2016. január 27., szerda

Megrogyni látszik a papírsárkány - a Fidesz köszöni jól van, a Jobbikot balról előzik ( - ez látszik a tükörben)

Fideszes körökből lehetett hallani, hogy a Jobbik egy papírsárkány: Ezzel a jelzővel kívánták illusztrálni azt a látszatot, amit a Jobbik kelt.

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSDaXdBOFShHChUq0pRiW-gOeE4P-COfO_K6qq2LKCijwaS74pUx7M_Bety
Jobbik és a látszat
Miről is beszélnek? A papírsárkány egyfajta masé ami mögött nincs tényleges tartalom. Egy felfújt valami. Olyan, mint a papír tank. A Fidesz szerint a Jobbik támogatottsága nem mutat valós szavazatokat.. 

A baloldal szerint a Kormánypárt nem tud mit kezdeni a saját oldalán álló ellenzékkel. Más vélekedések szerint azonban a Fidesz nem is akar a Jobbikkal versenyezni.  

Sajátos viszonyukban csak látszólag különböznek, mert számos esetben közel azonos hullámhosszon vannak.  A Jobbik szempontjából teljesen érthető a Fidesz segítése és támogatása a kardinális kérdésekben. Az is érthető, hogy nem mond mindenben ellent a Jobbik, és nem feltétlenül áll szemben a Fidesz kormányzásával. 

Azt is tapasztalni, (és ki is nyilatkoztatják,) hogy a Jobbik számos dologban nem ért egyet a Fidesz elképzeléseivel.  A papírsárkány szerep azonban valahol itt érhető tetten.  A Jobbik ugyanis sok esetben markánsabban fogalmaz, de nem biztos, hogy radikálisabban is cselekedne. 

A jelenlegi állás szerint a Jobbik nem erősödött. Valahol elvész az a tömegbázis, mely korábban sárkánnyá formálta ezt a szövetséget. 

Kicsit fura a helyzet, mert az időközi választásokon mégis sikerült eredményeket felmutatnia a Jobbiknak. A hétköznapi életben azonban elcsendesedni, vagy elhalkulni teszik a mozgalom.  

Országos viszonylatban vannak helyi fellángolások, de nagyobbrészt a besimulás, és az ellaposodás politikája tapasztalható. Olybá tűnik, mintha az alegységek nem dolgoznának. A látszat persze csalóka lehet.

http://33.media.tumblr.com/a48d7201d6a142aae3ed4fda71ce4fd2/tumblr_inline_o1lxlwztRD1r2ug8m_500.gif

Csakhogy most itt egy felmérés, amivel nem tudunk mire gondolni.

Ezer fő megkérdezésével készített telefonos közvélemény-kutatást a Nézőpont Intézet. 
A friss felmérés szerint Fidesz-KDNP meg tudta őrizni a tavaly szeptemberre visszaerősödött táborát. Januárban a megkérdezettek 32 százaléka szimpatizált a kormánypártokkal, ami statisztikai értelemben azonos a decemberi 34 százalékkal. A kormánypártok támogatottsága továbbra is magasabb, mint az összes ellenzéki párté együttvéve.

http://www.atv.hu/thumbnail/772x0fit/4/f6/c1000.jpg
Továbbra is hasít a Fidesz, a Jobbik nem tudott erősödni a tavaly év végi mélyponthoz képest, a pártot ráadásul 2013 év vége óta először már az MSZP is megelőzte.


A felmérés szerint a Jobbik továbbra sem talált magára: a párt az idei év első hónapjában sem tudott erősödni a tavaly év végi mélyponthoz képest, a párt támogatottsága jelenleg 10 százalék a teljes felnőtt népesség körében.

Meglepő, de a szocialisták azon túl, hogy az összes megkérdezett körében hibahatáron belüli előnyre tettek szert a Jobbikhoz képest, növelni tudták a baloldali táboron belüli támogatottságukat a DK-val szemben.

A teljes felnőtt népességet nézve az MSZP támogatottsága 11 százalék, ehhez képest Gyurcsány Ferenc pártjával csak 5 százalék szimpatizál. A baloldal (MSZP, DK, Együtt, PM) egésze ugyanakkor érdemben továbbra sem tudott erősödni. Az Együtt és a PM tábora 1-1 százalékos, míg az LMP-vel változatlanul a megkérdezettek 3 százaléka szimpatizál.

A legvalószínűbb listás eredmény (potenciális szavazók) alapján a Fidesz-KDNP 44, a Jobbik 23, MSZP 15, a DK 7, az LMP 5, az Együtt 2, a PM pedig 1 százalékon áll.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése