2017. szeptember 25., hétfő

Az Otthon melege program előzményei Ócsára vezetnek - az egykoron itt dolgozó naivak még hittek a mesékben

Emlékeznek az Ócsa FÉG-konvektor hirtelen becsődölésere, majd a semmiből felbukkanó új tulajdonos térnyerésére, valamint a városvezetés, és a helyi politika hozzáállására? 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEigVpmunE_8R7-JTjY4u4mpjzTS5cqSgp0o0QAca53Evvuy8yXOwj_kRSEwyUZJBWq8pzzESjt7X5fgeBMhOM5TbWBVSGI5hYNmrjaMLwB1du-YPVu5IQAIENiwD709EVWcfejgXOBMtVE/s400/fegkonvektor.jpg
Az ócsai FÉG konvektorgyár sorsa megpecsételődött - hagyta veszni a város
Blogunk már akkor rosszallását fejezte ki, amikor  Ócsa városának jegyzője nem jelentett be birtokvédelmet a FÉG ócsai üzemének einstandolását megakadályozandóan. Ez annál is inkább furcsa egy lépés volt, mivel a gyár jelentős tartozással bírt a város felé, amit a helyi érdek-képviselet csak így tudott volna igazán érvényesíteni, hiszen a tulajdonosváltással és a cég bekebelezésével az önkormányzat borítékoltan bukja az elmaradt jussát.

Ennek immáron 6 éve. Mindehhez akkoriban még az is társult, hogy hirtelenjében felbukkant és a kivásárló mellé állt a Fidesz két helyi politikusa. Az egyik Szűcs Lajos megyei elnök a körzet országgyűlési képviselője, volt, a másik meg Bukodi Károly Ócsa polgármestere. Akkoriban azt mondták, Ők csak közvetíteni akarnak. Mégis többet tettek annak érdekében, hogy a fizetési nehézségbe került régi vezetést elutasítva az új oldalán jelenjenek meg és álljanak ki.

2011 májusában ezt írták az esettel kapcsolatosan: "A FÉG hitelét megvásárló és a végrehajtást elindító MPF Holding állítólag kész átvenni a vállalat irányítását és folytatni a termelést. Ennek érdekében megegyezésre törekszik a cégvezetéssel, mivel erre a végrehajtási eljárás lehetőséget ad. A mintegy 200 család megélhetését veszélyeztető végrehajtás gyors feloldása érdekében a hitelező együttműködik Bukodi Károly (Fidesz) ócsai polgármesterrel és Szűcs Lajossal, a Pest Megyei Közgyűlés elnökével, aki a választókerület fideszes országgyűlési képviselője." 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-VTimEXnwobz7iTcKIvMy_U_K-ltoXA92TWN1O_NpkUZJjjbOuk5sHm-NH8weOx2_t-1AMN-E1HsryxTrVXQGQV2Sl3Eavc2BvlDoxPh-6OqUT2o9zfm3zIAi6mXlZCcUMwISr6JpJ1Y/s1600/feg_felcs%25C3%25BAti.jpg
Ferlcsúti Zsolt egyezkedik a Fidesz helyi érdekeltségű embereivel

Ócsa Város Önkormányzatának jelentős kintlévősége volt a cégnél.
"2010-ben, mind a helyi önkormányzat, mind a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is végrehajtási eljárást kezdeményezett a meg nem fizetett adótartozásokkal összefüggésben."

A tartozások okán mégsem tett semmi érdemit Bukodi, hogy az önkormányzatnak járó összegeket bebiztosítsa a város számára.  Nem vitte az önkormányzat elé az ügyet, hanem Szűcs Lajos párjaként, mondhatni csupaszon állt a kivásárló mellé. Nem kért semmit, és nem is volt elképzelése a várost illető pénzek behajtása céljából. Ennek érdekében sem bírtok-védelmi eljárást, sem zárolást, vagy társult végrehajtást nem foganatosított. Így gyakorlatilag elengedte a költségvetésből hiányzó pénztömeget a városlakók kárára, és elősegítette a Fecsúti Zsolt érdekeltségi körébe tartozó MPF Holdig térnyerést az üzem felett.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiqFpF6xijAO-QFLWFU4BQl4MLlIGo1lzmM1zcNl1usEt6qlE1QnuQGpEj04pb_h6npoVzFHyUynRkK5u42IzUM8vR4NEfHDs9Jtm6YNcjH5Rblz86NDSGq1Snls5cl_kDlXX1LpBmBwuo/s1600/76242.jpg
A győztes mindent vitt - az itt élők sokat buktak ( - az Ócsán élők bukták a legtöbbet)

Akkoriban ezt sokan vagy nem értették, vagy nem látták át. A dolgozókat valójában megvezették, becsapták, a régi vezetőket lejáratták. Az ócsai gyártósort és a telephelyet kiárulták, a város elárulták. A FÉG-nél dolgozó egykori munkások és a városban élők lettek a kárvallottak. Egy jelentős foglalkoztatót így számoltak fel.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgqN16-_suMf5_tmXYtYhMAJCja4v3g5zXsC4N9dFfETdXROyAZDE4F7ucGJ3RmSEThyphenhyphenz48DOcK4d2-wR7tCk30sy3C2hpUcMhee9KKrnZX5fDcVdAiMVnOeh_Aw5_RfnjHImO7kVNK694/s1600/feg+gy%25C3%25BCl%25C3%25A9s.jpg
Gáz volt a munkások elé állni - hiába is magyarázták a mechanizmust
2011. szeptemberében hiába ígérték, hogy újra indul a termelés, a korábban  foglalkoztattak többsége már nem kapott munkát. A munkásjáratok megszűntek a város álomba szenderült.

A FÉG hitelét megvásárló és a végrehajtást elindító MPF csoport többször is felajánlotta, hogy folytatná a termelést, tovább üzemeltetné a gyárat, és átvenné az ott dolgozók egy részét. A holding tulajdonosa azt is megígérte, hogy rendezné az ócsai üzem dolgozóinak elmaradt, jogos követeléseit.

"Az ócsai polgármesteri hivatalban történt egyeztetés és a szerda esti fórum sem hozott áttörést a végrehajtás alatt álló FÉG Konvektorgyártó Zrt. és a fizetés nélkül maradt alkalmazottakat foglalkoztatni hajlandó hitelező, az MPF Holding menedzsmentje között."

Az egykori munkások azonban nagyon keserű és pénztelen hónapok elé néztek. Sokuk sem pénzt, sem munkát nem kapott.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhBAOkzVwdTPwOTELdLoJoWjjTxCXRxSLIj16_w9Hka0FqxnCpJE_fYDMcZIWUwUllTOBLm0zzh64iMRJ_u8obtNSjc1UXnCJD4gM_Cf8YRpkqnpJqU-NUo5l2z80MhPxeCVBtNzb_x8VY/s1600/Eggy%25C3%25BCtt.jpg
Eszméletlen képmutatás az ájtatosság - valójában a dolgozókat kiszolgáltatták, a munkahelyet beáldozták

"A FÉG menedzsmentje hangolt minket saját maga ellen, az MPF-nek ehhez a konfliktushoz semmi köze - mondta az MTI-nek a dolgozók szerdán megválasztott képviselője, Bódiné Nagy Johanna, aki szerint a 170 foglalkoztatottat felháborítja, hogy vezetőik nem állnak ki eléjük. Hozzátette: utoljára március 14-én kaptak munkabért, május 10-én pedig gyakorlatilag az utcára kerültek. A helyi képviselő-testület 10 ezer forintos segélyt szavazott meg számukra, ami szép gesztus, de nem oldja meg a családok gondját - fogalmazott. Bódiné úgy tudja, hogy a FÉG már bejelentette a munkaügyi központnál a csoportos elbocsátást, de hogy mikor kapják meg elmaradt bérüket, netán a végkielégítést, az teljességgel bizonytalan. Közlése szerint az MPF 40 dolgozónak ajánlott első körben munkát, miközben kifizetné az elmaradt juttatásokat és a végkielégítéseket is."


  https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh8s-kbh_9Bc4PD3oRMy-Yns62bycUrI8x_NotZlOjsQt7C5GyS7ujvYufS1Ozmyb6_ZThWC_3cZK0gb1V9xMRe3F_xq6ze01Tlm_h-i05wYo77wFSYP9VLLxwtoFzgL0xnyq7RWHV5TiY/s1600/b%25C3%25B3din%25C3%25A9.jpgBukodi (és Szűcs) az önkormányzatra hivatkozva átmeneti segélyt ígért és biztosított némely ócsai illetőségűnek, ami szintén csak az MPF érdekeit szolgálta, hiszen ezzel az MPF csoportnak kedvezett, annak ellenére, hogy a volt dogozók megsegítésére történő hivatkozással adta ezt elő.  Az egykori munkásoknak kiutalt 10 ezer forint legfeljebb csak szájtapaszra volt elég.

"A mintegy 200 család megélhetését veszélyeztető végrehajtás gyors feloldása érdekében a hitelező együttműködik Bukodi Károly (Fidesz) ócsai polgármesterrel és Szűcs Lajossal, a Pest Megyei Közgyűlés elnökével, aki a választókerület fideszes országgyűlési képviselője."


http://img.pestmegye.com/2011/08/feg_050_418_20110519213724_483.jpg
Szűcs és Bukodi "együttműködése" Felcsútival Ócsának nem sok hasznot hozott - az itt élők viselhették a kárt

200 munkás-család és valahol Ócsa sorsát pecsételték meg ezzel az együttműködéssel, ami valójában egyfajta árulás, kiárulás volt a részükről.

A FÉG Konvektorgyártó Zrt. Európa egyik jelentős tüzeléstechnikai gyártója volt. Éves forgalma korábban - és akkori szinten - elérte a 6-7 milliárd forintot. Az MPF Holding a banki hitel átvételével a cég eszközeire, márkanevére és egyéb tulajdonára szerzett bejegyzett zálogjogot.

Ócsa Város Önkormányzata a kintlévőségeit nem tudta, vagy nem akarat érvényesíteni. Azt később titokban leírta, és elengedte több vállalkozó és vállalkozás adósságállományával egyetemlegesen. Akkoriban erről is szót ejtettünk, majd az önkormányzat feljelentést is kezdeményezett ismeretlen elkövetővel szemben, de mondhatni önmaga ellen hivatali visszaélés gyanújával a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Gazdaságvédelmi Osztályán, de nyomozók, ügyészek Ócsára már nem jöttek le és az önkormányzatban érintetteket ki sem hallgatva az ügyet ki tudja hogy, de 2014-ben lezárták.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhVu-Kn4KCZDiFJf9H-pxdRDotwXkA1PWvtEKSCd4zxWyEH48tdubjoFRh50Bvpkf89tk7LFmt7BYaOquZmjpMNQtuqZM6ntrrp_KoqLUTagIvC3mHG2RhF-JwSxaP12IjuPEH27wiPjJ4/s1600/20151025_131357%255B1%255D.jpg
Az önkormányzatunk a FÉG Zrt 14,214 millió építményadóját, 7,762 millió iparűzési adója, és 2,651 millió pótlék tartózását, valamint 234 ezer Ft gépjárműadóját hagyta veszendőbe azzal, hogy Felcsútival együttműködtek

Később a feljelentést tevő jegyzőt a polgármester valahogy (a testülettel betámogatva) menesztette, és a korábbi aljegyzőt ültette a helyébe. 

Azóta az önkormányzat és a helyi üzem is csak vegetál. Sem Ócsa, sem pedig a konvektorgyártás nem kapta vissza régi nimbuszát. Mondhatni nem sok vizet nem zavarnak a helyiek életében. Ócsa városának adóbevételei sem lettek jobbak és a fejlődés is megtorpant. A hiányt a bevezetésre kerülő kommunális adó sem oldja és szünteti meg. Mondhatni városi szinten rosszabbul élünk, mint hét éve.


http://outside.mfor.hu/mfor/images/konvektor-mti.jpg
Az Otthon melege programra sokan ráfáztak - legalábbis Ócsán
Erre most jött a Kormány az Otthon melege ZFR-KONVEKTOR/2017 programmal. Ezzel a gázkonvektorok cseréjére indult pályázati lehetőséggel legalább 5-6 ezer berendezés lecserélését lehet elérni; - mondta Szabó Zsolt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára.

Máris 3500-an éltek a pályázat előre feltöltésének lehetőségéve, és az eddigi tapasztalatok szerint a pályázatok 90 százaléka a keret megnyitásának első órájában beérkezik. Az államtitkár szerint 1,5 milliárd forinttal indult a keret.

Mindez szép és jó, ahogy látszik.

A bökkenő azonban csupán annyi, hogy az Otthon melege program keretében csütörtökön elindított, majd péntek délelőtt fel is függesztett gázkonvektorcsere pályázaton mintha csak egy bizonyos cég termékére illene a kiírás. A hirdetményben szereplő műszaki követelményeknek mindössze három felel meg a piacon elérhetők közül. Ebből kettőnek az ára messze meghaladja az elérhető legmagasabb támogatási összeget, ami így kiesik.  Így csak egyetlen gyártó, az MPF-FÉG konvektora az, amire igazán megéri pályázni és igénybe venni a vissza nem térítendő támogatást.

A gyanút tovább erősíti, hogy ez a konvektortípus épp most került forgalomba, csak hétfőtől – a pályázat indulásától – árulják. Ráadásul a pályázati tájékoztatóban kifejezetten ezt a terméket ajánlják.

Érdekes, de nem ez lenne az első eset: több szakember egybehangzóan állítja, hogy 2014 szeptemberében indult készülékcsere-programok valódi célja nem a lakosság megsegítése, hanem különféle - sokszor kormányközeli körök nagyvonalú támogatása közpénzből, környezetvédelmi köntösbe bújtatva.

Egyes elemzők azt is hozzáteszik: az ilyen "kamukiírások" kedvezőtlen velejárója, hogy a lakosság egy része túlzott várakozásokat támaszt az "ingyenpénz" iránt.
 
Az MFP-FÉG Kft.-t egy szingapúri offshore cégen keresztül egyes információk szerint Felcsuti Zsolt birtokolja, aki a leggazdagabb magyarok listáján a hetedik helyet foglalja el. 
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEisAaUBNCHZjxrZ5OMJfyKxC1_wIRT9tfZq55rPSnPQ4P8dSsdO29C3QgmD6QcHhkpeW01qVLxJVA4S0exvjHbeVbye576wkYmFmY2_cEHrZ06b6Flz1_PHU0_gDCRLBevf6EOAWtcrZj8/s1600/0_nyugdijas_fill_298x140.jpg2011-ben Ócsán az erre még felkészületlen, mondhatni naiv lakosság és a FÉG dolgozói nem is sejthették, hogy Bukodi és Szűcs felbukkanása az eddigi megélhetésüket biztosító gyártóüzem csődbemenetele és annak "megmentése" vonatkozásában nem is annyira emberi, hanem sokkalta inkább politikai célzatú küldetés lehetett. 

A mostani állapotokat tekintve az Otthon melege programban meghirdetett konvektorcsere valószínűleg nem fogja a gyártósorok kapacitását fokozva a munkásállományt növelni, mert ki tudja, hogy nem-e egy elfekvő készletet árulnak ki ezzel, miközben 1,5 milliárdos tőkeinjekciót adnak be valakinek, aki gondolom nem lesz hálatlan mindezért cserébe.

A hazai vállalkozások és a Fidesz kapcsolatrendszere egyre több szálra ágazik. A közétkeztetés lenyúlása és az ipar megnyerése egy olyan politikai stratégia, ami a választásokon túlnyúló hatalmi beágyazás és beágyazódási folyamat része. Ehhez és ebben vesznek részt a polgármesterek, párttagok és politikusok országszerte. 
MNO, Mfor, 444.hu nyomán
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése