2013. február 3., vasárnap

Disznóság és böllérkedés a népszerűség jegyében ( - rombolás helyett)

Kakucson rendezték meg a immár másodszor a helyi Böllérfesztivált. 
Erről a neves eseményről miként is maradhat távol egy húsban gazdagon járatos egyén, aki a amúgy nagy hurkatöltő körökben elismert személy. 

Honfitársunk, Szűcs Lajos fesztiválböllér a disznóságokról beszél és hurkákról álmodik a stáb előtt Kakucson

Ha az érdeklődést ezzel a rövid bevezetővel nem sikerült eléggé felcsigázni, akkor most elárulom, hogy ez a sokrétű és járatos ember, akinek szinte megjelenési kötelezettsége van az ilyen munkás-zabás rendezvényeken, nem más, mint Szűcs Lajos, Ócsa város polgára, többszörös elnök, a mi büszkeségünk és képviselőnk.

Szűcs Lajos, ahogy a kezdetekben úgy a jelenben is jártas a konyhatechnikában a főzés- és vendéglátás dolgaiban. Számára nem idegen egy tálca megfogása, vagy a disznóság képviselete. Így a kakucsi disznótor sem lehetne teljes nélküle. 

"Lakatosház" - még a markolónak is ellenállt -  a Horváth volt képes legyűrni
Az idei esztendőben 10 csapat mérte össze gasztronómiai tudását. Természetesen Szűcs Lajos is részt vett a rendezvényen, ahol az Echo TV-nek adott interjúban arra hívta fel a figyelmet, hogy a régi falusi hagyományokat ilyen formában is meg lehet őrizni. (Ha már a Lakatosház politikustársai általi elbontásával Ócsán ez már kudarcot vallott) 

Kakucson bezzeg a disznóvágás mellett a kézműves magyar ízek vására is várta a látogatókat. Ilyenkor azért mi is elgondolkodhatnánk, hogy az egykori Lakatosház portáján az Ó-faluban miért is nem lehet ilyen tömegvonzó rendezvényeket tartani? Hányszor említettem, hogy az öreg Lakatosház akár egy ősi korcsma is lehetett volna az ilyen népes összejövetelek alkalmával. De falumúzeumként is berendezhető lett volna némi segedelemmel, támogatással és akarással. Kár, hogy akkor egyik funkcionárius (Horváth Tamás, Bukodi Károly, Szűcs Lajos) fideszesünkben sem támadt fel a hazafias önérzet, az ősi kultúra szeretete és megőrzése, a néphagyomány művelése, az egykori falusi élet, a mai kisvárosi értékek megmentése, és megőrzése érdekében.

Nem csupán azért, mert ekkor Szűcs doktornak sem kéne máshova járnia ebbéli élmények végett, hanem a magunk okán és a turizmus, az idegenforgalom fellendítése érdekében is mondom. 

Most nézzük meg, hogy ezt miként űzik és művelik mások a közeli kistelepülésen, a szomszédunkban.


*

6 megjegyzés:

  1. Amíg van kenyér, s a disznó kövér,
    Mondd, kit érdekel, mondd, kit érdekel,
    Óóó, mondd, kit érdekel, hogy ki vagyok én?

    Hobo Blues Band: Ki vagyok én? – 1980

    VálaszTörlés
  2. Lehetne kérni folak, hogy erről a bohócról ne tegyél fel képet, mert rosszul leszek ha meglátom.
    Ne rontsuk már a blog szinvonalát ezzel a malacpofával.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek, sőt javaslom, hogy inkább a saját intelligens ábrázatoddal illusztrálj ezentúl minden beírásodat folak, lehetőleg a dzsogingos szerkódban!

      Törlés
    2. Ez elég gyengére sikeredett tesó.

      Törlés
    3. Szerinted! Tesó!

      Törlés
    4. Szerintem, ha már a két ember öltözete közt kell dönteni, akkor abból Folak jön ki jobban.
      Szűcs legtöbbször abban a kihurkásodott felöltőben van, amiben úgy néz ki, mint egy pufók kisiskolás, akit állandóan frusztrál a sok cikizés, mert alapból képtelen a beilleszkedésre. Máskor meg az ősrégi, agyonmosott bordó szabadidőben feszít, de nem veti meg a puritánabb divatot sem, mint most a kék munkáspufajkában. Csak a svájci sapka hiányzik a tökfejéről. Közszereplő és sportember létére olyan toplák, hogy azt már egy város szégyenli.

      Törlés