2016. március 31., csütörtök

Eljárás indult a polgármester ellen - hatósági jogkört gyakorolnak, de ettől még nem önmaguk a törvény(esség)

Sajnos sokan esnek csábításnak a hatalmi pozíciók gyakorlása során és képzelik önmaguk személyét egyeneságon a hatóságnak. Pedig a hatósági jogkör gyakorlása nem is olyan egyszerű ahogy sokan a hatalom birtokában elképzelik.

A Fideszen belül és a párt polgármesteri közt is ért már ezért többeket kritika.  Volt kifogás Papcsák Ferenc Zugló egykori polgármesterének dolgaival, de nem ismeretlen Bukodi Károly, Ócsa polgármesterének néhány öntörvényű eljárása sem. Most azonban Páva Zsolt esett át a hatalomági ló túloldalára. 

http://www.pecsistop.hu/image/?id=985190&ext=jpg&th=a
Ez is egyfajta visszaélés - hova lett a polgármesteri tisztesség ( - ráadásul az ismert ügyben valaki hazudik)

Az RTL Híradó múlt vasárnap számolt be arról, hogy Páva Zsolt szolgálati autóját vezetve megkülönböztető jelzést használt. Az önkormányzat szerint erre a rendőrség adott engedélyt. 

Az RTL Híradónak nyilatkozó szakjogász szerint, ilyet nem adhatott a rendőrség. Páva Zsolt közleményben azt írta, ha hibázott, tudomásul veszi az eljárás eredményét.

Mint ismert, a megkülönböztető jelzések használatának külön szabályai vannak.  Nem lehet csak úgy kidobni, vagy feldobni a kék fényt az autóra, mint ahogy egyesek hiszik.  A rendőrség által használt járművek kék fény használatát is rögzíteni szükséges.  Kivagyiságból,  vagy egyéb más sürgős teendőből nem lehet csak úgy használni.  Bár rendőrségi körökben ismert, hogy egyesek képesek a saját járműveiket is kék villogóval felszerelni, de erről nem szívesen nyilatkoznak.  Nincs ezzel másként Dabas sem. Ott is inkább hallgatnak az ismert belső esetekről. 
Budapesten azonban volt hogy nem is magán tulajdonú, hanem a rendőrség állományába tartozó autó, - ami jogszerűen van felszerelve a megkülönböztető jelzéssel - használta jogsértő mód egyéni célzattal a kék fényt. Nem egy esetben azért, mert pont pizzázni siettek a hivatásosok, máskor meg csupán azért, meg tiltott helyen kívántak megfordulni az úton, vagy éppen várakozni.

Számos visszaélés lehetséges. A kék fénnyel (és hangjelzéssel) használt megkülönböztetés azonban soha nem lehet magáncélzatú és önhatalmú. Az előfordulási gyakorisága nem ismert, azonban mégis létezik.

A gond többnyire akkor áll be, ha olyan közismert személy, vagy politikus kerül képbe, - mint például most Páva Zsolt, - aki visszaél a törvénnyel. Ilyenkor, ahogy az adott esetben is, eljárást indít a rendőrség. Azonban ettől valami nagy földindulás nem várható. Eddig az összes ilyen ügybe keveredett mind megúszta komolyabb büntetés nélkül. Páva Zsolt ugyanúgy sem fog ettől a kardjába dőlni, ahogy az ismert politikusok egyike sem a túlkapások során. 

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése