2016. április 24., vasárnap

A Fidesz továbbra is az élen - Jobbik, vagy MSZP a második erő ( - politikai támogatás és időközi erőmérés)

A politikai adok-kapok nem csak alaki szinten, hanem a médiafelületeken, és a különböző közvéleménykutató cégek szintjén úgyszintén zajlik. Ezt látszik igazolni, hogy míg a múlt héten a Fidesz zuhanórepülését vetítették elénk, most a Jobbik visszaesését és a DK felzárkózását igazolják.

http://www.publicus.hu/images/uploads/2016_apr_ppref.png

Bármelyik kutatási eredményt is nézzük, azt látjuk, hogy a Fidesz úgy vezet, hogy abba a mögöttes pártok nem képesek tevőlegesen beleszólni. 

A DK a gyurcsányisták pártjaként a leszakadó egykori szocialistákat és az amúgy politikai erőként megjelenni képtelen liberálisokat vonzza.  A DK stagnálása nagyban függ a vezéregyéniség nélküli és az önmaguk arculatát megtalálni képtelen szocialisták iránytalanságától. A DK semmivel nem lett jobb és vállalhatóbb mint korábban, maradt az a pojácára alapozó szélkakas politikai motiváció, mely egyedül Orbán-ellenességére, a gyűlöletre alapoz. Gyurcsány semmivel sem lett hitelesebb, mint volt korábban akár a Szalay utcai ingatlanügy, vagy az öszödi (böszmés) beszédét megelőzően, s követően. Vagyis sem az előtt, sem azt követően nem hihető és nem elfogadható személyiség.

http://www.publicus.hu/images/uploads/2016_apr_ppref_idosor.png

Az MSzP még mindig önmagát és pártvezetőjét keresi. Jó lenne már végre leszakadni a gyurcsányista csökevényesedésről és önálló szocialista aktívitást felmutatni. Erre lenne igény, ezt mutatják a legutóbbi felmérések a Jobbik lejtmenete mentén. 

http://kozvelemenykutatok.hu/wp-content/uploads/2016/04/teljes_felnott_nepesseg-08-zavecz.jpgA Jobbik eddig is egy felfújt papírsárkányként jelent meg az emberek előtt, mióta elveszítette a Gárdamozgalomban levő erőt és lendületet. A politika hátterébe szoruló MIÉP helyét és szavazótáborát nem sikerült megtartani Vonáéknak. Az egyre csak azt bizonygató párt, hogy nem szélsőséges elvesztette vonzó radikalizmusát és ebbéli másságát. Erre tetőzik a mostani elnöki döntés ami belső átalakításokkal jár. Ezzel még az a cseppnyi radikális erő is kivész a pártból, ami még vonzóvá tette őket a nagyközönség előtt. Ez a Jobbik elérte maximumát. Támogatóinak majdnem harmadát bukta a Jobbik egy év alatt: a párt népszerűsége 16 százalékról 11 százalékra sorvadt. A mostani alelnöki trónfosztással a egykor látványos papírsárkány fogait is kihúzták. Ma már nincs menetelés. Az látszólagos erő  is veszni látszik, hogy a Jobbik a második erő. Valójában visszaesni látszanak arról a pályáról ahova most az MSZP is feljött. Ha a későbbiekben is ezt folytatja Vona, akkor labdába sem rúghat majd, nem hogy egy csapatba jusson Orbánnal.
 
Elég szégyen a pártra és vezetésére nézve, hogy az MSZP egy semmirevaló arctalan pártpolitikával és a háttér-kommunikációval képes érdemi munka nélkül annyit, ha nem többet elérni, mint a Jobbik az eddig végzett lelkes munkával. Ma ez a munka látszik odaveszni akkor, amikor a szocialisták felzárkóznak, vagy netán megelőzik a sokáig második helyezett Jobbikot. 

Vona élt a lehetőséggel, és három radikális alelnökének megtiltotta az újraindulást. (Novák Elődről az hírlik, hogy ő irányítja igazából a kuruc.info-t; Szávay István a Hatvannégy Vármegye Mozgalommal és a Betyársereggel ápolt jó viszonyt, illetve az ő körükhöz tartozik Apáti István.)

https://www.vasarnapihirek.hu/files/public/temp/Astzrezi_1_560x340.pngHogy mi Vona célja, talán a simulékonyság, a beolvadás, vagy az általános (széleskörű) elfogadás, hogy közelebb kerüljön a Fidesz párton belül elégedetlenkedő szimpatizánsaihoz. A vélemények megoszlanak, ám az bizonyosnak tűnik, hogy az elsődleges szempont a Jobbik belső ellenzékével való (a radikális iránnyal történő) leszámolás. A pártelnököt ugyanis számos esetben már ténylegesen leszavazta, vagy álláspontjának feladására kényszerítette saját elnöksége. A három alelnök zsarolópotenciálját egyrészt „médiaháttere” adta, másrészt az a toposz, hogy a párt holdudvarához tartozó erőszakszervezetek (pontosabban a hozzájuk köthető akciók) tartják meg és bővítik a Jobbik bázisát. Csakhogy a népszerűségvesztés szétszaggatta az erőszak szavazatmaximáló mítoszát, így Vona akár egy pártszakadást is nyugodtan megkockáztathat – egyes becslések szerint legfeljebb pár tízezer támogatót vesztene, ez pedig egy uszkve 900 ezres támogatottságú párt esetén nem tragédia. (Források szerint nem igaz, hogy a vidéki jobbikosok foggal- körömmel ragaszkodnak a három „nem kívánatos” személyhez.) Így – noha Novák Előd, úgy érzi, hogy hogy hátába vágták a kést – hiába próbál újrázni a három alelnök, Vona érdemi veszteség veszélye nélkül zárathatja ki a rebelliseket. Csata pedig valószínűleg lesz, mert mint Apáti mondta „jobb farkasként meghalni, mint kutyaként élni”.

Ráadásul a Jobbik esetében tökéletesen igaz Orbán Viktor mondása, amivel a 2002-es zakó után vigasztalta pártját, miszerint ha becsukódik egy ajtó, kinyílik egy ablak. Ugyanis ha a szélsőségeseket kiebrudalja, és ezzel párhuzamosan sikeresen maszkírozza át „csak radikális” párttá a Jobbikot, Vona a külföld és a hazai „politikai befektetők” szemében egyaránt szalonképesebbé válhat.

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, április 8 és 12 között, 1000 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatást a pártok támogatottságáról.

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/v/t1.0-9/13055580_1060165780738711_2357841812341205058_n.jpg?oh=b24dea35841c944d3ec9b306656c8d86&oe=57A30040&__gda__=1472191735_fd6e82101ce18d8602d4d4641cb0c2e8
A Fidesz támogatóinak csökkenése megtorpant, az arány harmadik hónapja 23 százalék. Ezzel a párt továbbra is egyértelműen vezet, 1.8 millióan szavaznának rá.

Az MSzP megtartotta a márciusban szerzett szavazóit, és támogatottsága továbbra is 12 százalék. A pártnak ezzel csaknem egymillió támogatója van.

A Jobbik támogatóinak száma nem változott az elmúlt hónapban, így már negyedik hónapja 11 százalék. A pártnak így körülbelül 900 ezer támogatója van.

A többi párt megítélése érdemben nem változott. Az LMP egy százalékpontot csökkenve 3 százalékon áll, A DK megtartotta szavazóinak számát, és továbbra is 4 százalékos, az Együtt támogatóinak aránya sem változott: egy százalékon van. A PM, és a MLP ebben a hónapban nem érte el az egy százalékot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése