2016. április 8., péntek

A szövetség kapítányának bűnügye beárnyékolja a Juhfesztivált - Kiss távozott a közéletből ( - a birkák némák)

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtp1/t31.0-8/11143231_357284181135101_4080998016114650136_o.jpgKiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya kiderült bűnügye okán elszabaduló népítélet okán kényszeredetten lemondott posztjairól és társadalmi megbízatásairól.  Kiss László napvilágra kerül ügye az önkormányzati viszonyokat is érinti hiszen egyfajta személyi kultusz lengte körül azt az embert, akinek erkölcsi hovatartozása, és megítélése kétségeket támaszt. A személyi kultusz pedig Százhalombatta önkormányzatának azon hozzáállásában érhető tetten, amikor nem csak tiszteletbeli alpolgármesterré választották, és ezért külön juttatásban részesítették, hanem abban is, hogy a jelenben élő személyéről nevezték el a helyi uszodát.

 http://ocsa.hu/galeria/48/dsc_0483.jpg_213445.jpg

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hprofile-xpa1/v/t1.0-1/c6.6.76.76/73366_159147327452877_2852079_n.jpg?oh=8fd30c47a2cf2c73fa6f1629f0fe45d5&oe=578446A6Aczél Endre a Kádári rendszer felkapott újságírója, megmondóembere, a minap és a kirobbant ügy kapcsán  egy cikk alatti kommentben lavinát indított bejegyzésével , miszerint "Egy újszülöttnek minden vicc új".

Csakhogy az egykoron elítéltek, a néhai bűnözök jelenléte és közszerepvállalása, pénzelése egy adott társadalomban nem is olyan vicces, mint ahogy azt a 71 éves Aczél elvtárs gondolja.

Nem véletlenül tartott rendkívüli ülést Százhalombatta önkormányzata Kiss László egykori bűnügye és ismerté vált börtönbüntetése kapcsán. Mert nem csak Százhalombatta, hanem minden város igyekszik megőrizni jó hírnevét és nem kíván a közéletbe olyan kétes, vagy rovott múltú személyeket, akikhez különböző közszereplések, névadók, rendezvények, vagy más tevékenységek kapcsolódnak. Százhalombatta nem kíván tovább pénzelni olyan illetőt akinek múltja nem éppen példás erre.

Igaz Aczél Endre a pártállami szocializmus propagandagépezetének jellegbeli sajtósa mostani megnyilatkozásával az egykori bűnelkövetővel szemben szinte lekurvázta az akkori úszónők többségét, nem csak úgy mint egy bennfentes pártfunkcionárius, hanem szinte egy tartótiszt arroganciájával. 

Gyárfás Tamás uralta úszószövetség hihetetlen mód megpróbált kiállni az egykoron bűnbe keveredett Kiss mellett, de ez csupán arra volt elég, hogy az Interneten petíciós aláírásgyűjtésbe kezdtek a két ember lemondatásáért. Ezután (Gyárfást ismerve) teljesen logikus következtetés volt, hogy a saját bőrét mentve Tamás feladja Kiss pártfogását, félve hogy a népharag magával rántja őt is az elmúlt években népszerűségre szert tett edzővel. 

http://mno.hu/data/cikk/1/28/75/65/cikk_1287565/Gyafi.jpg
Gyárfás Tamás amolyan puccsista volt Schmitt Pállal szemben - most meg védi Kisst, de Ő maga nem akar távozni

Kiss Lászlót 1961-ben jogerősen három év börtönre ítélte a bíróság. Az ügyről eddig nem tudott a széles nyilvánosság. Most viszont egy bűnügyi portál, a privatkopo.hu előásta az akkori bírósági ítéletet. Kiss László, aki szabadulása után visszament az uszodába dolgozni (gyerekekkel), és azóta is kivételesen sikeres pályát tudhat maga mögött úszóedzőként és szövetségi kapitányként, a Népszabadságnak azt mondta, úgy érzi, megbűnhődött már az akkor történtekért. Gyárfás Tamás, az Úszó Szövetség elnöke pedig arról beszélt, hogy egy több mint 50 évvel ezelőtti ügyben, Kiss „okkal vagy anélkül” kapta meg büntetését. 

http://nol.hu/data/cikk/1/60/97/99/cikk_1609799/20160106_0025_VV.jpg
Kiss László díszpolgár, százhalombattai lakos a kirobban ügy kapcsán a sajtó érdeklődésének körében

Ha valaki letöltötte a szabadságvesztés büntetését, akkor meghatározott idő eltelte után mentesül a következmények alól. Mert elnyerte méltó büntetését, és ezért nem terheli őt tovább annak súlya, amit elkövetett. 

Ezért mindenkinek joga van méltó módon beilleszkedni, de a beilleszkedésnek és a térnyerésnek is vannak határai. És van a társadalomnak is egy önvédelmi igénye és lehetősége arra, hogy tudja mivel szembesül adott személy esetében. Ez közérdek.  Az elhallgatás az csak a probléma egyik fele. A másik az.önkormányzati támogatottak esetében az, hogy az ilyen hátterű dolgok nem támogathatók közpénzből. 

A mentesítés, a rehabilitáció nem fajulhat odáig, hogy ezzel a fedhetetlent (és nem rovott múltú) lakosság zsebéből vegyék ki azt a pénzt, amivel az ilyen alakokat így, vagy úgy támogatják. Ez ugyanis tarthatatlan.

Százhalombatta Önkormányzata rendkívüli ülésére Kiss László benyújtotta lemondását. 
Az ülésen a város polgármestere elmondta, hogy a lemondást elfogadta, és Kiss egyelőre Százhalombatta díszpolgára marad, a városi uszoda pedig továbbra is a nevét viseli. De mint a testület jelezte, szóba került, hogy a díszpolgárság és az uszoda kérdésben is változtassanak majd, de ezekről majd később hoznak döntést, erre most jogilag nem volt lehetőség.

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/t31.0-8/s960x960/12141062_1114362001927660_749151674795211870_o.jpg
Az idei fesztivál plakátja - rajta az illetékesek
Az eset kapcsán felmerült Ócsa Város Önkormányzatának hasonszőrű esete a helyi Juhfesztivál és annak egyik szerepvállaló rendező személyisége kapcsán is. Ócsa város immáron harmadik alkalommal támogatja közpénzzel, és az önkormányzati tulajdonú Egressy Gábor Nonprofit Kft. által is. Így jelentős közpénzek kerülnek felhasználásra és kifizetésre az önkormányzati kasszából erre a rendezvényre.

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtf1/t31.0-8/11170290_359028940960625_117947556139614819_o.jpg
Az önkormányzati cég (gazdasági társaság) ügyvezetője
Tavaly és azt megelőzően, mintegy félmillió forint közvetlen átutalás történt az önkormányzatból erre a célra, amit aztán a Jarábik Klára ügyvezetett Szabadidőközpont tovább erősített a maga hozzájárulásával, szervezésével és színpadi produkcióival. A lényeg azonban, hogy a köztartozással bíró személyek illetve mögöttes cégeik is közpénzt kaptak a fesztiválra.  Az önkormányzati híradások szerint az Ócsautó Kft is érintetté vált az ügyben, miközben más kimutatások szerint nem csak ez a cég, hanem az egykori Néra Roletta Kft szintén szerepelt az önkormányzati adósok listáján. Azonban ezek a cégek mind egy olyan személyhez köthetők aki érintett az önkormányzati támogatásban részesülő helyi fesztiválban. Ennek ellenére és a pénzek beszedése vagy a tartozások elengedése helyett illetve felett még önkormányzati kifizetéseben is részesítették ezt az illetőt a nevezett cégeket érintő pénzügyek kapcsán során. Mi ez, ha nem az a személyi kötődés, (kultusz,) ami Százhalombatta és Kiss László esetében is fellehető. Mindez ócsai körökben a Juhfesztivált mögött felelhető helyi kisslászló (Kiss László) személyében.

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/t31.0-8/11194441_359030680960451_441757489431371033_o.jpg
II. Juhfesztivál Ócsán - Money talk, hirdeti a polgármester ( - egy platformon a támogató és a szervező)

Persze mindez nem csak erkölcsi- morális kérdés, hanem politikai hitvallás is akkor, amikor Aczél Endre módjára és Gyárfás Tamáshoz hasonlóan próbálják a helyi vezetők fenntartani ezt a megbukott, de korábbról megszokott állapotot. Ez azonban nem csak országos szinten, vagy Százhalombattán vált tárhatatlanná, hanem Ócsán is azzá válik a jelen fényében.  

Ócsán a III. Juhfesztivál közszereplője sem lehet egy érintetlen Kiss László, még akkor sem, ha ezért a szerepért ugyanolyan közmegbecsülés érte, mint az úszóból lett edzőt, aki most mégiscsak megbukott.


A több évtizedes elhallgatás egyik következménye az, hogy jóval könnyebben maradnak ilyen vagy kisebb súlyú ügyek titokban, mert az áldozatok nem mernek szólni.
Hiszen mit látnak? Azt hogy itt ez a fesztivál, rotyog a fazék és tűz körül sokan settenkednek, miközben nagy a vigasság. De, hogy ezek az erre szövetkezett emberek úgy gulyásoznak, hogy annak a költségeit valójában mi, többségében tisztességes adófizető polgárok álljuk, miközben (és mondhatni ezért) nincs szünidei napközis ellátás, vagy normális tömegközlekedés Ócsán.  De azt is mondhatnánk, hogy az itt eljátszott, elengedett vagy kifizetett közpénzek azért nem kerülnek városi fejlesztésekre, mert ezek rászabadították magukat  a húsosfazékra. Ezt a hiányzó összeget akár elfesztiválozva, vagy más mód leosztva tapsolják el, az a lakosság szempontjából tök mindegy, a lényeg változatlan. Az utcák rendezetlenek, a flaszter kátyúkkal terhelt és a gimi előtt 6 évnyi egyazon polgármester alatt nem jutott forrás egy normális buszmegálló kialakításához. Mert pont erre nincs pénz. A Juhfesztiválozók és az abban érintettek ezt valahogy benyelik. A birka lakosság meg áldozati bárányként hallgat, mint Gyárfás Tamás az edzőjének bűnbeeséséről. De ki itt Ócsán a Gyárfás ebben a történetben? Az aki a számonkérést megelőzve a bűnbe esett kitartására áll és kitakarja azt, hogy valójában mennyit is adott, vagy engedett el neki közösségileg abból, amit be kellett volna fizetnie a városi büdzsébe? És hány ilyen engedményezett él, virul és mozgolódik a fesztiválozók táborában?! Csak a számvevői jelentések, a vizsgálati anyagok számösszegeiből saccolható meg mindez.


Ócsán 2013-ban 25 érintett cégnek 48 millió 85 ezer forintját engedték el úgy, hogy a tartozást törölték. Vagyis ekkora bevételről, (mondhatni két vasúti átjáró teljes rekonstrukciójáról) mondott le a Bukodi-Horváth vezette önkormányzatunk. Az összeg hátteréről az igazoló iratokat, a dokumentációt azonban nem tudták bemutatni.

Más esetben 3,36 millió forint összegben engedtek el 395 fő vonatkozásában adóhátralékokat, szintén úgy, hogy azt "egyszerűen" törölték.  Ezt a polgármester nem is vitte be a Pénzügyi Bizottság elé, megtárgyalásra!  És ezért még itt senkit nem kértek számon!


Kiss Lászlót három év börtönbüntetésre ítélték, de ebből csak húsz hónapot kellett letöltenie. Ráadásul nem gazdasági bűncselekmény okán. Most azonban fel kellett állni és távoznia.

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpl1/t31.0-8/10917170_849841988413709_5915989564666014309_o.jpg
Ócsa polgármestere - döntéshozó ( - elvileg  felelős poszt)
Akkor Ócsán, hogyan lehetséges, hogy azok akik tudvalevőleg ismerik az itteni kisslaci történetét és tudják, hogy itt nem pusztán húsz hónapról beszélünk, de mégis megengedik, hogy az ilyen figurák köztartozást halmozzanak fel, majd a városi javakból még támogatást és újabb lehetőséget kapjanak az elszámolás nélküli közszereplésre? Miként lehetséges ez? Bűntelenül, büntetlenül.  

Kiss László lemondott. Százhalombatta képviselő-testülete megtette az első lépést. Díszpolgári cím visszavonása, és az uszoda névváltoztatása már csak idő kérdése.  Ahogy az is, hogy Ócsa képviseletében képesek lesznek-e a megújulásra? A képviselők, a városvezetés képes lesz-e levonni a helyes következtetést és megcselekedni azt, amit megkövetel a haza? Vagy marad minden a láposban és a juhok szintjén, mert a birkák semmiért nem szólnak.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése