2016. január 10., vasárnap

A tulajdonos kötelezettsége a közjárda takarítása és csúszásmentesítése - még ha Ócsán nem is követelik meg

Megváltozott az időjárás, esik a hó, hófúvás van, ónos esőt várunk! A tél egyik alapkelléke a csúszós járda, amely általában a hajnalban illetve reggel munkába igyekvők dolgát nehezíti meg jelentősen.

Nagyon fontos tudni, hogy nem érdemes várni a közmunkásokra, hogy majd ellapátolják a havat, vagy lesózzák a járdát, légmentesítenek, mert a hatályos törvények szerint a biztonságos gyalogos forgalom biztosításáról a legtöbb esetben az ingatlan tulajdonosnak saját magának kell gondoskodni!

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgQy9nd8awB2wKTGyDTfhDU9NG50RzGRNOLkBTxy1QHhIgzJpXIl756jCqzKPTyyUKg40ilHVoKb8pXcCUZX5oc2LZxFQiOPKTjmJ5iG2WlXEUQmOtXWJ1-dYAyVNYmoZdf37PJw_YcwDY/s640/DSCF1101.JPG
Takarítatlan járda - Ócsa, Székesi utca ( - útban a vasúttól és vissza)

Ezeket a kötelességeket az önkormányzatok szabják meg, ők gondoskodnak az utakról, a lakók pedig a járdákról, ez szinte mindenhol így van!

Ócsán azonban évek óta gondot okoz ennek az országosan elfogadott és megkövetelt rendszernek az elsajátítása. A helyi közterület-felügyelők jönnek-mennek, azonban a helyzet változatlan.  A város alig rendelkezik összefüggő járdahálózattal, azonban az ami van, sem takarítják és takaríttatják az illetékesek. 

Így az egyszerű ember már lassan letargikusan legyint az önkormányzat hanyagságán. Ugyanis minden szabály, rendelet annyit ér, amennyit megtartanak, vagy megkövetelnek belőle. Ócsán azonban ennek mintha nem lenne egységes követelményrendszere. 

Szeretet polgármesterünk napjában legalább egyszer elautózik az városi pénzből vett szolgálati járművével a régi piac, ma már cirkuszi és fesztiváli terület mentén a vasúti átjáró irányába, hogy megkapja a reggeli kávét, és meghallgassa a restinél álló emberek véleményét. 

Itt azonban a napi éltető nedűt szürcsölgetve évek óta nem merül fel probléma az behavazott és letakarítatlan járdák vonatkozásában, ezért a mester nem is látja okát az intézkedésnek. Azok, akik panaszolhatnák a dolgot, már mind elmentek a hajnali vonattal munkába. Ők nem szólnak, mert nincsenek jelen a polgármester állófogadásán, hiszen ezen időpontban dolgoznak. 

A reggeli ívóban a közlekedési gondok fel sem merülnek a rövid, vagy a kávé társaságában.  Pedig a hajnali jegesedés és a takarítatlan Székesi az idei első havazás óta balesetveszélyes és alig járható.  A tulajdonos változatlan és a hozzáállása is. Ő nem takarítja a járdát, a városvezetés, a városüzemeltetés, és a közterület-felügyelet pedig nem intézkedik e-felől.  Büntetés, szankció itt nincs. Pedig a pénz jól jönne a költségvetésbe és a gyalogosan arra közlekedők is jól járnának, mivel a többszörösen kiszabott büntetés következményeként előbb-utóbb rászokna a tulaj a terület melletti járda tisztán tartására.  

Ez jelenleg azonban nem működik, mert a városvezetés kéz-kezet mos alapon elnéz egyes ingatlantulajdonos hanyagsága felett.  Sokon gondolják úgy, hogy ez egy viszonossági alapon működik a búcsú, a juh-fesztivál és más részben önkormányzati célzatú és támogatású rendezvény kapcsán.  

Minden ingatlan-, (ház, telek) tulajdonosnak készülnie kell arra, hogy a havassá és jegessé vált járdákat közlekedésre alkalmassá tegye. Ezt folyamatosan biztosítania kell az év bármely szakában. Erről hajlamosak megfeledkezni a haszonélvezők. Ezek a problémák azonban csak az őszi lombhullatás és tél következményei után kerül előtérbe, többnyire akkor, amikor már szóvá teszik, hogy nincs letakarítva a közlekedésre használatos szakasz. Mert ugyebár az nem járja, hogy a környéken élőkkel, a vasúthoz járókkal tapostassák el a havat, és a cipőtalpukkal törjék fel a járádra fagyott jeget.

Minden télen ez a helyzet vonathoz menet és jövet - ezt a járdát senki nem takarítja ( - két évvel ezelőtt sem)

Ócsa egyes részein és a Székesi utca vasúthoz vezető (volt piaci terület) járdájára ez vonatkozik. Erre nem fordítja a tekintetét és figyelmét a helyi vezetés. Persze, valahol ez is érthető, mivel a fűtött autóból más az a táj, ahol a városlakók nagyrészt fázósan a dolgára igyekszik.  

Ők sem várnak mást, minthogy az önkormányzat, a városvezetés, és azon belül a szakszolgálatok is ezt tegyék. Végezzék a dolgukat és járjanak el a járdák téli tisztán tartása érdekében a vonatkozó előírások szerint betartása.

Az előírás betartásának ellenőrzése önkormányzati hatáskör. A be nem tartása azonban a tulajdonos jogi felelősségét vonja magával. Ezt kell érvényesíteni mindazokkal szemben, akik elhanyagolják az előttük húzódó szakaszt.  Ezért kell hát az önkormányzati közreműködés és fellépés a lakosság érdekében. 

A helyi közutak és közterületek fenntartása ugyan az önkormányzatok feladata, azonban a legtöbb helyen az önkormányzat előírhatja - és a legtöbb helyen elő is írja -, hogy az adott településen, vagy kerületben ingatlantulajdonnal rendelkező személyek kötelesek eltakarítani a havat az ingatlan előtti járdaszakaszról, illetve kötelesek azt csúszásmentes állapotban tartani.

A reggeli kávé elfogyasztása során gondoljon erre, és hozza szóba az, aki találkozik ilyenkor az illetékessel.
 via: pénzcentrum
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése