2013. február 19., kedd

A GYURCSÁNY-BAJNAI páros külföldi fajtatulajdonosok kezébe akarta privatizálni a génbankokat


A Fidesz szerint Magyarország stratégiai célja, hogy tiszta agrárkörnyezetben tiszta élelmiszert állítson elő, amihez minden adottság és feltétel megvan – írta pénteki közleményében Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke. Gyurcsány komoly veszélyt idézett elő.
  
https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTjhdrwflEqSGshfTnCR09WK4knIGzVFGTMFBFEh6aLoQEhMvBcbQ
A fideszes politikus szerint a Gyurcsány–Bajnai-kormányok külföldi fajtatulajdonosok kezébe akarták privatizálni Magyarország génbankjait, ezt a veszélyes lépést azonban a Fidesz ellenállásának köszönhetően sikerült megakadályozni. Így maradhatott állami felügyelet alatt a Tápiószelén, Érden, Keszthelyen és Újfehértón található több gyümölcsfafajtát és szántóföldi gabonafélét őrző génbank – áll Font Sándor közleményében.

A szakpolitikus szerint a génbankok teszik lehetővé, hogy Magyarország távol tartsa a génmódosított fajtákat és a Kárpát-medencében több ezer év alatt honosnak számító ősi növényfajtákra alapozva állítsa elő a mai kor kihívásának megfelelő szaporítóanyagokat. Az így megmentett genetikai állomány kiindulópontja lehet a Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégiában megfogalmazott mezőgazdasági fejlesztésnek, és a természetközeli élelmiszer-termelésnek, amelyre dinamikusan növekvő piaci igény van – írta a fideszes bizottsági elnök.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a tápiószelei intézetben tartott sajtótájékoztatóján pénteken azt mondta: a génmegőrzés nemzeti ügy, a Növényi Diverzitás Központban (Nödik) található növényfajták pedig nemzeti kincsek.    (MTI)

*

2 megjegyzés:

  1. Biztos, hogy mindig csak a Fideszes állítás az igaz?

    VálaszTörlés
  2. Valószinűleg, csak egy hangulatjavító kijelentésről lehet szó.
    Jól mondom Horváth úr?

    VálaszTörlés