2016. november 27., vasárnap

Ma országszerte kigyúlnak az ünnepi fények - a keresztények mindendenütt meggyújtják az első gyertyát ( - hol)

Ma kigyúlnak az ünnepi fények, meggyújtják az első gyertyát az adventi koszorúkon a keresztények országszerte. Ócsa persze ebben is kivétel.

http://www.vitalzone.hu/upload/userupload/28777/images/gyerty.jpg
Advent első vasárnapja van, ma gyújtjuk az első adventi gyertyát.
A vallásos emberek körében ez a csendes gondolatok ideje, mely a megtérésről és a bűnbánatról szól.

Az idén mintha ismét elfeledkeztek volna az önkormányzatban képviseltek az Adventról. A város főútjain nem gyúltak ki az ünnepi fények, és Ócsa város adventi koszorúja sem készült el az idei évre. Bár ezt korábban is hiányoltuk, de az itteniek valahogy nem látják szükségét. 

Szűcs Lajos, helyi országgyűlési képviselő és Pánczél Károly területileg érintett politikai képviselő is máshova jár gyertyagyújtáskor, mert Ócsán a városháziak az idén (sem) tervezték be az adventi napokhoz kapcsolódó városi gyertyagyújtást.

http://image.hotdog.hu/user/szerelem001/egy_gyertya.jpgÓcsa Város önkormányzata az idén nem készült fel még az ünnepi időszakra. A polgármestert valószínűleg leköti a családcentrikusság és az otthonának elhúzódó felújítása, mert a városi utakra már a foltozók se jöttek lyukat tömni. De nem csak a helyi utak kátyúinak rendbetétele, de a református presbiteri ház állagmegóvása, ne adj Isten felújítása is homályba veszett nagy fejlesztések során. Ócsa főútjai sem kapták meg a másutt már bevett adventi díszkivilágítást. Ez is csak a reformátusok által birtokba vett Premontrei kolostor-nak jár kéretlen közadakozásból. A pór nép már még a közúti lámpatestekre szerelt látványvilágosságot sem érdemelheti meg, az önkormányzat jóvoltából advent első napján.  Erre még biztos várni kell a szerdai soros ülésig, hogy az előterjesztésnek megfelelően legalább Mikulásra felszereljék azt a póznákra. Elvégre a tavalyi korcsolyázás is elcsúszott és még sem okozott fennakadást. Akkor az idén miért reklamálna itt bárki is, azért, hogy Advent első napján nem történik semmi ebben a városban.

Már az sem érdekes, hogy az Ócsai Polgári Kulturális Egyesület, és az  Ócsai Hagyományőrző Egyesület sem képes a helyi keresztény-kultúra valamint a néphagyományoknak megfelelően felkészülni az adventi időszakra. Számukra úgy tűnik elég a városi mulatság, az önkormányzat finanszírozta torta és a szüreti felvonulás. Az advent nem a kultúrájuk és nem a hagyományuk része. Pedig pár éve egy ifjú gyüttment nyomán még "élő adventi naptár" is volt a városkában. 

http://www.ocsa.hu/userfiles/image/20121123_adventinaptar.jpg

Ma meg egy halovány gyertyagyújtásra sem telik.

Ócsa nyugodjon csak csendben, békében?

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése