2017. szeptember 1., péntek

Keresték a pénzt - polgárőrgyűlés volt Dabason: közfelkíálltással megerősítve ( - korrupció nincs, csak egység)

Bár nem foglalkoztunk vele márciusban mert akkor még úgy gondoltuk, nincs helyi vonzata a dolognak. Aztán mégis csak kiderült, hogy lehet kapcsolódás vagy hasonlóság Ócsán is abban, ami a dabasi polgárőrök sorai közt felmerült.

Aztán annyira forróvá vált a helyzet, hogy a Pest Megyei Polgárőr Szövetség részéről rendkívüli közgyűlést hívtak össze Dabason. Sajnos a szokásos jogi formuláig, a jegyzőkönyvvezetők, a szavazatszámlálók elfogadásáig sem jutottak, máris felszínre került a szervezeten belüli konfliktus. 

Forró hangulatú, személyeskedéstől sem mentes közgyűlése volt
Bár a polgárőrségen belüli problémákat nagyon nem szokták felszínre engedni, vagy kiteregetni, félve a lakosság ellenérzéseitől, ez eset azonban olyan hullámokat vert, aminek elsimításához szervezeti segítségre volt szükség. Így került sor a rendkívüli közgyűlés összehívására. 
 
Az időhúzó köszöntők után elkezdődött az közgyűlési munka, melyet több felszólalás, illetve közbekiabálás nehezített. Hosszú vita után végül eljutottak oda a polgárőrök, hogy elfogadják a napirendi pontokat, amit a megyei elnök prezentációja követett. 

Majd Bilisics Péter polgárőr elmondta, hogy a személyét és családját az utóbbi félévben érintő nemtelen támadások miatt felajánlja lemondását, és egyben bizalmatlansági indítvány kezdeményez magával szemben. A közgyűlés az elnök személyét állva, vastapssal, illetve szavazatával is megerősítve közfelkiáltással támogatta.   

Ezután a közgyűlés elfogadta az Alapszabályának módosítását, a társulat székhelyének változtatását, és az új elnökség tagjainak megválasztását, majd a 2017-es évre szóló tagdíj mértékét.

Bilisics Péter: Nem vagyok megélhetési polgárőr. Ha kell, lemondok

Bilisics Péter székfoglaló beszédében előadta: „Nekem fontos, hogy nem öncélúan vagyok itt, és azt gondolom, hogy az építő javaslatokat eddig is elfogadtam. Nem vagyok megélhetési polgárőr. Minden adatunk nyilvános, tessék, meg lehet nézni őket – mondta a megválasztott elnök. 

– Vannak hibáink, vannak dolgok amiket nem értünk el, de van kilenc jegyzőkönyvünk arról, hogy nincs hűtlen vagyonkezelés, nincs bűncselekmény és nincs semmi olyan dolog ami egyébként bármiféle közvádi eljárást kezdeményezne. Ugyanakkor én azért dolgozom, hogy segítsem a szövetséget, képviseljem a megyei polgárőrök érdekeit.”

 „Sok ilyen értekezleten voltam már, ám ez esetben egy elég zajos küldöttgyűlésen vagyunk túl, de úgy gondolom, hogy ez belefér a demokratikus elvekbe, az önkormányzatiságba – mondta zárszóként Török Barna, - majd hangsúlyozta, hogy a bejelentéseket ki fogják vizsgálni. De nyomatékosította, hogy az OPSZ nem Pest megye ellenes.

Központi költségvetési pénzből gazdálkodik az OPSZ, ezért ennek felhasználását nagyon szigorúan kell ellenőrizni.” 

Erre Bilisics Péter ezután felolvasott egy jegyzőkönyvet, amiben az ellenőrök megállapítják, hogy a szövetségnél nincs gazdasági probléma, nincs törvénytelenségre utaló jel, majd a gyűlést bezárta.


 Ócsán lemondott az elnökségről
Ócsáról Boros Tibor volt jelen, mint a megyei polgárőrszövetség egyik itteni tagja.  

Érdekes lehetett számára ez a viharos közgyűlés, hiszen hasonló jelenség, mint valami déjà vu volt érzékelhető városunkban is. 

Ócsán Boros távozott az Ócsa Városi Polgárőrség elnöki posztjáról, miközben itt is zavaros körülmények közt több polgárőr hagyta el a szolgálatot. Volt akit megfenyegettek, mást pedig hamisított levélben rágalmaztak meg. Még rendőrségi ügy is kerekedett az ócsai elnökválasztást követően az egészből.

Több embert is beidéztek a dabasi rendőrőrsre, köztük Boros Tibort is tanúként hallgatták ki az eset kapcsán. Azonban ahogy a dabasi közgyűlés sem talált pénzügyi nyomokat, úgy a rendőrség sem lelt az ócsai kavarásban küldözgetett dolgok bizonyítható nyomára. 

Mindenesetre Boros Tibor látszólag visszalépett és a maradék tagság Szeredi Sándor személyét választotta a helyi polgárőr-egyesület elnökévé.

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/14257469_1106055272819800_5652087320337380271_o.jpg?oh=b8545317a74b8800d2c6918582b25c14&oe=5A28B5CF
Ócsa Város Polgárőrsége helyi szolgálatban

Az ócsai polgárőség tagjai közt azóta is van aki kétkedésének ad hangot. Sokan azt is felvetették, hogy Ócsán sem bizonyos, hogy arra fordították a támogatásokat, amire kéne. Ócsa Város Polgárőrsége Milliós támogatásokban részesül, ami az eddigi szolgálaton, mint szolgáltatáson nem látszott meg. Itt nagyon is elképzelhető, hogy vannak/voltak megélhetési polgárőrök. A költségvetési adatokat a korábbi vezetés nem hozza nyilvánosságra. Igy valójában nem tudni mire költötték, vagy miként élték fel eddig a pénzt. A korábbi elnök nem véletlenül kényszerült árnyoldalra.

Jelenleg azonban a megtisztuláson és az újjászervezésen dolgozik az elnök.

Boros egyre inkább kiszorul a helyi szerveződésekből. A korábbi toborzó a jelen önkéntes tűzoltóságnak már nem is tagja. Az átszerveződött helyi polgárőségen belül is csak konfliktust okoz.  Boros kevés szövetségessel bír. A maradék emberek egyike a város polgármestere és őrsparancsnoka. Amúgy jelentéktelenné válna. Súlytalanságát a megyei polgárőr klub tagjaként próbálja erősíteni, ami által súlyt képviselni, no meg befolyásolást szerezni. Valójában így próbál előremenekülve érvényesülni és nyomást gyakorolni a helyi polgárőrszervezetre, és beleszólással élni a helyi ügyekbe. 

Ócsán sem egyszerű a polgári élet.

Jelenleg valahogy így áll a dolog. Hogy lesz-e, s miként folytatás, ki tudja? 

Addig is iránymutatóként, ahogy Tibor a blogon kommentelte: 
"Az ártatlanság vélelme, a bíróság jogerős ítéletéig MINDENKIT megillet! Oszt Jó Napot!"


*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése