2017. augusztus 24., csütörtök

Újabb hazai tojástermékekben talált fipronilt a hatóság - mi sem maradhattunk ki ebből ( - lehettünk volna jók)

Újabb termékekben mutatott ki fipronilt a Nébih laboratóriuma, és a RASFF riasztási rendszeren is érkezett tájékoztatás arról, hogy – több tagország mellett – hazánkba is szállítottak szennyezett tojáslé és pasztörizált tojásrántotta termékeket - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. 

http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1813/18139/181399/18139947_d13bc49cb8a477960069f96e2072ae0e_wm.jpg
 
Idáig azzal próbálták nyugtatgatni a közvéleményt, hogy a hazai piacon nincs szennyezett tojás. Aztán amikor rászánták magukat akkor kiderült, hogy mégis csak van. A közben eltelt időszak alatt  a fene sem tudja, hol volt a hatóság.

Most azonban mossák a mundért rendesen.

Az Európa jelentős részét érintő tojásszennyezési botrány kapcsán folyamatosan zajlanak a vizsgálatok. A Nébih nem csak egy szegmenst, hanem a teljes lánc minden elemét ellenőrzi, a termék vizsgálatán túl ebbe többek között a telep szerfelhasználása és az ólakban található alom ellenőrzése is beletartozik.

A tojás és tojás termékek laboratóriumi vizsgálatai során az eddigi 100 mintából 75 mérését zárták le a szakemberek. A friss eredmények közül teljes tojáslében, valamint egy étkezési- és egy ipari tojás tételben igazolták fipronil határérték feletti jelenlétét a vizsgálatok. A mintavétel folyamatos, és a nyomon követési vizsgálatokat is megkezdték.

A termékekkel kapcsolatos részletek (azonosító adatok, egyéb információk) elérhetőek a NÉBIH folyamatosan frissülő tematikus aloldalán.



A szakemberek – a hazai célellenőrzés mellett – kiemelten figyelik a nemzetközi eseményeket, valamint a RASFF rendszerbe felkerülő információkat. Utóbbi felületen érkezett tájékoztatás arról, hogy német gyártású, fipronilt tartalmazó pasztörizált tojássárgája, valamint pasztörizált tojásrántotta termékből Magyarországra is szállítottak. 

Ma azonban az is kiderült, hogy Lengyelországból is került be mérgezett tojás, és egy újabb hazai előállítónak a termékeiben is ott lapult kimutathatóan a méreganyag.

Az ellenőrzés során fipronilt mutatott ki a „3HU023T58/4” azonosító számú tojás tételben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma. 

A termékkód Bács-Kiskun megyei eredetet igazol. Ez talán már nem éppen a véletlen műve.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése