2017. augusztus 23., szerda

Rettegés és rendőrségi tehetetlenség az egyik oldalon - TEK és a drogosok a másikon ( - halál mindezeken túl)

Ők tartják rettegésben a környéket - írja a Hír 24, miközben a Készenléti rendőrség a túlsarkon dekkol. De nem csak ez a gond, mert a hátuk mögötti lepratelep az egyik legismertebb drogos helyszín, amolyan no go zóna Budapesten

http://24.p3k.hu/app/uploads/2017/08/stadionok-hos-utca-fdm-20170822_3-800x534.jpg
Nem egy biztonságos környék - nem csak az aluljáró és a metro a gond ( - a rossz tervezés egyfajta sötét lyukká változtatta a helyet, de segítő- , vagy tettre-kész rendőr kevés akad errefelé)

A Stadionok közlekedési csomópont környéke sosem számított elit vidéknek, az utóbbi egy-két évben azonban borzasztó állapotok alakultak ki – állítják egybehangzóan a területen dolgozó árusok.

Augusztus elején egy 25 éves nőre támadtak rá a semmiből az 1-es villamoson, pofon vágták, a haját tépték és összekarmolták az arcát. Az eset után sokan beszámoltak róla, hogy nap mint összeszorult gyomorral utaznak a Stadionok és a Népliget között, mert – ahogy a Magyar Nemzet írta – egy pillantás is könnyen agresszív reakciókat válthat ki az utazóközönség egyes tagjaiból. Néhány nap múlva egy kutyát rúgtak le a villamosról a gazdája mellől ugyanezen a szakaszon.

Aki az utóbbi időben megfordult a népligeti aluljáróban, annak bizonyára nem ismeretlen a herbálért gyülekező, vagy már annak hatása alatt kifeküdt fiatalok látványa, és persze ott van a Stadionoktól pár száz méterre fekvő Hős utca hírhedt X. kerületi szakasza, amit évek óta a főváros legpokolibb pontjaként és legnagyobb dizájnerdrog-tanyájaként írnak le a környék ismerői.

http://24.p3k.hu/app/uploads/2017/08/stadionok-hos-utca-fdm-20170822_6-800x533.jpg
Nem csak itt tartják rettegésben a hétköznapi embereket - a közelben laktanyázó rendőri egységek sem nyújtanak biztonságot

Ócsáról is többen járnak erre. És nem csak a fradi meccsekre érkezők. Valójában migránsok nélkül sincs biztonságban itt a munkába igyekvő ember. És most nem az anyagi biztonságról illetve bizonytalanságról beszélünk. A közéletünk és a mindennapjaink során fellelhető élethelyzetekről. Arról, hogy ma már a rendőr sem biztos, hogy megvédi a járókelőt.

A környékbeliek elmondása szerint a fiatalok sokszor az aluljáróban állnak be, ilyenkor egy pillanat alatt „mintha lehúzták volna rolót, csorog a nyáluk, olyanok lesznek, akár a zombik”, de nagyjából konszenzus van abban, hogy inkább a Hős utcába járnak „szórakozni”, mert hiába van itt a szomszédban készenléti rendőrség és a TEK is, oda a rendőrök se nagyon teszik be a lábukat.

"Tehetetlen rendőrök"

Azóta sokkal gyakrabban tűnnek fel a rendőrök az állomáson, de árusok szerint ők is tehetetlenek, mert meg van kötve a kezük.  
„Mit tud csinálni velük? Igazoltatja, esetleg elküldi őket, vagy végső esetben beviszi fél napra. Nem számít, mert estére már megint itt vannak” – mondja az egyikük.

http://24.p3k.hu/app/uploads/2017/08/stadionok-hos-utca-fdm-20170822_9-800x533.jpg
Hős utcába a rendőrök se nagyon teszik be a lábukat - egyfajta no go zóna
„Néha direkt viccet csinálnak belőle, odaállnak a rendőr elé, hogy na, gyere, igazoltassál, és a szájába röhögnek. De olyat is láttam, hogy az egyik kapott valami büntetést a rendőrtől, aztán poénból abból sodorta meg a cigijét, és öt perc múlva már azt se tudta, hogy hol van” – teszi hozzá egy másik.

„Szerintem azért alakult ez így, mert belenőttek ebbe a világba azok a hülyegyerekek, akiknek már tényleg minden mindegy” – mondja egy harmadik.

Közben az Interneten a normál ember a hétköznapi létével forgatja a fejét és értetlenkedik, hogy mi zajlik ebben az országban.

"Ez elég jó, hogy a Készenléti Rendőrséggel átellenben sem tudnak rendet csinálni, de nap szinten megy a hergelés a menekültek ellen."

"Térdhajlatába rúgva a földre teperni"

http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1800/18006/180064/18006403_999907b6ce08b97b5bf22002627e6806_wm.jpg
Helyszínelők a IV. ker.-ben ahol intézkedés közben életét vesztette egy férfi
Aztán a hírforrások egymást követve számoltak be arról az érthetetlen rendőri intézkedésről, aminek során egy nem körözött, rendes mérnök meghalt 2017. augusztus 4-én.

Szemtanú szerint a rendőröknek nem tetszett, hogy a férfi nem a megfelelően reagált a rendőrök felszólítására, folyamatosan vitatkoztak, miközben a rendőrök a ruháját is átvizsgálták a férfinak, majd felszólították, hogy tegye kezét a kocsi motorháztetejére.

A szemtanú elbeszéléséből úgy tudjuk, hogy ezután a férfi rendőr megpróbálta Á. Istvánt a térdhajlatába rúgva a földre teperni, ami először nem sikerült neki, így még kétszer belerúgott, Á. István ekkor esett a földre, és elvesztette az eszméletét. Többé már nem is tért magához. Ennek ellenére a férfit megbilincselték és a hasára fordították.

A szemtanú szerint a kiérkező rendőri erősítés egyik tagja mondta, hogy le kellene venni a bilincset a földön fekvő férfiról, de a BRFK mostani válasza szerint az eredetileg igazoltatást végző rendőrök vették le a bilincset.

http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1799/17998/179984/17998451_ba5037645961a523c920c1fa99d28179_wm.jpg
Van aki rendőri hibákat emleget, van aki az eljárása panaszkodik - nagy a baj
A lapok szerint erre, illetve a többi ellentmondásra választ adhat a közeli térfigyelő kamera felvétele, már amennyiben értékelhető felvételt készített.

Erről azonban azóta sem jelent meg sehol semmi. 

"Bárkit igazoltathatnak"

A törvény szerint a rendőr igazoltathatja azt, akinek személyazonosságát meg kell állapítania. Ám az arányosság elvére oda kell figyelnie minden esetben. Azaz a kényszerítő eszközök közül azt kell választania, amely eredményes, de a legkisebb korlátozással, sérüléssel vagy károkozással jár.

http://68.media.tumblr.com/37e5dbc4022d7e53df29f1037982ecdf/tumblr_ov52ngdsIz1r4r4t3o1_1280.jpg
 A vizsgálat megállapította, hogy a gyanúsított megelőzően kokaint fogyasztott

Más oldalakon pedig azt nem értik a neten élők, hogy miért csak most lett gyanúsított a gyilkos gázoló, aki már rég nem ismeretlen a rendőrség előtt?

M. Richárd nevére ma valószínűleg senki nem kapná fel a fejét, ha a férfi idén május 15-én, a Dózsa György úton fehér Mercedesével haladva nem ütközik össze egy Citroënnel, amelynek két utasa életét vesztette. A férfi akkor vétlennek tartotta magát a balesetben.

Szakértői vélemények fényében M. Richárd gyanúsítottá válásának elhúzódása érthetetlennek tűnik több, az Átlátszó által megkérdezett rendőr és volt nyomozó számára.

Forrásaink szerint ennek már akkor meg kellett volna történnie, amikor kiderült, hogy a vállalkozó drogot fogyasztott. Sőt, a férfinek már a baleset után őrizetbe kellett volna kerülnie, hiszen jogosítvány nélkül vezetett. Érthetetlen, hogy mégsem így jártak el M. Richárddal szemben.

Az RTL Klub Híradójának adott interjújában a baleset után M. Richárd azt mondta, boszorkányüldözés zajlik vele szemben. Hozzátette még, hogy a szerencsétlenségben eltört a bokája és több ujja – mintha ez a történtek miatti esetleges felelősségét kisebbítené.

Az is kiderült róla, hogy a kecskeméti maffiaperben, és a kilencvenes évek legnagyobb olajügyében elítélt, és jelenleg is börtönben ülő Radnai Lászlónak az üzlettársa volt. Radnai azt követően szabadult egy időre a rácsok mögül, hogy rávallott a több ember meggyilkolására megbízást adó Portik Tamásra. 

http://68.media.tumblr.com/9cfa2ccc1407643ed93cf83ad072291d/tumblr_ov4wq55sOQ1tbp6ruo1_1280.jpg
Bezzeg  M.Richard lábát nem rúgták ki a rendőrök
"Nyílt titok volt, hogy kokainozik"

Szerkesztőségünkkel már a balesetet követően több olvasó, köztük M. Richárd ismeretségi körébe tartozó személy is megosztotta azt a véleményét, hogy a férfi kokainozhatott, mielőtt a luxusautó volánja mögé ült. Akadt olyan, aki tudni vélte azt is, hogy a vállalkozó a balesetben összetört, több tízmillió forintos csodajárgányt engesztelésnek szánta a barátnőjének, akivel állítólag éppen mosolyszünetet tartottak. A pár azonban a balesetet követő napokban – a facebookos bejegyzéseik alapján – kibékült.

Az őrizetbe vételre végül csak augusztus 19-én került sor: M. Richárdot a Seychelle-szigeteki nyaralásáról való visszaérkezése után elfogták, és a Fővárosi Főügyészség a Budai Központi Kerületi Bíróságnál kezdeményezte a férfi előzetes letartóztatásának elrendelését. Hiába hivatkozott az ügyészség bűnismétlésre, a vállalkozót mégsem tartóztatták le, így ha csak az ügyészségi fellebbezés eredménye más nem lesz, egyelőre házi őrizetben várhatja a baleset körülményeinek kivizsgálását.

"Kesztyűs kézzel bánt vele a hatóság"

A szakértői vélemények fényében M. Richárd gyanúsítottá válásának elhúzódása érthetetlennek tűnik több, az Átlátszó által megkérdezett rendőr és volt nyomozó számára is. Akadt, aki szerint ennek már akkor meg kellett volna történnie, amikor kiderült, hogy a vállalkozó drogot fogyasztott. Volt, aki annak adott hangot, hogy a férfinek már a baleset után őrizetbe kellett volna kerülnie, hiszen jogosítvány nélkül vezetett. Érthetetlen, hogy mégsem így jártak el M. Richárddal szemben.

Ehhez egy fővárosi, kábítószeres ügyekben eljáró volt nyomozó azt fűzte hozzá, hogy a protokoll szerint egy személyes sérüléses vagy halálos kimenetelű közúti balesetnél alapvető a vizelet vizsgálata mellett a vér elemzését is elvégeztetni mind a véralkoholra, mind a tudatmódosító szerekre.

„Ha ez nem történt meg, akkor annak vélhetően oka volt: vagy szakmai hanyagság, vagy szándékosság. Ezzel együtt az eljárás elhúzódását az ügyészség hibájának is tartom, hiszen a nyomozás felügyeletének ellátása közben számon kérhette volna a rendőrséget a szakértői vélemények elkészítésének elhúzódása miatt, és utasításba adhatta volna számukra azok mielőbbi beszerzését.”
  
Mert a bűnüldözők, a hatóságok emberei már csak ilyenek.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése