2016. április 29., péntek

Ha nincs miért, akkor marad Ócsán a szemét, mert azt ma sem szedi senki - anti akció és reakció a szemét körül

Mint ismert, Ócsa város polgármestere egy hirtelen ötlettől vezérelve csatlakozott a Föld órája akcióhoz, egy sebtiben szervezett szemétszedéssel, ami valójában nem is profilba vágóan kapcsolódott ahhoz a globális eseményhez, mely a földünk utolsó óráira kívánta felhívni a figyelmet a klímaváltozás kapcsán.

http://bevezetem.eu/uploads/post_gallery_images/2016/03/fld-rja-1jpg-9b9cb2e3c0f6bd8a3f64c2a4d0e1a7f4.jpg

A mester valamit félreérthetett, mert egy délelőtti szemétszedést, majd bográcsozást szervezett az eseményhez, aztán ad-hoc, végül mégiscsak leoltották a villanyt Hantos Péter szentélyében. Persze nem sokáig, mert a világosságra igény van.  A mögöttes cél azonban mégiscsak egy képzett cím lett volna, amit a város kapott volna. Igaz egy elég képmutatón jött volna ki a több száz köbméterrel a hátunk mögött, amit úgyszintén az önkormányzati mesterek hoztak össze a MÁV parkolóberuházás során kinyert építési törmelék engedélyezett elhelyezésével. Erről már hivatalos irata is van a városnak. Tehát az a látszólagos szemétszedési akció, amit a kisvárosi bűvészkedéssel meghirdettek eléggé alantas volt attól, aki a háttérben a szemtelerakást amúgy elősegítette. 

Most azonban itt lenne a bűnbocsánat ideje, de a városvezetés lapít, vagy éppen mással van elfoglalva. Nem tudjuk pontosan, hogy a közpénzes Juhfesztivál időzítése, vagy a nemtörődömség folytán, de most, amikor itt lenne az ideje a szemétszedésnek, akkor a polgármester és csapata mélyen elnéz az események mellett.  

https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpt1/t31.0-8/13072846_1065257053545179_5349899451785799536_o.jpg

Még jó, hogy nem Ócsa, hanem az arra sokkalta méltóbb Pilis nyerte a "fővárosi" rangot, hiszen nem dolgozott meg érte. A települések közötti versengés évről évre egyre komolyabb elköteleződést igényelt. Tavaly már egész napos aktivitásra volt szükség a nevezéshez.  Ócsán azonban már 12 után leálltak, és a bográcsköré ültek. Pilis egész napos hulladékgyűjtést, szervezett több mint 1300 ember bevonásával, fa-és cserjeültetéssel az iskolák pedig előadásokat szerveztek a gyerekeknek, amelyben olyan helyi nevezetességek is szerepet kaptak, mint a 100 éves tölgy, este pedig egy gyertyafényes bio-zöldségekkel készült jótékonysági vacsorával zárták a napot.  Ócsa ehhez képest nem sokat tett, mert még a szemét nagy részét is hátrahagyta.  Nem is tudni, hogy miként volt esélyes így a nyerés. 
Főleg, hogy lassan már egy éve környezetvédelmi eljárás van folyamatban az önkormányzati hulladékelhelyezés kapcsán a városi szemételhelyezés tárgyában.  Érdekes, hogy azt nem akarja két városvezető elmozdítani onnan. Annyira nem, hogy a Föld órája napján használt markolóval lezáratták az illegális lerakó területét. 


A WWF Magyarország vakságát is minősíti, hogy városunk területére nem lépve, az állapotokat nem ismerve, csak a leírt és beadott anyagból dolgozva miként képes ekkora szemétséggel megtéveszteni egy amúgy jótékony mozgalmat.  

Amúgy a Föld órája a WWF által életre hívott, minden év márciusának utolsó vagy utolsó előtti szombatján megrendezésre kerülő nemzetközi esemény, melyben arra kérik a háztartásokat és a vállalkozásokat, hogy kapcsolják le és ki a nem létfontosságú lámpáikat és elektromos berendezéseiket egy órára, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a klímaváltozás elleni cselekvés szükségességére.

http://bevezetem.eu/uploads/2016/04/TeSzedd.jpg 

Azonban az  idén minden eddiginél hosszabb országos szemétgyűjtő akcióval Magyarország is csatlakozik a Let's Clean Up Europe! (Tisztítsuk meg Európát!) elnevezésű összeurópai szemétgyűjtéshez 

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter indította el a 6. TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért országos akciót csütörtökön Abádszalókon. 

http://szelektalok.hu/wp-content/uploads/2014/02/lcue-logo.pngElmondta: az idén minden eddiginél hosszabb országos szemétgyűjtő akcióval Magyarország is csatlakozik a Let's Clean Up Europe! (Tisztítsuk meg Európát!) elnevezésű összeurópai szemétgyűjtéshez. Kiemelte, a magyar önkéntesek évek óta a legaktívabbak Európában, tavaly például Magyarország adta a szemétgyűjtési helyszínek és résztvevő önkéntesek több mint felét az európai kezdeményezéshez.

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xta1/v/t1.0-9/13100844_1064614946942723_6909067676490638616_n.jpg?oh=9f6ccc3b48514e34dbdf817cb3f1bf1e&oe=57B0974C&__gda__=1471802801_be06f8821d972501c3b46b16111c3283Ócsa városa azonban kihagyni látszik ezt. Mondhatnánk, hogy azért, mert nincs hozzá semmi kitűzve, vagy pedig azért, mert az idei önkormányzatilag támogatott, de fizetős Juhfesztivál többe van nekünk, mint a tavalyi, és ez felülírja a környezetvédelmet, a szemétszedést és minden mást. Pedig ennek a hulladékgyűjtősnek mégis csak ez lenne az ideje. 

http://szelektalok.hu/wp-content/uploads/2016/03/teszedd300x250-01.jpgA TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Idén immár hatodik alkalommal valósul meg. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban „tavaszi nagytakarítanak” a TeSzedd! önkéntesei. Azért szervezzük meg ezt a mozgalmat minden évben, hogy közösen megtisztítsuk szűkebb-tágabb környezetünket. A TeSzedd! idén is szerepel nemzetközi porondon: Magyarország 2014-ben csatlakozott az akcióval a „Let’s Clean Up Europe!” elnevezésű összeurópai kezdeményezéshez, amit az Európai Bizottság EWWR LIFE+ programja keretében szerveznek meg évről évre.

Tavaly még volt Te szedd kezdeményezés Ócsán, de az idén már nem foglalkozik vele senki.

Bukodiék Ócsája azonban elhagyja a szemetét a területén és a város közepén, ahogy az a mostani semmittevésből is látszik, és ahogy a környezetünkből is kiderül.  
 

 Ezért ha szemétszedés nem is, egy emlékeztető bejegyzés nyoma itt lesz a blogon erről az eseményről.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése