2016. november 13., vasárnap

A fűtési szezon veszélyei - gázok és szélhámosok ( - csalók adják ki magukat a katasztrófavédelem embereinek)

A fűtési szezonban nem múlik el hónap szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos riasztás nélkül. Idén azonban nem csak a széngáz, hanem az ezt meglovagoló szélhámosok is veszélyt jelentenek.  

http://mezokovesd.hu/userfiles/image/Szervezetek/katasztrofavedelem.jpgTehát nem csak a visszamaradó égéstermék, hanem az ennek veszélyeit kihasználó csalók is problémát okozhatnak a mindennapok során.  
Mert arról már rendszeresen hallani, hogy a fűtési szezon kezdetekor ellenőrizzük a tüzelő-fűtőberendezéseket és az égéstermék-elvezető rendszereket, használjunk szén-monoxid-érzékelőt biztonságunk érdekében. 
Arról azonban nem sok szó esik, hogy erre specifikálódott csalók a katasztrófavédelem munkatársának adják ki magukat és elsősorban idős embereket megtévesztve keresik fel a lakókat, mondván a fűtőeszköz szén-monoxid-kibocsátását, vagy a szén-monoxid-érzékelőt akarják ellenőrizni. A csalók többnyire kék munkaruhában jelennek meg, azt a látszatot keltve, hogy valamilyen szakhatósághoz tartoznak, majd a lakásban található eszközök ellenőrzéséért, "vizsgálatáért" a helyszínen pénzt kérnek az átverhető emberektől. Többnyire az idős, egyedülálló vagy egyedül élő, esetleg így jelenlevő nyugdíjasokat szeretik felkutatni és lehetőleg átverni. 

http://img4.hvg.hu/image.aspx?id=8ccb2a76-ef85-4c1f-abde-9f5657b80cf8&view=da658e97-86c0-40f3-acd3-b0a850f32c30 

Ezért a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet arra, hogy:
  • A katasztrófavédelem munkatársai nem ellenőrzik a fűtőeszközök szén-monoxid- kibocsátását.
  • A fűtőeszköz égéstermékének összetételét a kéményseprők ellenőrzik, ők viszont soha nem érkeznek bejelentés nélkül.
  • Szentesen nem a katasztrófavédelem kéményseprői végzik a kéményseprést. Csongrád megyében csak Csongrád, Hódmezővásárhely és Mártély településen végzik a katasztrófavédelem kéményseprői a sormunkát.
  • A katasztrófavédelem kéményseprői szolgálati igazolvánnyal rendelkeznek, ennek a számát kérjék el!
  • A kéményseprők által végzett lakossági sormunka ingyenes.
  • A katasztrófavédelem munkatársai magánszemélyektől soha nem kérnek készpénzt és soha nem kínálnak eladásra eszközöket, berendezéseket.
  • Ha bármilyen visszaélést tapasztal, kérjük, azonnal értesítse a rendőrséget!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése