2024. április 16., kedd

Szűcs mágnesként szivattyúzta ki a pénzt az államtól, de a teniszezőnek adós maradt az általa elnökölt MTSZ

 Az MTSZ elnökölte Ócsai illetőségű, Szűcs Lajos fideszes országgyűlési képviselő 2020-ban 3,5 milliárd forintos támogatást kért a kormánytól, mert állítása szerint olyan pénzügyi helyzet állt elő, hogy az MTSZ már a béreket sem tudta kifizetni. A kormány végül 2,5 milliárd forintot adott a konszolidációra.

Szűcs Lajosnak, mint a megye egykori elnökének nagyratörő álmai voltak a Magyar Tenisz Szövetség élén. Csak vagy túlhúzta a takarót, vagy abszolút nem ért az egészhez.

Lajosunk egyszer már pórul járt a Pest (vár)megye élén, amikor a Budapest körüli települések intézményesített ellátását roppantotta össze a megyeháza költségvetési hiányosságai által. Történt ugyanis, hogy a megyei iskolák olyan adósságba keveredtek a nem fizetések által, hogy már a szolgáltatók kezdték felmondani a teljesítést.   Így nem csak a fűtés, hanem az étkeztetés is leállt.

Akkoriban sorra születtek a beszámolók, hogy mely településeken miként fagyoskodtak a diákok, és maradtak a befizetések ellenére étkeztetési ellátás nélkül.  Ócsán az önkormányzat a helyiek költségvetéséből igyekezett kisegíteni Szűcs Lajos elnökségi munkája alatt bedőlt ellátást a helyi tanintézményekben.  Vagyis az itt élő adófizetők pénzéből biztosították azt, amit a megyei elnök (Szűcs) képtelen volt megadni.

 Szűcs az ominózus eset alatt éppen az Azori-szigeteken konferenciázott a megyei elnökök és társnőik társaságában. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjvwMWHMcwZvL7jsEADwLl8JpObKtc-CziB57InWCzMlU7zg5FNZTIRaBJdX0nlMRDqrDcm7Dpqo4kogXqbyK-JWWXer5RkhTs7i-dKUz3v0vT0NSnx4Bz-PXJ2SZww4TiFasghnM69MGs/w640-h458/Sz%25C5%25B1cs+%25C3%25B3.png

Mindezek, vagyis a megye éléről való lekerülése után lett a Magyar Tenisz Szövetség elnöke.  Számos bulit, rendezvényt és bált is tartott ezen idő alatt, akár a budai Hiltonban is.  

A kormány és Orbán megkerülésével még stadiont is képzelt a Margit szigetre, ami még Tarlósnál is kiverte a biztosítékot. 

Aztán egyszer csak  jöttek a rossz hírek.  Szűcs az MTSZ elnökeként több pontban próbálta indokolni  a jelentkező pénzügyi gondokat. A fejetlenül bevállalt, (kormányzati pénzügyi garancia nélkül) majd az   utolsó pillanatban lemondott magyarországi WTA-torna rendezésével, ami okán több 100 millió forint értékű ellentételezést kellett kifizetni. Aztán a jogtulajdonosnak kifizetett lemondási pénzt  az állam által biztosított forrásból fizették ki, ami által szintén az adófizetők forintjaiból rendezték a Szűcs elnökölte szövetség pénzügyi kötelezettségét, (ismét) mentve ezzel a Fidesz Ócsai emberét.

 https://szabadriport.files.wordpress.com/2011/10/sz-lajos.jpg

A botrányos pénzügyi gondok miatt Orbán Viktor eltávolíttatta a botcsinálta suta elnököt, és felkérésére Lázár János fideszes képviselő vette át az MTSZ irányítását.

Lázár miniszterként pedig büntetőfeljelentést tett, majd belső vizsgálatot, pénzügyi konszolidációt, valamint elszámoltatást ígért.

Szűcs azóta is Ócsán sütkérezik a jámbornak nem nevezhető ingatlanában háborítatlanul. A helyiek sem kaptak vissza tőle semmit, ahogy más adófizető is csak kárt szenvedett az általa elnökölt tenisz szövetséggel.   Szűcs akkoriban több képet is posztolt politikusokkal, színészekkel, közös teniszpartikról, ahol maga is tetszelgett.  Természetesen, ezek a rendezvények mind-mind pénzbe kerültek, aminek fedezetét végül az adózó állampolgárok által állami konszolidáció biztosította. 

Az MTSZ Szűcs Lajos elnöksége alatt került pénzügyileg bajba. Ugyanúgy, ahogy volt ez Pest (vár)megye esetében, ahol szintén Szűcs volt az elnök, amikor fizetésképtelenség állt elő. 

A Magyar Tenisz Szövetség adta ügyben évek óta nyomoz a NAV is, de a NAV mostani érdeklődésre az újságíróknak csak annyit közölt, hogy az ügyben „nincs nyilvánosságra hozható információ”.

 Szűcs Lajos volt az eleven pénzmágnes: hat év alatt hetvenszeresére növelte a magyar tenisznek járó állami támogatást. Aztán eltűntek a pénzek, de neki sokáig az sem volt akadály, hogy Orbán személyi minisztere fenyegette meg levélben. Még egy kormányhatározattal is dacolni mert, és bár az elnökségről lemondott, máig ő a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöke.  

Erről azonban már korábban írtunk, annak kapcsán is, hogy miként lehetetlenítette(ék) el a hazai halászatot. 

Most azonban, egy per kapcsán az is kiderült, hogy az MTSZ mindezek után még tartozik Richter Attilának 16 havi bérrel, így még ezt a 16 millió forintot is fizetnie az utódló Lázáréknak.

Mindez a helyi Szűcs Lajos  munkássága és Tenisz Szövetségben betöltött elnöki posztjának hagyatéka. 

Forrás: 444.hu / (RTl) 

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése