2017. augusztus 20., vasárnap

Augusztus 20.-a Ócsán - műemléki környezetben az önkormányzati rombolás helyszínén ( - szentségtörés)

A Bokodi-Horváth adta városvezetés és a mögöttes önkormányzat augusztus 20-a szellemiségétől távol állva próbál új hagyományt teremteni Ócsán az által, hogy az általuk eldózerolt táj-jellegű épület hűlt helyén próbálják tetemre hívni Szent István emlékét.


Ez a lidérces szellemidézésben érdekes és kétes szerepet vállal a helyi református közösség lelkésze, az amúgy (fideszes) párttag  Hantos Péter, aki önkormányzati képviselőként maga is annak a csapatnak a cinkos tagja, mely hagyja és támogatja Ócsán a műemléki környezet pusztulását. Ezt nem csak a Lakatosház romjain taposva előadott álságos szónoklata és a szentként nem tisztelt István király,  aminek emléknapján, augusztus 20.-án fejti ki ezt a híttérítést, hanem napjában és folyamatában, amikor is a református tulajdonban levő, műemléki védelem alatt jegyzett presbiteri házat a városvezetéssel társkapcsolatban hagyják romjaiba dőlni.  

https://4.bp.blogspot.com/-gFQfTBSqJPs/V65GrcQuplI/AAAAAAAAF1A/lWwAVK2ZySIG7lkSRwXO7OkxVu-ekJcegCPcB/s1600/SSA40512.JPG
A reformátusok Hantos Péter vezényletével, valamint az ócsai önkormányzat Bukodi vezetése alatt hagyja, és ítéli a műemléket pusztulni

Ezt az augusztus 20.-ai álszentség nem oldja fel.

 Ócsán régebben több mint 60 műemléki védettséget élvező ófalu központi részén, a gyönyörű református templom mellett, (a Bukodi-Horváth vezetés alatt elhíresült Ágas-ház) mögött  volt található egy aprócska kis parasztház, melyet utolsó lakójáról egyszerűen csak Lakatos háznak neveztek. Ócsa újkori történelmébe már ezen  néven rögzült, különösen azt követően, hogy az említett városvezetés a műemlékvédelem legnagyobb megrökönyödésére romba döntötte.


http://3.bp.blogspot.com/-hMQTRU97mZY/UCuvcr9Y3gI/AAAAAAAACYE/v2u2UWx6QLQ/s1152/Lakatosh%25C3%25A1z.JPG
Ez a felvételt - az azóta felszámol műemlékvédelem - a bontást megelőzően még áprilisban készítette ( - az épület láthatóan jó kondícióban volt)


Holott a Laktosház, Ócsa Öreg-falu, vagy ófalu néven ismert műemléki környezetében volt található. A korabeli népi építészet minden jellegét magén viselte. Közös udvar, nádtetős, vert vályog falazat, korhű és tájba illő megjelenés. 

http://4.bp.blogspot.com/-BIBAHZqkIX4/ThweI8BfGhI/AAAAAAAAAuU/h44Ti2Is6Nc/s1600/%25C3%25A1gh5.jpg
A vályogház annyira stabil volt, hogy a markoló is alig bírt vele - utólagosan azt hazudták, hogy életveszélyt hárítottak el


A két nevezett városvezető és valószínűleg a helyi református lelkész (ma is annak a pártnak a tagja, aminek a városvezetés, de még a városi képviselő-testületben is mint választott tag aktívan részt vállal, jelen van jelen) közreműködésével sikeresen lerombolták ezt a múltbeli hagyatékot.


http://3.bp.blogspot.com/-9UF2sneUzZ0/Tk9dnHKKwkI/AAAAAAAAA0U/JnVnIvRsso0/s1600/%25C3%25A1gh4.jpg
Műemléki terület, (Ó-falu) lerombolt táj-jellegű (vályog) parasztház - Bukodi és Horváth zokszó nélkül a hatóságokat megkerülve intézte a tájpusztítást ( - a műemlékvédelem is csak utólag értesült a már bekövetkezett eseményről)
 
Ma már az egykori 60 műemléki védettségű épületegyüttesből alig van ház, mely még élvezne bármiféle védelmet.  Ezért is elszomorító, hogy ebből a hagyatékból még álló és pusztulásra ítéltetett egyik ilyen védettséget élvező épület az Ady Endre utcában a református egyház birtokában van. Ezt Hantos Péter helyi egyházi vezető és Bukodi Károly polgármester, valamint Horváth Tamás alpolgármester a jegyzővel karöltve hagyják elpusztulni, hogy aztán az ott felszabaduló területet a helyi lelkész és a mögöttes egyház tudják hasznosítani, akár egy új lelkészi ház felépítésére. Mi ez, ha nem egyfajta visszaélés, hűtlen kezelés, értékrombolás, netán telekspekuláció?  


http://4.bp.blogspot.com/-VQ6BwWgNxDI/TnjiMQmhKII/AAAAAAAAA58/8FfVyxJPVsU/s1600/Ifa4.jpg
Bukodiék önkormányzata annak ellenére, hogy fizetett a bontásért, még a Városüzemeltetést is befogta a rombolásba

Azóta augusztus 20.-án erre alapozva állnak a romok fölé és mondanak szentségtörő beszédet az államosításról, az új kenyérről és István király koráról.  

Mi ez, ha nem egy hazug, képmutató és alantas kifordítása, megszentségtelenítése annak a magasztos eszmének, a mit augusztus 20.-a szent ünnepe hordozna magában. 


http://3.bp.blogspot.com/-rBzovTZRaik/UGcGPuNvHlI/AAAAAAAADZQ/WwBrMEIRjFk/s1600/632.JPG
A városüzemeltetés az önkormányzat által akkor már hivatalosan bezárt (illegális) szemétlerakóba hordta a romokat - ezzé tették ( -tájrombolás)


Augusztus 20.-a és Szent István ünnepi megemlékezése amúgy is álságos annak a reformátusnak a szájából, aki amúgy vallásából fakadóan elvetik a szentek tiszteletét Ahogy a mindenszentekről sem, úgy a Szent Istvánról sem kívánnak emléket állítani. 


http://3.bp.blogspot.com/-ic39dRVMt3U/Tk-oMkontKI/AAAAAAAAA1M/P9WGn9RywQw/s1600/SSA41363.JPG
Nem csak a környezet, a megjelenés, hanem a maga a szószolók hitelessége sem passzol Szent István emlékéhez
 
Nos, ezek után és ilyen elvek mentén Ócsa önkormányzata Szent István napi megemlékezése nem más, mint egy hazug képmutatás, amit mit sem jellemez jobban az a műemléki háttér, aminek rombolásában magunk a résztvevők a legaktívabb, cselekvő felek.


A szenteket a múltat, a műemléket nem tisztelve, a hamvakon taposva oszt áldás Szent István ünnepén az ócsai református képviselő - hiteltelen


Egy ilyen háttérrel, és múlttal-viseltes teherrel a műemléki hamvakon taposva kenyeret áldani olyan iszonyat, amire jelenleg nincs bűnbocsánat.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése