2017. augusztus 21., hétfő

Már a hazai tojásokban is talált kimutatható fipronil szennyeződést a NÉBIH - nézzük meg hol veszünk tojást

Augusztus elején újabb fipronil származékok nyomaira bukkant a hatóság. A baj azonban az, hogy ezt már a hazai állományból származó tojásokban mutatták ki. Erről a NÉBIH csak a ma megjelentetett híradásában tájékoztatta a nyilvánosságot.
 
http://moderniskola.hu/wp-content/uploads/2016/06/N%C3%89BIH.jpg
Magyar tojások között is találtak mérgezettet - a szomszédból
A tojásokra és tojás termékekre elrendelt célellenőrzés során fipronilt mutatott ki a „3HU1503T03/4” azonosító számú tojás tételben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma. A szennyeződés forrásának és módjának felderítését a hatóság haladéktalanul megkezdte, emellett elrendeli a tétel forgalomból történő kivonását. 


A tojásokon meghatározott azonosító szerint ketreces tartású,  Jász-Nagykun-Szolnok megyéből származó hazai tartású tyúktojásokról van szó. Ezt a NÉBIH így nem közölte, de az általa megadott termékazonosító szám alapján mindez megállapítható.

http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1811/18111/181112/18111269_3328dc61e4dd807d515b69fe51522cdd_wm.jpg
Újabb adag rovatírós tojást találtak forgalomban - ezúttal hazait
A 3-s a számsor elején a ketreces tartásra, a HU betük a magyarországi származásra, míg az utána következő 15 a  Jász-Nagykun-Szolnok megyei származásra, az utána következő 3 ezen a területen belüli állategészségügyi körzetre utal, míg a T-betű utáni számok az állattartó telep meghatározói.

Vagyis a tojás származási helye nagyon pontosan körülhatárolható, és tudható. A hatóság valószínűleg a zavarkeltés elkerülése érdekében nem nevesítette a telepet és az onnan történő kiszállítások, vagy forgalmazások határvonalait.  

tojás jelölés 



Leiratukban csupán annyit közöltek, hogy a hatóság elrendeli a tétel forgalomból történő kivonását, valamint az ilyen jelöléssel bélyegzett és a megadott számsorral azonosítható tojások a fogyasztása különösen gyermekek számára nem ajánlott. 

Az augusztus elején indult tojás és tojás termék célellenőrzés során fipronilt mutatott ki egy magyar származású friss tojás tételben a NÉBIH laboratóriuma. Az érintett tétel tojáson feltüntetett azonosítója: „3HU1503T03/4”. A hatóság haladéktalanul megkezdte annak vizsgálatát, hogy hogyan történhetett a szennyezés, illetve, az eset kapcsolódik-e az Európán átívelő állatgyógyászati szerhamisítási ügyhöz. A hatóság elrendeli a tétel forgalomból történő kivonását.

A Fipronil alattomos méreg: nem okoz heveny tüneteket, hosszú távon károsítja a májat. Ahhoz, hogy azonnal hasson a méreg, extrém mennyiséget kellene elfogyasztani belőle. A Fipronilt vérszívó élősködők (bolha, tetű, kullancs) ellen használják, de csak háziállatoknál, amiket emberek nem fogyasztanak (kutya, macska), mert a zsírban oldódó hatóanyag felhalmozódik a szervezetben, és hosszabb távon károsíthatja a májat vagy más belső szerveket. 
http://static.origos.hu/s/img/i/1708/2017080433.jpg?w=1457&h=971
Markolóval öntik ki a tojásokat egy hollandiai gazdaságban
Ezt a Fipronilt találták meg a tojásokban.

A termék fogyasztása gyermekek számára nem ajánlott.

Vajon mióta használják Európa tojástermelő üzemeiben a mérgező rovarirtót? Miért éppen most robbant ki a botrány? Miért pont Hollandiában? Annyit tudni lehet, hogy az élelmiszeriparban sok trükköt használnak a költséghatékonyság érdekében. Állítólag a vörös atka ellen nem volt elég a Dega-16, de az is lehet, hogy így olcsóbb és/vagy hatékonyabb volt a rovarirtás, ezért kevertek a legális mellé egy tiltott szert is. Felmerül az a kérdés is, hogy ha elterjedt módszer a baromfiüzemek fertőtlenítésére a Fipronillal kevert Dega-16, akkor miért nem beszél senki arról, hogy mi újság a csirkehússal? Csak a tojásban halmozódik fel a méreg, az állatok húsában nem?

http://www.kanizsaujsag.hu/nw_pics/39428_n.jpg
Nálunk is lehet még gyilkos tojás
Tekintettel arra, hogy a fipronil szennyezettséggel kapcsolatban feltárt hamisítási ügy szinte egész Európára kihat, ezért az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság az „import” tételek mellett a hazai tojások ellenőrzésére is kiemelt figyelmet fordít.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - mint növényvédőszer-engedélyezési hatóság - a fipronil hatóanyag felhasználását a méhekre való veszélyessége miatt már korábban szigorította, valamint permetező szerként történő kijuttatását 2008. augusztus 31-i határidővel visszavonta - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

Mivel a fipronil zsírban oldódó hatóanyag, ezért felhalmozódik a szervezetben, így az intézkedések azt a célt szolgálják, hogy a fogyasztók hosszú távon ne legyenek kitéve a májkárosító anyagnak - olvasható a Nébih honlapján.

by Kormányzat / Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal / Origo
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése