2016. március 26., szombat

Figyeljünk oda, mert átaludhatjuk az időmúlást - óraátállítás és nyári időszámítás

Tegnap érkezett a hír, miszerint az amerikai kontinensre távozó Lajcsi visszaérkezett hazánkba. Így holnap hajnalra semmi akadálya már a nyári időszámítás óraátállításának.

http://hellodelsomogy.hu/wp-content/uploads/2016/03/1753.jpgAz idén ismét a megszokott időben, március utolsó vasárnapján kell átállítani az órákat a nyári időszámításhoz.  Ez az aktus a tavasz csalhatatlan jele. Innentől fogva, fokozatosan melegedni fog az idő, az évszaknak megfelelő ingadozásokkal. Az óraállítás nem változtatja meg a biológiai beállításokat. Csupán érzékszerveinkre képes kedvezőtlenül hagyni. Ezért nem kedveljük. Az álmosság, a fényviszonyok változása bizony befolyásolja közérzetünket és kihat a fittségünkre, valamint munkatempónkra. A hazai ismerősök nagy száma nem szívesen veszi ezt a módosítást. Az óraátállítással járó korai kelés valamint a  korai kelés, valamint a nyár éjszakák világossága bizony olyan zavaró tényezők, melyek hatnak érzékszerveinkre és befolyásolják életjelenségeinket.  A munkába többnyire kótyagosan kelve járunk be és csak 7-8 óra magasságában térünk magunkhoz. A nyári estéken pedig az előretekert órákkal járó világosság és a sugárzó meleg nem enged normális lepihenést, elalvást a korán kelő munkások nagy számának.  Mindez bizony kihathat az egyéni munkateljesítményekre. Befolyásolhatja kedélyállapotunkat és egyre öregedő szervezetünket. A kisgyerekek lelkiállapotára napközbeni viselkedésére is hatással van mindez. Mégsem tudunk megszabadulni ettől az egésztől. Valakik, valahol eldöntötték, és ránk erőszakolták ezt a dolgot, mondván, hogy ez jó és gazdaságos dolog.  A valóságban azonban soha nem fogjuk megtudni, hogy ennek van-e valós haszna az elméleti bizonygatásokon túl.

http://prohardver.hu/dl/upc/2015-10/1957_lajcsi.thumb.pngHazánkban 1980 óta használatos a téli-nyári időszámítás rendszere. Akkor még valóban tudtak energiát megspórolni, 34 évvel a bevezetés után ugyanakkor egyre inkább csak nyűgöt, ill. informatikai rendszerekben hibákat okoz a rendszer. Sok helyütt az utcai világítás programjaiban tapasztalható zavar, amikor az utcai lámpák fényeinek megjelenése nincs szinkronban a természet biztosította fényességgel. A természetes világossághoz és a sötétedéshez ez időtájt nem mindenhol képesek hangolni a mesterséges világítás kapcsolását. Ez bizony zavaró jelenség. Másrészt pedig felesleges gondokozás. Az óraátállítás bizony törődéssel jár.  

Magyarország a Közép-Európai Időzóna (CET) részeként a télen használatos világidő (UTC) + 1 óráról tér a nyári időszámításra, mely a világidőhöz képest 2 órával "jár előbbre" (a világidőben szerencsére nincs óraátállítás).

További félreértésekre adhat okot, hogy tengerentúlon már március elején átállítják az órákat, ennek ismeretének hiányában könnyen elmulaszthatunk egy céges telekonferenciát, vagy lekéshetjük a repülőjáratot.

Az átállítással szerencsére egyre kevesebbet kell bajlódni: a számítógépek, laptopok és okostelefonok ugyanis már automatikusan beállítják a megfelelő időszámítást, a kézi utánállításra többnyire már csak a faliórák és a hagyományos karórák esetében van szükség.  
A hazai városokban sok helyütt az utcai óráknál jelentkezhetnek eltérések, valamint a templomok toronyórái esetében okoz látható problémát a változás. 
 
http://www.infonograd.hu/external/image_cache/5/f/5/5f5f457cdc046886bcac3707872abf00.jpgMa este, vagy holnap reggelre virradó hajnalban célszerű előretekerni a mutatókat, az elektronikus eszközök nagy része viszont automatikusan átállt. 

Az óraátállítás aktuális feladatát idén március 27-én, vasárnap hajnali 2-kor kell megoldanunk, amikor is már 3 óra lesz a nyári időszámításnak megfelelően alkalmazott, s számított (használt) idő.

Ezúttal egy órával kevesebbet fogunk aludni, ha a számítások szerinti megszokott időben akarunk kelni. Így aztán különösen célszerű figyelemmel lenni a holnapi kezdésre.  

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése