2016. március 19., szombat

Az önkormányzatoknak biztosítani kell a tavaszi szünetben a szociális alapú étkeztetést - jár a főtt étel a diáknak

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/wp-content/uploads/2015/08/asp_620_naptar_szunido.png
A naptártól elrugaszkodva kissé cikcakkosra, mondhatni szétszabdaltra sikeredett a március, ha a munkanapokat vagy a tanítási napokat tekintjük. Március 15.-én Nemzeti Ünnepünk keddre eset, aminek következében borult a heti munka- és oktatási rend. Aztán a Húsvét ismét hatással van havi munkarendre, aminek okán a tavaszi szünet is változást, illetve szabdaltságot okoz a megszokott havi rendben.

A 2016-os tavaszi szünet 2016. március 24-től március 29-ig tart. A szünet előtti utolsó tanítási nap 2016. március 23., a szünet utáni első tanítási nap pedig március 30.-a, szerda. A húsvét 27.-e vasárnap és 28.-a hétfő.  Ez után már csak egy nap (kedd) szünet és másnap tanítási nap. 

Jó hír a taglaltságban a szülők számára, hogy az idei tavaszi szünetben már nem maradhatnak étkezés nélkül a rászorulok. A Kormány törekvéseinek hála, az önkormányzatok számára olyan helyzetet teremtettek, mely alapján kötelesek biztosítani a rászorult diákok szünidei ellátását.  Így az idén már több százezer rászoruló gyermek részesülhet ingyenes étkezésben a jövő héten kezdődő tavaszi szünetben. Ez lesz az első olyan iskolai szünidő, amikor az önkormányzatoknak biztosítaniuk kell minden hátrányos és halmozottan hátrányos tanuló térítésmentes étkezését. A költséget az állam állja.

http://www.csalad.hu/wp-content/uploads/2015/11/szunidei_etkezes.jpg
Ingyen étkezés a szünidőben – ez már nem választható feladat lesz, hanem kötelezettség az önkormányzatoknak.

A hozott intézkedéseknek köszönhetően az idén akár 200 ezer gyerek is ingyenes szünidei étkezéshez juthat. A kormány 2015-ben döntött úgy, hogy már nemcsak a nyári vakáció alatt, hanem minden iskolai tanítási szünetben biztosítani kell az egyszeri meleg ételt a rászorulóknak


A gyermekétkeztetés újraszabályozásával az ingyenes és kedvezményes intézményi gyermekétkeztetésre jogosult gyermekek köre nem változik, de a települési önkormányzat kötelező feladatává válik az iskolai szünidő, valamint a bölcsőde és óvoda zárva tartása esetén a szünidei gyermekétkeztetés biztosítása, melyre a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekek közül a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek lesznek jogosultak ingyenesen. A települési önkormányzatok a többi gyermek – különösen a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekek számára – a korábbiakhoz hasonlóan szintén biztosíthatnak a nyári szünidőben ingyenes szünidei gyermekétkeztetést.



A szünidei gyermekétkeztetés a déli meleg főétkezés elsősorban helyben fogyasztásra történő biztosítását jelenti, de ha erre – elsősorban az alkalmas helyiség hiánya miatt – nincs lehetőség, a szünidei gyermekétkeztetés az étel elvitelével vagy a gyermek számára történő kiszállításával is biztosítható. A gyermek előre nem látható hiányzása, betegsége, egyéb akadályoztatása esetén a számára biztosított étel elvitelét a szülője, más törvényes képviselője számára lehetővé kell tenni. Az el nem fogyasztott vagy el nem szállított étel más rászoruló gyermekek részére átadható helyben történő elfogyasztásra vagy elvitel formájában.



A szünidei gyermekétkeztetést a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és az igénylésükhöz felhasználható bizonyítékokról szóló 328/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet 7. melléklete szerint igényelheti a hátrányos helyzetű és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek szülője, más törvényes képviselője.

Tavaly, amikor az önkormányzatoknak még pályázniuk kellett a nyári szünet alatti ingyenes étel fedezetére, 142 ezer gyermek kapott minden nap meleg ebédet. Idén viszont a településeknek már nem kell pályázniuk, hogy részt vehessenek a programban, ezt a feladatot minden önkormányzatnak el kell látnia.

https://lh3.googleusercontent.com/-F2kA6JfsfMw/UjGHHMr1I-I/AAAAAAAABS0/80rLZcuZ0lM/s800/halaszy_torony.pngEmlékezetes, hogy Ócsán az önkormányzat nem tűzte célul a szünidei közétkeztetési ellátás folyamatos biztosítását a rászoruló tanulók számára. Így a városvezetés nem csak, hogy nem pályázott erre a támogatásra, hanem a saját üzemeltetésében levő cége által nem is biztosította ezt. Ezért a jogos ellátáshoz sokan hozzá sem fértek. (Gyakorlatilag kiéheztették a rászorulókat. - Erről bővebben itt olvashat.) A Halászy iskolai alapítvány (Utódokért - Magyar Sándor és az Ócsa - Halászy Károly Iskoláért) sem segítette a szülőket/gyerekeket abban, hogy a szünidei étkezésben részesülhessenek. A városi Polgármesteri Hivatal sem biztosított erre lehetőséget. Így nem egy érintett szülő gyermeke maradt ki a rászorultsági ellátásból az iskolai szünet idején. A tavalyi  nyár a folyamán is sok problémát okozott ez jó némely család számára. A helyi problémáról a blog akkor is beszámolt, de az ócsai városvezetés nem reagált erre, és a szülők sem kaptak megfelelő, vagy elfogadható magyarázatot a szolgáltatás elmaradására.  Az iskolában úgy alakították, hogy ezt nagyon igényelni se lehessen. A most kezdődő szünetben ezt már hivatalosan nem tehetik meg. A gyermekek szülei számára biztosítani kell a lehetőséget, hogy a rászoruló gyermekeik számára igényelhető és az önkormányzati üzemeltető által elérhető legyen.
Kérdés, hogy Ócsán a most következő (húsvéti-) tavaszi szünet idejére ezt miként fogják biztosítani.  A probléma előkerülése kapcsán a polgármester valószínűleg a 100 %-ig az önkormányzat tulajdonában álló és a nevelési intézményeinek konyháit is üzemeltető Ócsa Városüzemeltetési Nonprofit Kft-re fog mutogatni. Csakhogy az önkormányzati cég ügyvezetője semmi olyat nem fog tenni, amit a polgármesterrel nem egyeztetett, vagy nem beszélt meg. Így a szünidei étkeztetési ellátás biztosítása sem csak magán az üzemeltetést végző cégen, hanem a polgármesteren és a mögöttes ténykedésen fog múlni. Vagyis mondhatni, hogy a polgármesteren áll, vagy bukik a dolog Ócsán.

http://keyframe.nava.hu/service/gallery/keyframe/2015/05/15/m1-79092/m1-79092-02432600.jpg
Minden iskolai szünetben biztosítani kell egyszeri meleg ételt a rászorulóknak
A szünidei, térítésmentes étkezésben minden 14 év alatti iskolás, óvodás és bölcsődés gyermek részesülhet.  

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár korábban közölte azt is: nemcsak azok a rászoruló gyerekek számíthatnak mindennapi meleg ételre, akik bölcsődébe vagy óvodába járnak, hanem azok is, akiket még nem írattak be, vagyis a három év alattiak számára is biztosítja az önkormányzat a meleg ebédet.

A települések által nyújtott étkezés költségeit az állam – az adott település adóerő-képességétől függően – akár teljes egészében állja, a tavalyi 3 milliárd forint után 2016-ban már 4,5 milliárdot fordít erre a költségvetésből, ami ötvenszázalékos emelést jelent.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése