2016. április 12., kedd

Egymilliárd forint az önkormányzatoknak a gyerekétkeztetés támogatására - pályázati lehetőség a konyhákra

Nincs értelme üzleti vállalkozásba adni a helyi gyermekétkeztetést, hiszen a kormányzat egyre több támogatást biztosít az önkormányzatok számára a reformtörekvések biztosítására.

http://m.cdn.blog.hu/mo/moraiskolazuglo/image/kozetk2.jpg

Mint ismert, Ócsa város vezetése szeretne megszabadulni a helyi közétkeztetési ellátást biztosító konyhák üzemeltetésétől. Ezért meghirdette azokat a vállalkozások számára. Így a városüzemeltetéshez tartozó konyhai dolgozók munkája is bizonytalanná vált. Pedig a gondos gazda nem adja idegen kézbe a saját jószágot. Az önkormányzatunk mégis erre készül. 

Már tavaly rendkívüli érdeklődés övezte gyermekétkeztetési pályázatokat, ezért a nemzetgazdasági miniszter ismét pályázatot hirdet a települési önkormányzatok (illetve társulásaik) számára az ehhez kapcsolódó fejlesztések támogatására. Ez közvetetten is hozzájárul ahhoz, hogy hazánkban egyetlen gyerek se éhezzen, ami kiemelt kormányzati célkitűzés.  

A baj csupán az, hogy a kormányzati szándék nem találkozik a városvetők elképzeléseivel. Ócsán nem sok jelét mutatják az étkeztetési ellátás kézben tartására.

https://www.kszki.hu/wp-content/uploads/2016/02/slide_kaja.jpg

Ócsa Város Önkormányzata tavaly hirdette meg konyhákat, amire a TS Gastro kapott megbízást, de aztán a szolgáltatás megkezdése helyett visszalépett, amit a képviselők szó és kártérítési igény nélkül elfogadtak. Október 27.-én ezt egy előterjesztést követően határozatban is rögzítették. Hogy ez a meghiúsulás mekkora költségterhet rót a választókra, azzal senki nem foglalkozott. A ráfordításokat a lakosság kárára benyelték.  

Az ülésen Buzáné Icsó Zsuzsanna a Városüzemeltetési Kft. ügyvezetője felháborodásának adott hangot az Ócsai Kisbíróban a korábbi szerkesztő (K.né Molnár Anna) kapcsán, a lapban megjelentek miatt adott hangot. Kifogásolta a konyhákkal kapcsolatos anyagot, majd kifejtette: Megjegyzi, ha erre az újságra az lenne ráírva a fejlécben, hogy Ludas Matyi Szatirikus Hetilap, akkor ő egy szót nem szólna. De, hogy a saját önkormányzatuk szerkesztője, aki az önkormányzattól kapja a fizetést, „ilyen hülyeséget leír” az mérhetetlenül felháborítja. Az, hogy ide kellett jönnie magyarázkodni, ez igen kellemetlen. Szerződése van dietetikussal, szerződésük van egy céggel, amely a liszt érzékeny gyermekeknek kihozza naponta Budapestről a megfelelő ételt. Összeírták az allergiás gyermekeket, azt, hogy hogyan látják el őket. Most neki mindent be kell bizonyítania, azért mert valaki felelőtlenül leír valamit és utána sem néz annak, hogy miket „irkatyol”? A tájékoztatóban szereplő „30 km-es távolságban kisegítő konyhát tudnak alkalmazni” kitétellel kapcsolatban elmondja, hogy jelen állás szerint négy konyhával főznek az önkormányzat területén. A két legmesszebbre lévőkonyha egymástól 1,5 kilométerre van. Felháborítónak tartja azt is, hogy két éven keresztül „szórakoznak” a dolgozók idegeivel. 

Az előadottakat a polgármester és a testület válasz nélkül hagyta.

Majd egy hónap múltával, novemberben ismét hozzájárult a testület, hogy újra kiírják a "Közétkeztetési szolgáltatás nyújtása Ócsa város közigazgatási területén" című közbeszerzési eljárást, amiért 200 ezer + áfa megbízási díjat fizetnek.

http://pestisracok.hu/wp-content/uploads/2016/03/kozetkeztetes-nol.jpg

Hiába hát az ingyenes gyermekétkeztetés kiterjesztésének, illetve a finanszírozási rendszer átalakításának célkitűzése, és hogy ennek köszönhetően Magyarországon egyre több gyermek juthat naponta meleg ételhez, Ócsán ez még mindig nem szempont. Mert míg 2010-ben 28 milliárd forintot fordítottak ennek támogatására, addig az idei költségvetésben ez az összeg 72 milliárd forintot tesz ki. Tavaly szeptembertől az óvodások és bölcsődések szélesebb körét érinti az intézkedés, ettől az évtől pedig a szünidőben is biztosított lesz a gyermekek ingyenes étkeztetése. 

A most megjelent pályázat elsődleges célja, hogy állami hozzájárulással az önkormányzatok képesek legyenek a tulajdonukban lévő, az általuk fenntartott és működtetett óvodai gyermekétkeztetést is szolgáló konyhák és étkezők felújítására, fejlesztésére, kiemelt figyelmet fordítva a korszerű táplálkozást segítő technológia kialakítására, valamint a környezetvédelmi szempontok maradéktalan betartására. 

Ezek megvalósításához a 2016. évi költségvetés egymilliárd forintos keretösszegben nyújt segítséget.

Ezzel a lehetőséggel az Ócsai Nefelejcs Napközi Otthonos Központi Óvoda és Manóvár Bölcsőde 2364 Ócsa, Dózsa György tér 1. (hrsz: '672')  épületében található konyha és tálaló újítható fel teljesen állami céltámogatásból. 
  
 http://www.hungast.hu/images/upload/hir/lead/306/0.w640.jpg

A pályázatokat az ebr42 önkormányzati információs rendszeren keresztül, a Magyar Államkincstár útján lehet benyújtani, legkésőbb 2016. június 29-ig. A megítélt támogatások vissza nem térítendők, felhasználásuk határideje 2017. december 31.

A részletes információkat a pályázati felhívás tartalmazza.

Kérdés, hogy Ócsa városvezetőinek mi a tényleges szándéka?
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése