2016. március 28., hétfő

Húsvét és ami a közterületen megjelenik belőle - városi környezetünk ünnepi kialakítása ( - példa és különbség)

A magukra valamit is adó városok nem csak a helyben élő lakosságról gondoskodnak, hanem odafigyelnek a környezetükre, hogy az élhetőbb, szebb és vonzóbb legyen.

Különösen így van ez egyes ünnepi alkalmak során, amikor az emberek nem csak pihenésre, feltöltődésre, hanem valami érzelmi jobbulásra is vágynak.  A gondos városvezetés ilyen alkalmakkor kicsinosítja a várost, szebbé teszi a környezetet, hogy az otthonos, díszes és vonzó legyen.  Mindez nem csak az odalátogatók figyelmét fokozza, és ezzel a turizmust segíti elő, hanem a helyben élők lelkére is jótékonyan hat, hiszen a városuk gondozottsága, szépsége és vonzalma jó hatással van az ott élőkre. 

Szűcs Lajos ócsai lakos, országgyűlési képviselő mostani választási körzetéhez tartozó Gyömrő (Pest megye) városáról értekeztünk már, nem csak a polgármestere által, hanem a helyi közlekedés szintvonala kapcsán is. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhUrpGzv7YPhcL5nKg352bfpNoBZ5MNLRcZcBXJPJ69w5xzIDiail0vZLyG6mVLdyqqiRa6Ii8kzADVfLklNyUkfNcA6rh-6Hg2W4JrYRoP4oAVIxYkD1bDmFHO8Mnhvyo6PgVkbsS3NYo/s1600/Gy%25C3%25B6mr%25C5%2591+helyi+j%25C3%25A1rat.jpg
Fordul a helyi járat a virágos körforgalomban - Alsópakonyt és Felsőbabádot is összeköthetné egy ilyesfajta járat Ócsával

Most azonban a húsvét alkalmával, Szűcs Lajos hívta fel a figyelmünket közösségi oldalán egy gyömrői fotóval, arra, hogy lám, így lehet gondolkodni, készülni és cselekedni az ünnepi alkalmakkal kapcsolatosan.  Nem kellenek ide parádés zászlók, meg drága díszkivilágítás, amikor elég ehhez a napfény és a természetes világosság.  Egy darab közterület, néhány kreatív gondolta, pár lelkes ember néhány forint és máris olyan látványosság kerekedik, ami különbbé teszi őket másoknál.

Gyömrő - ahol a busz és az emberek is szívesen megfordulnak ( - erről a közterületről volna mit példát vennie Ócsának)

Ez pedig nem más, mint a egy köztéri megjelenítés, ami csupán a város nevét formázza a húsvéthoz illően. Ötletesen, kevés pénzből és jelképesen. 

Ócsán is el tudnék képzelni egy ilyet. Állítom kijönne annyiból, mint amit az iskolai tanároknak fizetnek egy-egy nemzeti ünnephez kapcsolódó rendezvény megvalósítása alkalmával a részvétel után. 

Azt hiszem, az Egressy Gábor Nonprofit Kft tevékenységébe és költségvetésébe külön célkitűzésként adományozott guruló forintok nélkül is bele kéne férnie, hogy meg lehessen valósítani az ilyen dogokat. 

Azonban Ócsán a városházi megmozdulások körül annyira elanyagiasodott a helyzet, hogy itt már hivatalosan senki nem képes önszántából bármit is végezni.  A pedagógusaink ingyen és bérmentve veszik igénybe és használják fel a gyermekeket az ünnepi műsorok készítéséhez, amit amúgy a Szabadidőközpont kreál, szervez és fog össze az önkormányzat hűbéreseként, de a tanári közreműködésért már nem ő, hanem az önkormányzat fizet külön keretből. A gyereket persze senki nem dotálja, maximum egy dicséret, vagy a szorgalomba veszik számon. A tanár azonban ennél sokkalta anyagiasabb. Ő nem önzetlenül cselekszik, hiszen utólag mindig pénzt kap a felkészítésért.

Ilyen rossz szokások mentén és az ismert anyagias háttér kapcsán bizony nehéz Ócsán úgy elérni valamit, hogy azt nem a pénz motiválja. 

Ócsa - a Vasútállomás és a piac árnyékában, a gimnáziumi menza előtt ( - észrevehető a városbéli különbség)

Emlékezzünk, csak mikor a lakosság kérésére felmerült, hogy a vasúti aluljárót (két évvel a városi renoválás után) hajnalanta takarítani is kéne, hogy használják, egyből az volt az ügyvezető kérdése, hogy ki fog felkelni akkor, és ezt hogy fogják megfizetni?  

Az ember mikor ilyenekkel találkozik, csak elámul és értetlenkedve néz, hogy hova, s kik közé csöppent, amikor másutt ez értelemszerűen működik gond nélkül.  

És ha már a pénzügyi oldalát nézzük minkét önkormányzati gazdálkodási társaság vezető tisztségviselője havonta több, mint 350 ezer forintnyi fizetségben részesül. Buzáné Icsó Zsuzsanna ügyvezető bruttó 384.000 Ft + 50.000 Ft költségtérítés / hóJarábik Klára ügyvezető bruttó bér: 341.666,- Ft/hó, költségtérítés: 3.300 km/hó. Ennyi pénzért bizony lehetne mit tenni. 

Ócsán a Föld óráját követően, ilyen közterülettel köszöntötték a Húsvétot - pedig hivatalosan itt is van közterület-felügyelet

Ha nem is parádés nyuszik rakni a közterületekre, de legalább annyit, hogy ilyen alkalmak során a városüzemeltetés munkatársai az olyan frekventál területeken, mint a vasútállomás összeszedjék az ott lerakott vagy éppen felhalmozott szemetet. Vagy a szabadidőközpont vezetője kicsit elszabadulva a református lelkész bűvkörétől a város más pontjain is megjelenve találjon kreativitást, hogy az ünnepi hangulat a külcsínben és a látható valóságban is létrejöjjön, ne pedig csak a vallási hovatartozás adta szűk berkekben. Elvégre a munkával járó illetmény az önkormányzati cégek által erre is kiterjed.  

Mert míg Gyömrő tisztaságán, és húsvéti készülődésén merengünk, addig azon is elgondolkodhatnánk, hogy ezt Ócsán a hivatott és fizetett felek miért nem képesek megvalósítani?

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése