A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyarok Kenyere program keretében 2017-ben is a Kárpát-medence magyarlakta részein élő segítőkész adományozóktól, nemzeti összefogással búzát gyűjt. A Pest megyei búzagyűjtő napot július 29-én, Ócsán rendezték meg. Az eseményen részt vett Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja is. 

Második alkalommal
 
A Magyarok Kenyere olyan jótékonysági program, amelynek keretei között a magyar gyermekeket segítő szervezeteket támogatnak, nem csupán a határokon innen, de a határokon túl is. A program során a Kárpát-medence magyarlakta területeiről nemzeti összefogással búzát gyűjtenek a segítőkész adományozóktól, és a felajánlott búza egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában juttatják el a rászorulókhoz.

Radics József nélkül nehezen jött volna össze - mégis kihagyták a névsorból ( - ez esetben nem neki kell szégyenkeznie)
 
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-1/p160x160/10641243_797272260323691_8511074704137505494_n.jpg?oh=e76b603b57faed0ee8d338dec004dc4b&oe=59F9CE15Az ócsai búzagyűjtő napon részt vett Dr. Korinek László professzor, a Magyarok Kenyere mozgalom megálmodója és elindítója, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke és a MAGOSZ elnöke, Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, dr. Péter Mihály, a NAK Pest megyei és fővárosi szervezetének elnöke, Bukodi Károly, Ócsa város polgármestere, valamint Kerepeczki Ferenc, az Ócsai Gazdakör elnöke.


A köszöntőbeszédekben kiemelték a program példaértékűségét és köszönetet mondtak a helyi gazdák aktív összefogásáért.

Tarnai Richárd kormánymegbízott  beszédében hangsúlyozta, hogy milyen fontos szerepet játszik a kenyér, mint szó, a magyar nyelvben. Micsoda szimbóluma az összetartozásnak: kenyeres-pajtás, vagy éppen az elválásnak: kenyértörésre viszi a dolgot. A kezdeményezésről megjegyezte, hogy a Kárpát-medence magyarjainak egyedülálló összefogásának meghatározó jelképe az adakozó gazdák búzája, és az abból őrölt lisztből készült magyarok kenyere.


Ezután a búza megáldása következett Ország Tibor ócsai plébános, Varsányi Ferenc evangélikus lelkész, valamint Horváth Zsolt református segédlelkész közreműködésével. A rendezvényt helyi tánc- és zenés produkciók színesítették.


A programban augusztus 13-án lesz az összeöntés ünnepe, ahol a Magyarországról és határon túli területekről felajánlott búza egy jelképes mennyiségét egyesítik. Ezt követően az augusztus 20-i kenyérünnepen megáldják a megőrölt búzából elkészült Magyarok Kenyerét. Az adományozási napot pedig szeptember 20-án, a Gyermekek Világnapján tartják.

(Nemzeti Agrárgazdasági Kamara/Pest Megyei Kormányhivatal)

*