2016. november 17., csütörtök

Borzasztó állapotban van egy református műemléki ház Ócsán - a presbiterek háza omladozik ( - a lekész várja)

Borzasztó állapotban van egy Ady Endre  utcai épület a műemléki Premontrei kolostor
tőszomszédságában Ócsán. 

http://4.bp.blogspot.com/-n2UIqoANgeg/T1UHmlBiaaI/AAAAAAAABWY/eu-g_Y5MaL4/s1600/DSCF1175.JPG
Ez a presbiteri ház, évek óta magára hagyatottan, pusztulásra ítélve dacol a lelkész ellenében a természettel - Isten kegyelmével ( - 2012. V. havi fotó az akkori állapotokról)

Bár az előző önkormányzat a város pénzén megtámasztotta, de az a tetőn át továbbra is átázik és a vályog düledezik. Az ingatlanért felelős református közösség a vezető lelkésszel együtt szarik az egészre. Az önkormányzat és a műemlékvédelem persze egyszer sem tartott helyszíni szemlét és kért ellenőrzést sem, sőt nem szólította fel az egyházi tulajt a rendbetételre se. Így semmi nem történt annak érdekében, hogy a reformátusok presbiteri házát átmentsék az utókornak. A tiszteletes láthatólag nem kíván foglalkozni ezzel az egyházi vagyonnal. Szívesebben politizál a város polgármesterével az önkormányzat és a város berkeiben, mintsem az ilyen alantas földi javakkal bíbelődjön. Az épületet amúgy műemléki védelem alatt áll, de ez sem jelent gondot, hogy elhanyagolják. A felek valójában az összeomlásra várnak, csakhogy a ház Isten kegyelméből dacol a nagytiszteletűvel és nem adja magát. 

https://lh3.googleusercontent.com/-iWk9YRqknYU/Tk-xBzqUN3I/AAAAAAAAA2M/PBDvg05R9PwLqHhb98UA9qikeg1GKSs0QCCo/s1600/SSA41378.JPG
A műemléki környezet egyik népi parasztháza már oda lett - ennek hűlt helyén állva tartotta beszédét a helyi református lelkész  (- 2011. augusztus 20.-a)

Amúgy a presbiteri ház telke nagyon jó alapul szolgálna a műemléki környezetben egy újszülött háznak, ahol esetleg szerényen meghúzhatná magát a friss házas fideszes lelkésze a reformátusoknak. 
 
A premontrei rend számára épült, a reformátusok által egykoron birtokba vett templom díszkivilágítására milliók folynak el a városi kasszájából, a szomszédban álló presbiteri házra már senki (sem az önkormányzat, sem a reformátusok) nem fordít pénz és figyelmet - szégyen és kárhozat ez a lelketlenség a reformátusoktól és a helyi lelkésztől

Mert a politikai mutyi itt, Ócsán sem elkárhozott jelenség.

*

1 megjegyzés: