2016. április 27., szerda

„Tűzoltó leszel s katona…” - hacsak nem szorítanak ki a pályáról ( - a rendvédelmi napok elmaradása Ócsán)

Régebben az önkormányzati futballpályán volt Rendvédelmi nap, amikor a rendőrség, a tűzoltóság mellett egyfajta lakossági program keretében zajlott egy családias nap, ahol nem csak a hivatásosok, hanem az önkéntesek is bemutatkoztak a polgároknak.

http://www.pestmegyei-hirhatar.hu/images/newspic/bcf67233d4ba748ca4ea4bb6d13e742b.jpg
Életpálya, és vonzása - szimpátia, valamint szolgálat

 Már József Attila is megfogalmazta a gyerekek tűzoltó-, rendőr-, és katona bácsik iránti rajongását, szeretetét. Felnéznek rájuk, tudják, érzik, hogy ők azok a bácsik, akik nap, mint nap hősiesen megmentik a bajba jutottakat, akár életük árán is. Az irántuk érzett csodálat nyomán egy-egy tűzoltósági-, rendőrségi nyílt napot vagy a honvédelem napját valóságos csodaként élik meg az apróságok.

Ha szülőként, pedagógusként lehetőségünk van rá, adjuk meg a lehetőségek a gyerekeknek a rendvédelmi nyílt napokon való részvételre. Boldogan fedezik majd fel, hogy az eddig csak messziről csodált, talán kicsit szigorúnak tűnő egyenruhás bácsi valójában mosolygós, kedves ember, aki baráti szeretettel fordul feléjük. Fontos, hogy a gyerekekben idejekorán kialakítsuk a rendvédelmi dolgozók iránti bizalmat, szeretet, tiszteletet, így vészhelyzetben is bátran, bizalommal telve fordulnak majd feléjük.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhn6u7mi89hYS1gMf9oHOvTLI2qBn0CtXkq_Hb9W61fUx4ilVjs0ZVRyMSvZQxzfGg1ZrLTM12khf2ttcAvRp-QPmPhLwgqcYFDmZsNYV5hTMaRu4NPKYMhGJBHiADzrwAyNtvNWp-edtc/s1600/SSA40830.JPG
Tűzoltónak sincs sok esélyed Ócsán, legfeljebb polgárőrnek
Ennek során különböző mutatványosok, árusok és a búcsúkról megszokott árusok is felvonultak, ami összességében egy jó hangulatú hétvégét teremtett gyermeknek és felnőttnek egyaránt.  

Így volt ez egykor Ócsán is. Talán a mostani polgárőség tagjai közül is sokan akkoriban kaphattak kedvet a szolgálatra.

http://www.pestmegyei-hirhatar.hu/images/cikkek/20162504112409.jpg
Meghívó - másutt
Aztán, ahogy telt az idő, a futballpályáról kiszorult a lakosság, és ugyanúgy a rendvédelmi bemutatóknak sem adott már helyt a városi pálya. Azóta, hogy az Ócsa VSE elnöke lett a pályát tulajdonló önkormányzat polgármestere. Így a kettő az egyben funkcióval rendelkező  elnök-polgármester szinte kisajátítja az városi (önkormányzati) pályát és a focin túl semmi mást nem enged be oda.

Így Ócsán nincs helye a polgárőrség lovasbemutatójának sem ott, és nem biztosított a fogatolás sem, annak ellenére, hogy a nagypálya az egyik leglassabbik helye az efféle bemutatóknak. Elvégre van tér és lelátó, öltöző és minden más adott ahhoz, hogy kulturált és biztonságos rendezvényt lehessen ott tartani.  

http://m.cdn.blog.hu/oc/ocsa/image/rv1.JPG
És amikor a pálya még mindenki számára elérhető volt
A polgárőrség lovasainak, vagy más csikósoknak nem mard más helyük, mint a közút. Ezt láthatjuk a szüreti felvonulás alkalmával, amikor az utcasarkokon megállva adnak műsort a vonulók, holott ezt megtehetnék rendezetten is apályára betérve, ahol nem csak ők mind férnének el és lennének láthatók együtt, hanem a nézősereg is normálisan helyet foglalhatna a lelátón. 

Nem véletlenül teszik más nagyobb és fejlettebb városok is a rendezvényeiket a pályára. Vecsésen például most 23.-án rendezték ezt a programot.

Ócsa inkább nem tart meg bizonyos eseményeket, vagy elhanyagol más bizonyos dolgokat, hogy a szent pályáról a tömeget  távoltartsák.

Ezért nem marad más, mint az, hogy aki nem csak állatokat akar simogatni és valami ilyesfajta bemutatót akar látni az bizony kénytelen a szomszédba menni, ahol ez nem okoz gondot.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése