni, mintsem pályázni rá.  

A tűzifa-támogatásról és az abban részesülőkről a helyi önkormányzatnál kell érdeklődni! 

Nézze meg, melyik önkormányzat kap tűzifa-támogatást: 


 *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése